01.12.2019 | 23:38
Ново разследване уличи лекар в поставяне на стентове без причина
Динко Бобчев е бил тормозен от лекаря доц. Иван Мануков

„Бях на сауна в комбинация със студена вана. Почуствах неразположение, аритмия на сърцето. Обърнах се към доц. Иван Мануков (началник на кардиологичното отделение на пловдивската болница), когото познавам от 25 г. Той и синът му, който работи при него, ми направиха коронарография. Тогава ми казаха, че имам 85% запушване. После в епикризата прочетох, че са 75% на едната артерия и разширение на сънната”, казва потърпевшият Динко Бобчев в разследване на Нова тв.

Друго разследване изобличи лекар от МБАЛ-Пазарджик в подобно безобразие.

Бобчев показа и бележката, в която е посочено, че трябва да бъдат поставени два стента. Ако това не се случело до няколко дни, пациентът бил заплашен от масивен инфаркт или инсулт, казали лекарите.

Шокиран, Динко Бобчев звъни на свой приятел лекар, който го изпраща за повторен преглед в софийска болница. Там пациентът носи диска с изследването и епикризата. Посреща го проф. Златарева, която категорично заявява, че сърцето му е здраво и не се нуждае от стентове. Думите й потвърждава и друг нейн колега – проф. Иво Петров.

„Казаха, че това е измама и прилича на пазарджишката история. В началото не можах да повярвам, че доц. Мануков ме е излъгъл и въпреки че тези двама доктори са доайени в своята област, ги помолих за трето мнение. Те ме насочиха към техен колега – съдовия хирург проф. Гроздански. На прегледа при него също се установи, че съм абсолютно функционално здрав човек”, обяснява потърпевшият Динко Бобчев.

Проф. Иво Петров, който е и национален консултант по инвазивна кардиология, е потвърдил, че пациентът е здрав и няма нужда от интервенции. Медикът посъветва всички пациенти да търсят и второ мнение.

Бобчев се прибира в Пловдив, вече спокоен, и не се явява в пловдивската болница, в деня, в който са го записали за поставяне на два стента.

Тогава започнали атаки по телефона защо се отказва от стентовете. Доц. Мануков се добира до потърпевшия чрез съпругата му, за да се информира защо пациентът му не отива в болницата за интервенцията. Жената му каза, че се е отказал, тъй като в момента се чувствам добре. “След това аз реших да дам публичност на този случай и подадох жалба в прокуратурата. Но теч на информация ли се получи, не знам какво и след четири дни получих по пощата нова епикриза със същата дата, само че нов екземпляр, в който вече са променени данните и това стеснение на сърцето ми от 85-75% е станало на 50%. Аневризмата си остава”, разказа Динко Бобчев. И допълва: „Потресен съм, че за едни 2000 лв., които щяха да вземат като процент от здравната пътека, щяха да ме превърнат в инвалид за цял живот”.

Самият доц. Мануков обяснява, че пациентът е викнат на 14 октомври не за поставяне на стентове, а за да направи изследване на велоергометър. Въпросният тест е най-елементарното, начално изследване. Ако на него пациентът се почувства изморен или се задъхва, тогава се преминава към тежкото и дори рисково изследване – коронарографията. При нея в кръвта се вкарва контрастно вещество. Така се вижда има ли стеснения на съдовете и къде точно се намират.

„Проверката е най-малкото нещо, което ще се направи. Където има интерес за изкарване на лесни пари, има и такива действия. Бездействието на институции, включително и тази, която управлявам аз, са довели до това, което виждаме, и това, което изнасяте и вие в този случай”, заяви д-р Дечо Дечев, управител на Здравната каса.

След светкавична проверка на Здравната каса в пловдивската болница, която продължава и в момента, проверяващите откриват трета епикриза в документацията на потърпевшия. Тя отново е със същата дата, но с нови промени в заключенията на доц. Иван Мануков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране