09.07.2015 | 0:24
Саудитска Арабия инвестира $10 млрд. в Русия
Приоритетни области ще станат инфраструктурата и селското стопанство
Снимка: kremlin.ru

Саудитска Арабия ще инвестира 10 милиарда долара в различни проекти чрез партньорство с Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) със суверенния Public Investmenf Fund (PIF). Повечето от тях ще бъдат реализирани на територията на Русия, предаде Интерфакс.

Приоритетни области ще станат инфраструктурата, селското стопанство, медицината, транспортът, търговията на дребно и недвижимото имущество. Ръководителят на руския фонд Кирил Дмитриев съобщи, че това е най-голямата чуждестранна инвестиция в цялата история на РПФИ. Досега рекордът бе държан от суверенния фонд на Обединените арабски емирства (ОАЕ), който е инвестирал 7 милиарда долара в различни проекти. Според Дмитриев споразумението между саудитския и руския фонд е едно от най-големите партньорства от този род.

Ръководителят на руския фонд посочва, че седем проекта вече са получили предварително одобрение и уточнява, че за сътрудничеството с PIF може да бъде задействан механизъм за автоматично инвестиране.

Сходен механизъм вече се ползва при руско-китайския инвестиционен фонд. Кирил Дмитриев посочи, че за успешното сключване на споразуменията е спомогнало посещението на принц Мохамед бин Салман на Петербургския международен икономически форум, където саудитският министър на отбраната се срещна с Владимир Путин. Пред в. „Ведомости“ Дмитриев призна, че преди форума саудитските инвеститори са се отнасяли скептично към руския пазар. „Личното общуване между принц Мохамед бин Салман с президента Владимир Путин на петербургския форум повлия положително на процеса“, посочи той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране