07.11.2018 | 0:01
ДПС и Пеевски искат да контролират подслушванията
Близкият до него Илко Желязков беше издигнат от ДПС и може да стане зам.председател на Националното бюро за контрол върху СРС

Илко Желязков, смятан за изключително близък на Делян Пеевски, е номинацията на ДПС за член (и евентуално зам.председател) на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства (НБКСРС). Това съобщиха за „Капитал“ от няколко места, тъй като на специалната секция на Народното събрание за избора на нов състав на бюрото от петък вечерта стои само номинацията на Огнян Стоичков, въпреки, че срокът за предложения изтече в понеделник.

Човекът на Пеевски в сигурността и енергетиката

За Илко Желязков има много публикации в медиите, главно по повод неговото рекордно по продължителност пребиваване в енергийния сектор без прекъсване – въпреки че има образование на психолог, завършил в началото на прехода. Той е в бил в борда на държавния ТЕЦ „Марица-изток 2“ в продължение на няколко правителства – от 2009 до август 2017 г., включително и по времето на Орешарски, което е най-силното косвено доказателство за близостта му до Пеевски. Ако има нещо общо между всички правителства на Борисов и това на Орешарски, то е силното влияние на депутата от ДПС върху тях. Илко Желязков още е в проектната компания за изграждане на междусистемната газова връзка с Гърция. Иначе е кадър на Държавна сигурност, постъпил там през 1981 г., а след прехода е бил служител на НСС и ДАНС. През 2001 г. е освободен от НСС, според някои заради нарушения, а през 2007 г. е назначен в държавния резерв, който по това време е в ресора на Делян Пеевски в качеството му на заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Станишев.

Във всички публикации за него обаче той е описван като човек на Делян Пеевски в областта на сигурността и енергетиката, „дългата ръка“ на депутата от ДПС, сивия кардинал, трансмисията между него и неговите хора в службите, прокуратурата и следствието и други институции и бизнеси, където Пеевски има интереси.

Шестима номинирани

Общо шестима са номинираните кандидати за петчленния състав на НБСРС след изтичане на крайния срок за номинации в понеделник, 5 ноември. Четирима от тях са сегашните членове на бюрото, номинирани за втори мандат от същите политически сили – председателя Бойко Рашков и Илия Ганев (номинации на БСП), Огнян Атанасов, номинация на ГЕРБ, и Огнян Стоичков, еднолично предложение на лидера на „Атака“ Волен Сидеров. За предишния си мандат Стоичков бе предложен от „Атака“, сега обаче за неговата номинация не е вземано решение на парламентарната група на „Обединени патриоти“, а е инициатива на Сидеров, който иначе е председател на парламентарната група на „патриотите“.

Другите двама са нови предложения. Парламентарната група на „Воля“ предлага Пламен Колев Иванов. ДПС номинира Илко Желязков.

Симптоматични номинации

Номинациите на политическите партии за нов състав на бюрото са симптоматични. В продължение на повече от година парламентът пренебрегваше всички сигнали, че бюрото е подложено на силен натиск от страна на прокуратурата и ДАНС, и в резултат на това неговата работа просто бе блокирана. Зам.-председателят на Бюрото Георги Гатев беше отстранен през март в резултат на координирана кампания на прокуратурата и службите. Сегашният председател на НБКСРС Бойко Рашков обяви, че бюрото не работи, членовете му отказват да правят проверки, дори не идват на работа, в резултат на което практически не се осъществява контрол върху прилагането на СРС от институциите. Ситуацията бе описана от Рашков и от парламентарната трибуна по време на изслушване през декември м.г., но вместо да впечатли депутатите, това стана повод за атака срещу председателя на бюрото.

Парадоксалното е, че след всичко това парламентарните групи номинират същите хора за членове на бюрото с ясната нагласа да ги допълнят с човек на Делян Пеевски, който, въпреки че не успя да оглави ДАНС за дълго, има огромно влияние там. Същевременно любопитният факт, че БСП издига две кандидатури – на Бойко Рашков и Илия Ганев, макар че не може да разчита на квота от двама души в този орган, може да се тълкува като елегантен начин да се даде възможност на парламента да отстрани Рашков. Мандатът на бюрото изтича на 19 декември.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране