27.02.2015 | 9:29
Застреляният снощи в Казичане е от „Бандата на чуковете“ на Таки
Боби Белята е бил приятел на наркобоса

Намереният застрелян снощи край езерото в Казичане е Борис Борисов, известен като Боби Белята – близък на издирвания от Интерпол Христофорос Аманатидис-Таки. От пресцентъра на МВР към момента потвърждават единствено, че има застрелян мъж на 39 години, но засега не разкриват самоличността му.

Според информационната система „Сиела“ Борис Любомиров Борисов е роден на 5 септември 1975 г. Той има участия в няколко фирми, между които „Б анд Б тийм“, „Бонико пропъртийз“, „СРБ 97“, „Сдружение на действащите автомобилни състезатели“ и др.

Соченият години наред за наркобос номер 1 Христофорос Аманатидис-Таки изчезна от България в началото на 2009 г. и се установи в Дубай. Дотогава по него са се водили само оперативни разработки, но никога не е бил притесняван от обвинения и съд за разпространение на дрога. След бягството на боса срещу него и хората му бяха образувани две наказателни производства.

Според данните, събирани за групата на Таки, той е лидер от началото на 2007-а до края на 2008 г., когато изчезва от България. След това бандата се ръководи от Христо Вартерян-Исуса, който също изчезва. Оперативни данни от МВР сочат, че Вартерян е жив и се намира в чужбина. Според разследването след изчезването на Исуса групата на Таки се поема от автомобилния състезател Борис Борисов, известен като Боби Белята.

Белята, както и Исуса, не бе обвинен по делата около Таки. През февруари 2012 г. Борисов бе арестуван за пореден път заради рекет, но това разследване не е свързано с бандата на Таки.

Боби Белята и Таки са приятели от деца, разказват техни връстници от столичния квартал „Люлин“. Двамата навлизат заедно и в престъпните среди. Още като тийнейджъри започват с кражби, след това се ориентират към рекет на автосервизи, а накрая и към наркотиците. В края на 90-те години се опитват да започнат легален бизнес, но начинанието не успява. Борис Борисов-Белята вече има условна присъда за взрив на автомобил, собственост на сириеца Самер Абдулатиф. Чужденецът е посетен от трима младежи, които му искат рекет, за да работи спокойно. Самер отказва и автомобилът му гръмва. За престъплението е арестуван Боби Белята, който още не е толкова навътре в наркомрежата.

Освен в ъндърграунда Белята е известен и в спортните среди. Той е автомобилен състезател. В последните 10 г. печели призови места на първенства в България и чужбина.

През 2007 г. временно преустановява кариерата си зад волана на спортните автомобили.  По информация от сайта му причините са лични. Истината е, че точно тогава той има сериозни проблеми с правосъдието, защото получава 3 години условно за взрива.

По това време приятелят му от детинство Христофорос Аманатидис вече е наследил наркоимперията на бившата групировка ВИС след разстрела на Георги Илиев, а Боби Белята усилено се включва в мрежата за разпространение на дрога.

Според паметливи Борис Борисов-Белята е член на групата, заради която навремето Бойко Борисов като главен секретар на МВР произнесе култовата фраза-упрек към съда: „Ние ги хващаме – те ги пускат“.

В Уикипедия е публикувана (вероятно от самия Боби Белята или негови близки) него биография, която акцентира единствено върху неговата спортна кариера. Публикуваме я без съкращения:

Борис Любомиров Борисов е роден на 05 септември 1975 г. в град София. Завършва средното си образование в 34-то СОУ-хуманитарен профил, а към момента продължава образованието си в “Колеж по туризъм”- Благоевград, специалност -”Бизнес администрация”. Има семеен бизнес в сферата на търговията – авто-къща, автосервиз и кафе “В&В”, член на УС на СдНЦ “Б енд Б Рейсинг”. От 2000 г. е автомобилен състезател. Женен , с две деца – Мартин Борисов – роден на 12 август 1998 г. и Борис Борисов – роден на 28 август 2005 г. Съпругата му Здравка Борисова, с която са заедно от 16 г. (1994), е тим мениджър на АСК “Б енд Б рейсинг” и негов личен мениджър.

Борис Борисов започва кариерата си на автомобилен състезател през 2000 г. под ръководството на Николай Николов, с участие в планински шампионат – “Осогово-2000” с ВАЗ-2107, където печели третото място. Зимата на същата година прави предсъстезателна подготовка в автомобилна школа в гр. Сливен. През първите години от кариерата си участва в състезанията на рали, скоростният пистов шампионат, рали-крос и планински изкачвания като частен пилот.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране