13.01.2019 | 8:34
ГЕРБер призова президента да каже кой лобира за F-16
Румен Радев е интелигентно момче, умее да преследва целите си, констатира Константин Попов

Нека господин президентът да каже кой е лобист. Тук идва заместник-министърът на Съединените щати Съливан, говори с президента – с мен не е говорил, за да ми оказва натиск. Да не би да има лобиране от обратната страна – виждам, че на колегите от БСП някак си им е присърце един друг самолет – не зная. Така бившият началник на отбраната генерал Константин Попов, сега депутат от ГЕРБ, коментира  пред Канал 3 изявлението на президента Радев, че изборът на Ф-16 за нов изтребител бил „триумф на лобизма“.

„Не знам какво е имал предвид, понякога трудно разбирам някои политически послания. Доколкото разбирам, може би лобистите били в Парламента. Не, Парламентът определя правилата, взема окончателното решение, така че ние може да сме обект на лобизъм, ако има такъв, но не съм видял“, добави ген. Попов.

„Познавам уважавания г-н президент от доста време, той е интелигентно момче, умее да преследва целите си – разбира се, казвам го от позицията на по-възрастен от него. Когато са му поискали тези опорни точки (за качествата на „Грипен“), той ги дава, в което няма нищо осъдително. Осъдително, според мен, е ако искаш да спреш процеса на модернизация. Опасявам се, че с говоренето на колегите от БСП – те горе-долу са едни и същи позициите им (с президента Радев), те атакуваха процедурата, а тя се определя от Парламента.

Максималната цена е прогнозируема максимална стойност на базата на направени преди доста време проучвания – никъде не е казано, че който надвиши с една стотинка тази цена – 1,8 милиарда лв, отпада“, поясни генералът. „На базата на какви оценки стигнаха до някакви огромни разходи – няма цифри, защото просто не сме почнали преговори. Изпратили сме писма до всички, да кажат – има ли наличност и на каква цена. Предстои по-трудната част – конкретни преговори, но и след сключване на договор, тази цена може да не е окончателна. Изключително рано е да драматизираме“, изтъкна ген. Константин Попов.

По думите му оперативно-тактическите данни на стария модел на Ф-16 са били по-добри от тези на Грипен.

„Имам много конкретни впечатления от работата на всички свои подчинени – ако мога да си позволя един съвет, ако искат да го приемат: да не отиваме в крайности, с изостряне на отношенията, изглеждат ми нервни, да продължим процеса уверено, мъдро, спокойно, в полза на Българската армия, всъщност“, препоръча на някогашните си подчинени генералът. „Тази нервност може да има политически характер, или други неща – не знам, не мога да гадая по този начин. Между другото г-н Вигенин каза, че те не комуникират с г-н президента: бих попитал по какво точно те имат различия в позициите си? Да кажат 2-3 неща!“

Генерал Попов предположи, че Румен Радев не е бил разбран правилно при изказване срещу „сляпото покорство и безропотното подчинение“, които носят една звезда на генералите. „Не вярвам самолетите да стоят зад това, може би тук не е разбран г-н президента правилно: сляпо покорство и подчинение сред генералитета няма. Но все пак бих казал, че аз не бих използвал такива слова“, добави генералът.

За твърдението на опозицията, че Ф-16 Блок 70 бил „несъществуващ самолет“, Константин Попов предположи, че тя знае повече от правителството на САЩ. „Съвсем наскоро се получи информация, че производството на точно този тип самолег – Блок 70, ще започне през 2019 г. Всъщност какво ги притеснява опозицията какво точно правят в САЩ -дали могат да си намерят работници, или дали имат апаратура? Това за мен е една пушилка, пара, изкуствено напрежение, президентът Радев използва думата „кренвирши“ във връзка с Швеция преди време. Когато се поемат ангажименти от държави като САЩ, Швеция, България, нещата са сериозни, защото всеки носи отговорност“.

Генерал Попов е категоричен, че няма как самолетът да поскъпне до 2 милиарда лева, нито пък може да се стартира нова процедура за избор на изтребител. „Вижте, може да бъде и по-висока цената, но от 2 милиарда няма как да е по-високо, защото записаното като предложение на правителството е на базата на предложението на Съединените щати. Оттам нататък ангажимент на българското правителство е да защити българския интерес на най-добрата възможно цена. Ако това не е възможно, се отива на следващите преговори. Не може да се организира нова процедура – ще се вземе ново решение, с Народното събрание, с мандат за преговори“, посочи възможностите за процедурата ген. Попов.

Помолен да представи радара от пето поколение, с който е оборудван Ф-16 Блок 70, пилотът каза: „Не знам доколко мога да го обясня: предишните радари са механични, антените се движат механично, докато активната решетка има 1400 диполчета, всяко от тях е като антенка, сканира се електронно и дори някои от тях да откажат, радарът работи прекрасно, трудно се смущава, има по-голяма разделителна способност“.

Той посочи, че Ф-16 носи по-голям бомбови товар от Грипен, има „по-голяма далечина и продължителност“ на полета, с около 50% по-голям летателен ресурс от шведския самолет.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Защо не остана да служиш и да отдаваш чест на президента, а се возеше в джипа на Тиквата като куче. Защо не направи нищо като командваш ВВС? Малко злобно човече!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране