20.11.2018 | 11:31
Прикрива ли кметът на Пазарджик семейство Върбакови за дълг от 1 млн. евро?
Подаден е сигнал в прокуратурата, „Инерком“ отрича да има нещо общо с аферата

Сигнал до прокуратурата заради „странни действия“ на Община Пазарджик е изпратила неправителствената организация Антикорупционен фонд.

По думите на Мирослава Петрова, която е представител на НПО-то, Община Пазарджик не си търси дължимо обезщетение от 1 млн. евро за неизграден фотоволтаичен парк, обещан от фирма, собственост на майката на искащата да купи ЧЕЗ Гинка Върбакова.

Компанията на Върбакова – „Инерком“, отрече да има нещо общо със случая. Обезщетението е неустойка по договор, според който въпросната компания е получила общинска земя още през 2008 година и е трябвало в замяна да построи голям фотоволтаичен парк. Това, обаче, така и не се е случило в пълен размер.

Петрова обяви пред bTV, че фондът е попитал Община Пазарджик защо не е имало проверки как така не е изграден фотоволтаичен парк с мощност 50 мегавата. Отговорът бил, че няма нужда от проверка, защото там имало фотоволтаични мощности. Въпросната мощност беше описана от Петрова като „фотоволтаична градинка“, защото мощността е едноцифрено число в мегавати. Договорът е категоричен – ако няма 50 мегавата мощност, трябва да има обезщетение, категорична е Мирослава Петрова.

Тя уточнява, че сделката е отпреди 10 години и я е одобрил кметът на Пазарджик Тодор Попов, който и тогава, и сега е градоначалник. Отново по думите на Петрова, стойността на земята е била реално за 500 000 лева, а там били изсечени 5000 стари дървета, чиято стойност, по сметки на Антикорупционния фонд, също е 500 000 лева. Припомняме, че през 2015 година Тодор Попов попада във фокуса на вниманието заради тузарски имот в село Паталеница, който категорично не отговаря на официалните финансови възможности на Попов. Става въпрос за имот на стойност 1,5 млн. лева, в който Попов живее. Започна и проверка, но поне досега няма нищо пред съда, което да касае дейността на Попов като кмет и като гражданин. Интересен аспект в цялата история е, че КЗК спря опита на „Инерком“ да купи бизнеса на ЧЕЗ точно с аргумент за фотоволтаичния сектор.

Според КЗК ако „Инерком“ и ЧЕЗ се слеят, ще има монопол при фотоволтаиците. По данни КЗК фотоволтаичният пазар в България през 2017 година е бил от 1043 мегавата. КЗК се позовава на Доклад за дейността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният системен оператор (ЕСО).

Пак според същите данни, „Инерком България“ притежава 6 фотоволтаични централи (бел. ред. – само в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) – „Улер 2009“, „Еко-Строй Инженеринг“, „Евро Бетон“, „Диана Хънт“, „Риал Стейтс“ и „Риал Стейтс 2“. Общата мощност на тези централи е 21,348 мегавата по данни на ЕСО. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа – „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, която е с мощност „под 5 мегавата“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране