17.09.2018 | 0:01
Сърбия подписва договори за 1.5 млрд. долара китайски инвестиции
Китай е един от големите инвеститори в Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич пристигна на посещение в Китай, където ще има срещи с президента Си Цзинпин и премиера Ли Къцян, предаде Танюг, цитирана от БТА. Китайският президент ще присъства на подписването на споразумения със Сърбия, което според домакините той никога не прави.

В сръбската делегация, водена от Вучич, са министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович, министърът на финансите Синиша Мали, министърът на минната промишленост и енергетиката Александър Антич и управителят на централната банка Йоргованка Табакович.

По време на посещението си, което ще продължи до 19 септември, Вучич ще участва в Световния икономически форум, известен като „летен Давос“.

Сръбският президент ще се срещне с представители на големи китайски компании и банки.

Китай е един от големите инвеститори в Сърбия, главно в инфраструктурни проекти. Малко преди посещението на Вучич китайска компания бе избрана за стратегически партньор на най-големия минно-металургичен комбинат в Сърбия РТБ Бор.

Очаква се президентите на двете страни да парафират специален пакет от най-малко 10 икономически договора, с които Сърбия освен решението за Бор ще си осигури капитални инвестиции в областта на инфраструктурата, транспорта, селското стопанство, индустрията и информационните технологии на стойност над 1.5 милиарда долара.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране