05.09.2019 | 22:48
Радев отправя заплахи към ГЕРБ
Цвета Караянчева защити Бойко Борисов, че не ходи в парламента

Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевезиия.
Водещ: Добро утро от кабинета на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, с която ще говорим в следващите минути. Добро утро.
Цвета Караянчева: Добро утро и добре дошли в кабинета ми в Народното събрание. Радвам се да бъдете мои гости.
Водещ: Добре заварили. Новият политически сезон започва и отсега са ясни две неща – започва с много остър тон и с прически. За последното имаме пълното разбране на премиера, което не е малко в напрегнатата ситуация и напрегнатата атмосфера, в която работите, предполагам. Сега, въпросът е колко от прическите ще си останат на мястото и колко ще се хванат за косите от политиците, докато стигнем до изборите, а и по-късно. Вашата е в идеално състояние в момента. Къде я правите?
Цвета Караянчева: В Кърджали.
Водещ: В Кърджали?
Цвета Караянчева: Да, в Кърджали, всеки петък пътувам към избирателния си район и в понеделник се прибирам в събранието, за да си свърша другата работа, която имам като председател.
Водещ: Много интересно е това. Вчера тук обаче, от парламентарната трибуна президентът каза някои много неприятни неща за изпълнителната и законодателната власт, за управлението на ГЕРБ, за да стане по-ясно, говори. Приемате ли това за конструктивна критика, която трябва да получава всяко управление? Разсъждавате ли върху казаното от него?
Цвета Караянчева: Първо да кажа, че се радвам, че президентът се престраши да дойде в Народното събрание след две години и половина. Второто обаче, относно речта му, аз не чух нещо ново. 80% от това, което той каза, беше дори незабравено старо, защото това са темите, които той повтаря, общи теми. Разбира се, имаше пропуски, като не нарече България блато или че сме на дъното – това го пропусна. Но пък интересното беше нещо друго – че трябва да има разпоредба всяка седмица министър-председателят да идва на изслушване. Такава разпоредба има. И всеки народен представител може да покани господин Борисов на парламентарен контрол, стига въпросът да се отнася за общата политика.
Водещ: Може би защото впечатлението от миналите месеци беше, че опозицията много често призоваваше от трибуната премиера да дойде да отговори на някои въпроси, това не се случваше.
Цвета Караянчева: Не се случваше, защото въпросите са конкретни и те се отнасят към работата на ресорни министри. Няма как министър-председателят примерно да отговаря за свинската чума. В конкретика това е тема на министъра на земеделието. Или пък за замърсяването на въздуха – това е тема на министъра на околната среда и водите. Когато темите касаят общата политика, министър-председателят винаги е идвал, за да отговори. И аз никога не съм спирала въпросите. И в потвърждение на това, че наистина темите, които се задават като парламентарни въпроси, не са конкретни към министър-председателя, е, че когато аз върна въпрос, той на практика не бива обжалван. Сега в последните месеци започнаха да обжалват колегите, защото така е по правилник, колегите от БСП обжалват въпроса в рамките на три дена. Но на председателски съвет, когато се разглежда, председателите на парламентарни групи считат, че този въпрос не е зададен към човека, който трябва. Има такава процедура и тя трябва да се спазва, разбира се. Ако някой иска да види министър-председателя, той е на работното си място, нека да отиде да го посети. Но имаше и друго нещо в речта му относно този „изкуствен излишък“. Не бива да се принизява работата на…
Водещ: Това, за да го обясним за тези, които не са проследили – става въпрос за бюджета, за излишъка, който се оформя на финала на годината и който се харчи. Има подозрения, че това се прави умишлено, което беше изречено от президента и вчера.
Цвета Караянчева: Излишък има, защото приходните агенции работят, защото контрабандата е вече на много ниско ниво. За съжаление тези неща не се казват от опозицията. На места имах чувството, че говори госпожа Нинова.
Водещ: Тя и госпожа Нинова говори, и за нея ще стане дума.
Цвета Караянчева: Тя говори по същия начин.
Водещ: Но говори и премиерът от Министерски съвет, имаше кратък коментар, но го запомних. Само не ми стана ясно той конкретно Радев ли визираше в изказването си „някои хора се напочиваха през август и сега дойдоха да наговорят маса глупости“.
Цвета Караянчева: Трябва да питате него.
Водещ: Вие как го разбрахте?
Цвета Караянчева: Вижте, август месец е месец за почивка на народните представители. Но само да ви кажа, че в избирателните си райони те също имат работа. Освен да правят приемни, имат работа и да работят със своите партийни структури. Защото примерно аз като председател на партийната структура в Кърджали, в последните 15 години съм се занимавала с организационни въпроси.
Водещ: Аз ви попитах за това дали е глупаво всичко това, което се е чуло в изказването на президента, освен че ви е познато, защото бяха казани някои наистина много сериозни неща. Например, че ако парламентът не положи усилия върху важни за бъдещето на страната решения, или апатията ще продължи да опразва страната, или улицата ще помете статуквото. Вие това предупреждение как го приемате?
Цвета Караянчева: Като всяко такова изказване на президента през последните две и половина година – заплахи без конкретика, призиви за борба с корупцията, без да дават конкретни решения на нещата. Аз мислех, че вчера като дойде, той ще има един позитивен тон, ще призове народните представители да работят в конструктивна форма, да бъдат обърнати към проблемите на хората и той да заяви своето желание институциите да работим заедно.
Водещ: Корупцията по високите етажи на властта не е ли основателна критика?
Цвета Караянчева: Разбира се, че е основателна. Разбира се, че има проблеми и никой не ги е отрекъл. С корупцията никой не се е справил изведнъж. И желанието да се борим с корупцията е именно законът, който приехме за борба с корупцията. Ако наистина има конструктивен тон между институциите, нещата ще се получават по-лесно. Защото корупцията не е само във високите етажи на властта, корупция има и в най-ниските администрации. И това е обществен проблем. тук трябва да увлечем и хората, които са пряко засегнати от тази корупция, дори и в най-малката…
Водещ: Хората, за да бъдат увлечени, трябва да видят, че има правораздаване на най-високо ниво, че има и безкомпромисно отношение от страна на властта.
Цвета Караянчева: А вие смятате ли, че няма? Начинът, по който се работи в момента, и Специализираната прокуратура, и КПКОМПИ – всичко това показва, че няма чадър над никого. И ако наистина има такива сигнали, те веднага се обработват. И президентът, ако има сигнали за такова нещо, разбира се трябва да сезира компетентните органи.
Водещ: Казвате, че случаят с КОМПИ и всички останали случаи, които гърмяха като скандали през последните месеци, са пример за това, че системата работи и е безкомпромисна?
Цвета Караянчева: Разбира се. Борбата срещу корупцията трябва да обедини институциите и обществото. Това е обща борба на всички. Няма как с магическа пръчка тя да се изкорени. Виждате, че и в други много по-развити държави този проблем не се решава толкова лесно. И ние трябва да се обединим, за да може тази борба с корупцията да бъде ефективна.
Водещ: Да. Особено ако се виждат резултатите от нея. Аз разбирам, че приемате казаното вчера от президента като атака, като нещо, което се повтаря, както казахте преди малко, но се повтаря с негативен тон. Госпожа Дариткова го формулира и стана ясно, че не е приятно.
Цвета Караянчева: Ами чертаят се разделителни линии. Не се търси заедно да вървим напред, да си даваме съвети, да се критикуваме, но всичко това да има конкретика, а не да се говори общо.
Водещ: Питам ви, защото беше спомената тази дума. Ако това е атака, кога едно управление е атакувано най-яростно според вас – когато е силно, или обратното – когато е слабо?
Цвета Караянчева: Когато е силно.
Водещ: Това е и въпросът ми, свързан с кондицията на ГЕРБ. Защото сега в навечерието на настоящите избори – местния вот, мнозина смятат, че това ще е лакмус и голямо изпитание за властта, за това в какво състояние е властта. Някои казват – може да бъде началото на края, ако се загуби битката за София, ако паднат големите градове – тези бастиони, както са свикнали да наричат хората да наричат местата, където традиционно ГЕРБ печели, или пък са по-малко на брой общините със спечелени кметове. Това какво ще значи?
Цвета Караянчева: Вижте, не бива да смесваме различните видове избори. Местите избори са си местни избори, те са мажоритарни. Те са отношение на гражданите към съответния кмет, който управлява дадена община. Ако кметът е работил добре, ако е бил отворен към проблемите на хората, ако ги е решавал, ако е променил градската среда, ако е направил по-добри условия за живот, този кмет няма да има проблем с това да повтори мандата си. Но не бива да се смесват. Дали ГЕРБ ще спечели или ще загуби изборите примерно в София, това дали ще бъде началото или края на това управление. Всеки избори са различни. Местните избори ще покажат колко добре са се справили кметовете на общините, на малките населени места – това е мажоритарен тест за всеки един избран кмет.
Водещ: А в контекста на битката за София? Видяхме някои от социологическите проучвания, които в най-добрия прочит значат, че ще бъде много тежка тази битка.
Цвета Караянчева: Да, битката ще бъде тежка. Но, вижте, социологията преди избори винаги показва, ако се върнем назад във времето, винаги показва малка преднина на БСП над ГЕРБ. Нека да видим какво ще изберат хората, защото все още не ясно кои са окончателно кандидатите.
Водещ: Мисля, че Мая Манолова е основният опонент на вашия кандидат, за София говорим.
Цвета Караянчева: Нашият кандидат е ясен, но кандидат на БСП не е ясен. И може би ще излязат още кандидати.
Водещ: Смятате, че няма да бъде Мая Манолова кандидат на БСП?
Цвета Караянчева: Аз, доколкото разбрах, инициативният комитет на Мая Манолова не иска подкрепа от БСП. И не знам те как ще предложат своята подкрепа. Доколкото разбрах, тя няма да има листа. Не знам.
Водещ: Да, това дали и до колко червеният електорат ще припознае Мая Манолова и каква работа върши на нея това, е единият от въпросите. Другият е, че се оказа, че на Мая Манолова най-много й е помагал Бойко Борисов всъщност.
Цвета Караянчева: Аз мога да кажа, че и парламентът много й е помагал. Защото много от законопроектите, които тя е входирала тук, аз съм разпределила на всички парламентарни групи. Такъв е редът. Тя е била и народен представител, и заместник-председател на парламента, и знае точно какъв е редът за това един законопроект да стане закон – трябва да бъде припознат от народен представител. А повечето от законите й не са припознати дори от народни представители от опозицията. Така че, ако качеството беше равно на количеството внесени закони, мисля, че фактите щяха да бъдат други. И някак си не приемам това, че тя е един самотен борец за правда и борец на онеправданите, а ние, народните представители, сме хората, които спъваме тази нейна борба. Само да припомня, че и Конституционният съд има закони, които са върнати, които тя е атакувала пред Конституционния съд. И той ли й е виновен?
Водещ: Аз обаче се спирам върху тази помощ, която й е била оказана от страна на ГЕРБ, както каза вчера премиерът, след като е била изгонена, по неговите думи, от БСП, след като си спомняме и случая „Костинброд“, след който е имало голямо желание за отмъщение, разбираме също така, в ГЕРБ. Но той е спрял този процес. И не само.
Цвета Караянчева: Бяхме много гневни, защото това, което се случи 2013 година, надявам се да не си послужи госпожа Манолова с тези методи и в тази битка за София.
Водещ: Имате такива опасения?
Цвета Караянчева: Не, нямам опасения. Просто споделям.
Водещ: Направихте я омбудсман. Всичко, което изброих до тук, какво предполага, че вие например вчера казахте: „Не ми харесват мотивите за оставката й“. Не трябваше ли да върви всичко гладко и да не се спира процесът, да няма спънки?
Цвета Караянчева: Не, аз просто разясних, като представител на тази институция, като първа сред равни, защитих своите колеги. Защото ние изключително много сме съдействали на госпожа Манолова. Ако си спомняте, имаше съставена временна комисия за неизплатените заплати. Тя много пъти е идвала и е благодаряла от трибуните на Народното събрание, и от трибунки тук, където беше с народни представители и от ГЕРБ, и от БСП, и от ДПС, благодареше за съдействието на Народното събрание. Изведнъж аз оставам учудена от мотивите, които тя изтъква.
Водещ: Между другото, тя има и един проектозакон, който сега влезе, за частния фалит на гражданите. Той ще има ли шансове вече, при положение, че влиза в състезанието за кмет?
Цвета Караянчева: Разбира се. След като е постъпил тук този законопроект, аз съм го разпределила на парламентарните групи. Ако народните представители го припознаят, той ще намери място в законодателната програма на Народното събрание.
Водещ: Вчера стана ясно, и с това някак си просто съвсем накратко да обобщим приоритетите ви, че всички 7 депутати от „Атака“ стават независими. Притеснения по отношение на мнозинството предполагам нямате, тъй като вас ви подкрепят в повечето случаи от ДПС и от „Воля“, нали така?
Цвета Караянчева: Вижте, има теми, по които ДПС и „Воля“ гласуват с ГЕРБ. Но имаме коренно противоположни мнения за различни политики. Това, че примерно по темата със закупуването на F-16 получихме подкрепа от ДПС, а не получихме подкрепа от ВМРО, но това удобно не се казва, защото е по-атрактивно да се каже – ДПС подкрепя ГЕРБ. Когато има теми, които ни обединяват, това е добре. Аз мисля, че българските граждани трябва да са спокойни, че политическите сили в събранието, тъй като ние сме с различни политически програми, с различни идеологии, но когато става дума за националноотговорни теми, гласуваме заедно. Разбира се, колегите от „Атака“ стават независими, но имаме уверението, че те продължават да подкрепят правителството и коалиционната програма, зад която сме застанали трите формации плюс ГЕРБ, ще продължава да се изпълнява през останалите години от мандата.
Водещ: Предстои да видим как ще става това и с какъв тон ще продължи този сезон…
Цвета Караянчева: Е, тонът ще бъде приповдигнат, разбира се, защото предстоят местни избори. Няма как.
Водещ: Точно така. Благодаря ви много.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране