22.09.2023 | 21:08
Зърненият октопод на Светлозар Дичевски
Само за две години 5 негови фирми са получили 57 млн. лв. субсидии
Светлозар Дичевски (вдясно) с бившия транспортен министър Петър Мутафчиев

Зърненият бос Светлозар Дичевски получава лъвския пай от субсидиите в земеделието. Само за последните две години чрез пет различни фирми той е получил субсидии в размер на 57,2 млн. лв., показват данни на Държавен фонд “Земеделие”. През 2021 г. получените субсидии от тези пет фирми са 29,1 млн. лв., а през миналата година са 28,1 млн. лв. Това са пари както от фондовете на Европейския съюз, така и от националния бюджет.

Роденият в Троян Светлозар Дичевски е наричан Земеделският октопод” не само заради името на фирмата му “Октопод инвест холдинг”. От години групата му е шампион по количество на обработваната земя, която според журналистически проучвания е над 1 млн. декара. А общата сума на субсидиите, които Дичевски и роднините му са получили от фондовете на ЕС и държавния бюджет през периода от 2008 г. до 2022 г., е близо 330 млн. лв., пише bird.bg.

Само през последните две години 2021-2022 г. получените субсидии от фирми на зърнения бос представляват 60% от общия размер на получените средства от първите 10 дружества с най-много субсидии. Като тази ситуация не се е променила много през последните 10 години.

Голяма част от фирмите на Светлозар Дичевски са под шапката на управлявания от него и съпругата му “Октопод инвест холдинг”, който е най-големият производител на зърно в страната. Две поредни години от фирмите, свързани със Светлозар Дичевски, най-много субсидии взима фирмата ЕТ “Деси-Светла Симеонова” – 6,07 млн. лв. през 2022 г. и 6,58 млн. лв. през 2021 г. Тя е на съпругата на Дичевски – Светла. Другите четири фирми, свързани с Дичевски, които получават огромни субсидии, са “Сортови семена-Вардим”, “Троя-авто”, “Ресен” и ЕТ “Агро-Светлозар Дичевски”. Всяка от тези фирми е получила по над 5 млн. лв. през всяка от последните две години. Това е огромна концентрация на подпомагане към една фамилия, която обработва огромни територии земеделска земя.

Проблемът с концентрирането на субсидиите в няколко фирми, и то свързани помежду си, не е от вчера. Проблемът е поставен пред обществото още преди повече от 10 години, но досега никой не е намерил решение. Още през 2012 г. министърът на земеделието по това време Мирослав Найденов обяснява, че има 22 големи арендатори, а целта на реформата в Общата селскостопанска политика на ЕС е да има повече пари за малките и средните земеделски производители и по-малко за големите, а не най-много субсидии да отиват при “октопода”. Тогава министърът уточни, че идеята е плащанията да станат не на единица площ, а на стопанство и при тавани от 150-300 хил. евро. При гарантирани приходи от 150 хил. евро годишно за малките земеделски стопанства, това са много средства, коментира Найденов.

Той обяснява, че средното земеделско стопанство в Германия е 500 декара. Тук никой не иска да се занимава с 500 декара, защото съседът му например има 50 хил. декара и знае, че ще го смачка. “Ние трябва да гарантираме тези малки фермери. Сигурно ще си навлека гнева на големите, те имат ресурса да ме дискредитират”, казва Мирослав Найденов.

Повече от 10 години по-късно виждаме, че ситуацията не се е променила. Огромни субсидии пак отиват към фирмите, свързани с “Октопод инвест холдинг” и Светлозар Дичевски.

“Кропленд България” наема 10 хил. декара

Използва свързани фирми

Участва в търгове за държавни терени

Най-големият собственик и арендатор на земеделски земи у нас Светлозар Дичевски най-вероятно стои зад варненската фирма “Кропленд България”, която надцака русенските фермери на търговете за отдаване на ниви от Държавния поземлен фонд с високи оферти и си осигури стопанисването на над 10 хил. дка в област Русе, писа utroruse.com през миналата година.

Дружество, създадено преди пет месеца, дебютира с гръм и трясък в наддаването, участвайки с оферти за 999 парцела във всички общини и в крайна сметка спечели огромната част от тях.

Въпросът как фирмата с 1000 лева капитал и персонал от един човек ще обработва 10 хил. декара земя намира отговор, ако се разровим из бизнес историята на нейния собственик и управител Николай Ганчев. Той е свързан със Светлозар Дичевски чрез няколко други фирми.

През декември 2008 г. Николай Ганчев прехвърля своята фирма “Ресен” ЕООД на дружеството “Сортови семена-Вардим”, което е част от империята на Дичевски. През март 2020 г. продава отново на “Сортови семена-Вардим” още едно дружество – “Дани Трейд-5” ЕООД.

От 13 февруари 2008 г. до 26 септември 2019 г. Николай Ганчев е управител на “Агро-2002” ЕООД, дружество с едноличен собственик “Октопод инвест холдинг”, който е изцяло под контрола на Светлозар Дичевски. До 24 март 2022 г. Ганчев е управител и на “Колония Груп” ЕООД – фирма, която е придобита също от “Сортови семена-Вардим” и веднага заличена от Търговския регистър. Само 5 дни по-късно е учредено “Кропленд България”. Формално тя няма никаква връзка със Светлозар Дичевски. Но на практика най-вероятно има, пише utroruse.com.

В първите 20 има само един животновъд

В топ 15 всички произвеждат зърнени култури

“Златия агро” взима над 8 млн. лв.

Първите 15 фирми в земеделието, които взимат най-много субсидии, се занимават със зърнени култури, става ясно от данни на Държавен фонд “Земеделие” за изплатените средства през миналата година. Това ясно показва кой земеделски бранш получава най-много субсидии. От топ 20 на фирмите, които получават най-много субсидии, има само една, която се занимава с животновъдство. Това е Агротайм на Иван Иванов, която през миналата година е получила субсидии в размер на 1,54 млн. лв. Сумата е в пъти по-малка от подпомагането само за една от фирмите на Светлозар Дичевски.

През последните две години фирмата, която е номер едно по получени субсидии, е “Златия агро” на Кирил Иванов. Тя също се занимава със зърнени култури. През миналата година е получила субсидии в размер на 8,78 млн. лв., а през 2021 г. полученото подпомагане е 8,26 млн. лв. Тази фирма е на първо място, защото собственикът ѝ е концентрирал основната си дейност в една фирма. Докато в топ 10 на фирмите с най-много субсидии влизат пет дружества на Светлозар Дичевски.

Управлява пристанището в Оряхово

Прави скандални заменки на земя с държавата

През 2007 г. печели концесия за пристанището в Оряхово.

Светлозар Дичевски много често е забъркван в различни спорове за ниви с други земеделци, за част от които са се водили и съдебни дела. През 2005 г. Светлозар Дичевски е направил една от най-крупните замени за земи, като според в. “Сега” е дал на държавата 6928 дка, разпокъсани в 36 парцела, и е получил окрупнени 8448 дка от държавния фонд в региона на Свищов. Дичевски управлява и пристанището в Оряхово, чиято концесия спечели през 2007 г. чрез компанията си “Слънчев дар” след продължила две години процедура заради обжалвания от страна на другия участник – гръцката GEK. “Слънчев дар” беше и един от кандидатите за порт Свищов, но там за концесионер в крайна сметка беше избран “Драгажен флот Истър”. Дичевски спечели и процедурата за отдаване на концесия на дунавското пристанище в Сомовит чрез друго от дружествата си – “Октопод С”.

Не е уведомил антимонополния орган

Глобяват негови фирми заради необявени сделки

Санкцията е 150 хил. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през 2010 г. глоби със 75 хил. лв. всяка от фирмите на бизнесмена Светлозар Дичевски “Октопод инвест холдинг” ЕАД и “Слънчев дар” АД заради това, че са придобили два завода, без да обявят сделките пред антимонополния орган. Производството е образувано по сигнал на ДАНС.

“Октопод инвест холдинг” е купила мелничния комплекс в гр. Славяново, а “Слънчев дар” – фуражния завод в Долна Митрополия. За всяка от годините, предхождащи двете придобивания, общият оборот на групата Дичевски надхвърля законоустановения праг, поради което дружествата са били длъжни да подадат уведомления до КЗК и да не извършват фактически и правни действия до издаването на разрешения от Комисията за всяко придобиване. Неизпълнението на това задължение е основание за налагане на санкция. Срещу Дичевски имаше и дело за измама заради придобиването на мелничния комплекс в Славяново “Славомел” от фирмата му “Октопод инвест холдинг”.

Източник: Труд

1 коментар

  1. и? каза:

    То в Троян са и братя Мондешки
    И? Какво прави държавата ?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране