31.03.2016 | 15:24
Всеки член на ВСС – с 6 900 лева заплата
ГЕРБ и ПФ прокараха със закон възнаграждения на съдебните кадровици

Парламентът възнагради членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) с по-високи заплати, като ги приравни към тези на т.нар. трима големи в съдебната власт – председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. Според изчисления на “Правен свят” става дума за около 6900 лева месечно, при положение, че неотдавна голяма част от депутатите бяха на мнение, че настоящият състав на ВСС трябва да бъде разпуснат, тъй като е твърде компрометиран.

Повишението на заплатите, предложено от депутата от Патриотичния фронт (ПФ) Емил Димитров-Ревизоро, бе подкрепено от ГЕРБ и ПФ и срещна сериозна съпротива от Реформаторския блок (РБ). То бе прието в четвъртък при второто гласуване на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) с 81 гласа “за”, едва 11 “против” и 18 “въздържал се”.
Предлагайки го в правната комисия миналата седмица, Ревизоро се мотивира с това, че кадровиците на Темида не може да ходят по бански и джапанки, а по време на дебата в пленарна зала увещаваше колегите си, че ако не им гласуват повече пари, ВСС щял да се напълни с “клошари”.

Мартин Димитров от гражданската квота на РБ запита ГЕРБ защо подкрепя увеличаването на заплатите във ВСС, след като само преди два месеца заедно с Реформаторите настояваше за оставките на всички съдебни кадровици заради лавината от скандали, които те предизвикаха.
“Какво се случи – нови правомощия ли имат, повече работа? Защо преди два месеца РБ и ГЕРБ искахме смяната на ВСС, а сега искаме да им увеличим заплатите”, недоумяваше Димитров.

В отговор председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни, че идеята била тези възнаграждения да се изравнят с тези в Конституционния съд. По думите му ставало въпрос много по-малко увеличение от това, посочено в някои електронни издания, но не назова числа.

Кирилов призова “да не се четат свободни изчисления в медиите, които нямат нищо общо с математиката”, визирайки сметката, публикувана от “Правен свят”, според която по новата формула за определяне на месечните заплати във ВСС повечето от тях ще доближат 6900 лева и то без да е включен процентът за прослужено време.

Единственият от ГЕРБ, който се обяви срещу решението на колегите си, бе Методи Андреев. “Към всички останали длъжности в тази държава има критерии”, а сега парламентът увеличава благосъстоянието на съдебните кадровици, въпреки че “ние сме свидетели на най-лошата ефективност от години наред по отношение на работата на ВСС”, заяви той. “Как може за толкова лошо свършена работа, ние да ставаме съучастници, че нашата правосъдна система не работи. Да припомня ли за цунамито, за тайфуна …”, възмути се Методи Андреев.

“Ние искаме там да изберем хора с високи морални качества, а не клошари, които да стоят без пари”, отвърна Емил Димитров, отбелязвайки, че така ще бъде постигната по-голяма независимост в работата на кадровия орган на Темида. По отношение на забележката на Мартин Димитров, че настоящият състав на ВСС е компрометиран според 92% от общественото мнение, Ревизоро уточни, че “тези промени се правят за следващите членове на ВСС, а не за настоящите, които някой си не харесва”. “Всеизвестна истина е, че колелото на историята се върти от педалите, но нека оставим въртенето на тях, а ние да вземем решението”, завърши Ревизоро.

Последва реплика на Данаил Кирилов, че това предложение е един вид компенсация заради приетото от правната комисия предложение на Съюза на съдиите в България (ССБ) да отпадне допълнителното възнаграждение за участие в комисии на ВСС. Всъщност въпросната идея бе направена от правосъдното министерство с аргумента, че работата на членовте на ВСС включва участие в комисиите на съвета и затова те получават месечните си заплати.

“Аз попитах колегите в правна комисия – кой има интерес членовете на ВСС да бъдат бедни, нещастни и зле платени? Как ще искаме независимост от тях, ако те получават по-ниско възнаграждение от председателите на някои съдилища”, добави Данаил Кирилов. В края на дебата Атанас Атанасов от РБ отбеляза, че макар грубата сметка да показва, че ако тази промяна бъде приета, ще са нужни допълнително около 250 000 лв. на година, което не е проблем за държавата, тя не е справедлива. Димитър Байрактаров от ПФ пък категорично подкрепи увеличението на заплатите във ВСС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране