10.08.2020 | 15:26
Борисов обмисля първоначалното си решение да подаде оставка
Той можеше да направи, е да заеме позиция по отношение на исканията за оставка на главния прокурор, казва Даниел Смилов

Политологът Даниел Смилов в интервю за Агенция „Фокус“ с коментар на политическата обстановка в страната и антиправителствените протести

Фокус: Г-н Смилов, вече малко повече от месец продължават протестите в страната с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. На места имаше и блокади, включително в столицата. Вече втора вечер след закани на МВР за премахване на барикадите в София, на палатковите лагери в центъра, те остават. Победа ли е това за протестиращите? Какво да очакваме?
Даниел Смилов: Това, което се случи през последната седмица, според мен, беше следното: от една страна на конференцията на ГЕРБ Борисов изглеждаше като човек, който е взел решение да подаде оставка. Сигналите, които прати, бяха в тази посока. След това говори със своите коалиционни партньори и явно се споразумяваха да направят опит да премахнат блокадите и да видят дали протестите ще утихнат. Премахнати бяха блокадите, но протестът не утихна, а някак се засили. Блокадите бяха възстановени. Според мен, в момента Борисов обмисля първоначалното си решение да подаде оставка. Остава да видим на какъв сценарий се е спрял: дали да направят опит в настоящия парламент да сформират ново правителство с друг премиер, но на практика със същото парламентарно мнозинство, или направо да се отиде на предсрочни избори. Може би второто е по-вероятно от първото, но все пак да видим. Има голяма степен на неяснота в ситуацията и е трудна да се правят прогнози.
Фокус: Има ли правилен ход за Борисов, за да задържи позициите на ГЕРБ като първа политическа сила, когато и да са парламентарните избори?
Даниел Смилов: Борисов можеше да направи няколко хода, които да го поставят в по-добра позиция. Разбира се, идеалният от негова гледна точка вариант би бил той да излезе с ясни и категорични отговори на въпросите на протестиращите, да речем по историята със 700-те милиона, които не са влезели в държавния бюджет от хазарта, записите и други скандали, които се натрупаха. Той избягва тази линия и не говори по същество за скандалните въпроси. Това отчасти отслабва позицията му. Другото, което той можеше да направи, е да заеме позиция по отношение на исканията за оставка на главния прокурор. Там също има доста основателни въпроси от страна на протестиращите. Натрупаха се съмнения по отношение на дейността на главния прокурор.
Фокус: Да, но тук премиерът винаги отговаря, че изпълнителната власт няма да се намесва в съдебната по принципа за разделение на властите.
Даниел Смилов: Това е линията, която той заема. Но не става дума за пряка намеса. Никой не очаква от Борисов да уволни Иван Гешев, а разбира се това е и невъзможно. В една конституционна система това не се случва. Това, за което аз говоря, е да заеме политическа позиция. В крайна сметка фигурата на главния прокурор е ключова в политическото разделение на властите. Главният прокурор води политика по отношение на престъпността, корупцията и е естествено другите центрове на власт да имат отношение по темата как той изпълнява своите задължения. Нещо повече – правителството чрез министъра на правосъдието може, ако реши, да инициира процедура във Висшия съдебен съвет, която може да доведе до санкции за главния прокурор. Така че разделението на властите не само, че не забранява на изпълнителната власт не само, че не забранява на изпълнителната власт да има позиция по това как главният прокурор си изпълнява задълженията, но дори в някои ситуации има и лостове да задвижи определени процедури.
Фокус: Политизира ли се до прекалена степен протестът? Станахме свидетели на схватки между съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и Мая Манолова за това кой едва ли не да е начело на вълната на недоволство. Вчера пък чухме в лайф предаване на Христо Иванов как бивш депутат от НДСВ казва „Значи, изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо“, на което лидерът на „Да, България“ му отговаря с: „Чакай сега, че правим лайф“. От кого е и управляван ли е този протест? Това няма ли да накара повечето хора да се отдръпнат от него?
Даниел Смилов: Протестът по принцип е политически акт. Зад него стоят различни хора. Христо Иванов, който споменахте, е единият от политическите лидери, „Демократична България“ стои зад него и така нататък. Там има и други хора. В този смисъл политическите послания на протеста не са абсолютно синхронни и това е нормално. Това, което обединява протестиращите, по-скоро са двете задачи: оставката на правителството и на главния прокурор. Не бива да се очаква от протеста да се обедини целият зад една политическа формация и да започне да говори през устата на един от политическите лидери. За тези инциденти, за които говорите, не мисля, че има някаква връзка между Христо Иванов и Маджо от това, което излезе вчера и съм наблюдавал през годините. Дали има хора, които се опитват да се прикачат към протеста и да го използват за свои цели, сигурно има. Още в самото начало имаше агитки, които целяха по-засилена конфронтация. Дали са били изпратени от един или друг, от Божков и така нататък е въпрос на спекулации. Очевидно има хора, които опитват да се възползват от протеста. Това, което е важно от моя гледна точка и трябва да се запази,. Е мирният характер на протеста. Това е много добра българска традиция. Има демокрации, в които протестите протичат по съвсем различен начин: с насилие от страна и на протестиращи, и на полиция. Това, че ние успяваме да избегнем такъв тип развитие е много ценна демократична практика, която според мен трябва да се запази.
Фокус: Протестите да са мирни, но ще приключат ли те, дори ако Борисов подаде оставка? Все пак протестът иска и оставката на Иван Гешев. Той отказа няколко пъти да се оттегли от поста си, един от тях с думите: „Е, няма да стане“.
Даниел Смилов: Различни са постовете на министър-председателя, който е пряко зависим от народното одобрение, и главния прокурор. Главният прокурор също трябва да разчита на одобрение на дейността си. За да бъде ефективен, той също трябва да е сигурен, че това, което прави, получава позитивен отзвук в обществото. Както ситуацията е сега и голяма част от хората не одобряват това, което той върши, защото все пак една е бройката на хората, които активно излизат да протестират, но съвсем различен е броят на хората, които подкрепят исканията на протеста. За главния прокурор е добре да прецени как би могъл да върши дейността си при такава ситуация, в която му липсва одобрение. Съвсем различен е въпросът за институционалните механизми. Говорим много за това, че Висшият съдебен съвет не изпълнява достатъчно стриктно и коректно контролните си функции върху главния прокурор. Това също би могло да се промени в по-позитивна посока. Протестите могат да бъдат използвани като повод за разбуждане на Висшия съдебен съвет и да използва инструментите, с които и сега разполага. Иначе, трудно ми е да правя прогнози и да спекулирам как точно биха се развили нещата. Поне от информацията, която имаме и от страна на протестиращите, тяхното намерение е да продължат протестите, като ги концентрират по-скоро върху оставката на главния прокурор след една евентуална оставка на Бойко Борисов.
Фокус: Вчера премиерът Бойко Борисов публикува снимка с внуците си във „Фейсбук“, там намекна, че ще вземе някакви решения. „Време за техните усмивки и моите решения“, написа той. Как тълкувате това?
Даниел Смилов:Аз казах в каква посока смятам, че разсъждава премиерът. Струва ми се, че разсъждава в посоката, която заяви и на самата конференция на ГЕРБ: подаване на оставка, оттегляне от премиерския пост. Другите два варианта, които остават, са ново правителство в рамките на този парламент или предсрочни избори. Това е кръгът опции, които премиерът обмисля. Ситуацията е трудна и намирам за напълно нормално в една такава ситуация човек да се обърне към най-близките си и да поиска съвет от тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране