21.07.2019 | 0:01
САЩ поискали парите за Ф-16 да се платят накуп
Крайната сума за придобиването на самолетите е 1,256 млрд. долара

Избрахме сигурност. Така коментира пред bTV одобрената от парламента сделка за купуване на осем изтребителя F-16 Блок 70 ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на ВВС.

Той допълни, че решението е било правилно, защото процесът по модернизиране на военновъздушните сили е продължил над 30 години.

Ген. Попов обясни, че крайната сума за придобиването на самолетите е 1,256 млрд. долара. Председателят на Комисията по отбрана заяви, че ще бъде платено само посоченото в договора с американската компания „Локхийд Мартин“ и цената няма да се увеличи.

„Всяка една техника, както казва министърът на отбраната Красимир Каракачанов: „И Мерцедес да си купиш, след време трябва да смениш филтъра и маслото“. Тази цена е за пакета, който сме приели и според мен ние придобиваме най-добрия възможен самолет, който можем да си позволим“, допълни ген. Попов.

Ген. Попов допълни, че има изискване от американска страна парите да бъдат платени накуп. „Ставаше въпрос, дали това може да спре целия процес или да се продължи. Тук идва и отговорното решение на премиера Борисов. Това решение на министър-председателя беше одобрено от парламента с ратифицирането на договорите“, заяви той.

По думите на бившия шеф на ВВС, страната ни ще придобие цялостен пакет на F-16 и самолетът ще бъде снабден с необходимите боеприпаси.

„Боеприпасите за въздух-повърхност и въздух-земя са намалени, но са придобити други неща – учебни боеприпаси, които дават възможност за подготовка. Важно е да се отбележи, че ние имаме разрешение от Конгреса на САЩ, по всяко едно време, да ги придобием“, каза още бившият шеф на ВВС.

Ген. Попов заяви, че е абсурдно страната ни да купи тези изтребители, за да ги държи на земята.

Междувременно от Атлантическия съвет призоваха народните представители да не излизат в лятна ваканция преди одобрените вчера закони, свързани с придобиването на Ф-16, да бъдат обнародвани в „Държавен вестник“. Това означава депутатите да останат на работа до 7 август.

Според Атлантическия съвет в противен случай има риск, ако президентът наложи вето, да се изпусне крайният срок на американските оферти, който е 5 септември.

В писмо от пресцентъра на „атлантиците“ до медиите се подчертава, че с приетите вчера законови промени е поставено началото на технологичното превъоръжаване и трансформация не само на Военновъздушните сили, но и на цялата Българска армия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране