13.03.2021 | 14:10
Изчезна президентът на Танзания, който не вярваше в коронавируса
61-годишният Джон Магуфули се намира в кенийска болница, където е в критично състояние заради коронавируса и проблеми със сърцето

Президентът на Танзания  Джон Магуфули, който се присмиваше на пандемията от ковид-19 и защитните мерки, изчезна от публичното пространство и не се знае къде е от три седмици, писа „Файнаншъл таймс“. По думите на лидера на танзанийската опозиция Тунди Лису 61-годишният държавен глава се намира в кенийска болница, където е в критично състояние заради коронавируса и проблеми със сърцето.

По други данни президентът е превозен за лечение в Индия, но е в предсмъртно състояние.

Властите в Танзания отричат както епидемията, така и изчезването на държавния глава. Министърът на правосъдието Мвигулу Нчемба написа в Twitter, че президентът не е длъжен да се появява публично, защото „не е телевизионен водещ да бъде постоянно в ефир“.

Последната обществена поява на Магуфули бе на 24 февруари, когато посети търговски център в икономическата столица на страната Дар ес Салам и говори на конференция. На 27 февруари трябваше да участва във видеоконференция на страните от Източноафриканската общност, но вместо него се яви вицепрезидентът Самия Хасан Сулуху.

Танзания не е съобщавала данни за заразени и починали от коронавируса от май 2020 г. Официалната статистика отчита 509 заразени и 21 починали. Президентът твърдеше: „Не въвеждам локдаун, защото ни помага Бог“, а министърката на здравеопазването публично отказа да бъде ваксинирана. Танзания заяви, че не желае да се възползва от предлаганите й безплатни ваксини. Освен нея такъв отказ направиха Бурунди, Еритрея и Мадагаскар (от 62 африкански държави).

Първият вицепремиер на танзанийската провинция Занзибар Сейф Хамад почина през февруари от коронавирус. Причината за смъртта му бе опровергана на пресконференция от министъра на финансите на Танзания Филип Мпанго, който едва говореше заради кашлица и хрипове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране