19.06.2020 | 13:16
Bloomberg: Пистолет на нощното шкафче и пачки с пари изострят българска вражда
Историята с изтекли снимки и обвиненията между премиер и президент вече е в световните агенции

„Пистолет на нощното шкафче и пачки с пари изострят Българската вражда“ – с това заглавие историята със снимките от спалнята и последвалата словесна престрелка по темата между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев влезе в новините на агенция Bloomberg и излезе от пределите на страната.

Българският премиер Бойко Борисов обвини президента, че го шпионира с дрон, след като изтекоха снимки, на които изглежда, че е сниман спящият министър-председател в спалнята си с пистолет на нощното шкафче и чекмедже, пълно с пари, започва разказът на световната агенция.

Борисов оспори автентичността на някои, но не на всичките снимки, публикувани в български медии и в социалните мрежи, продължава статията.

Авторите й констатират, че изтичането на кадрите изостри още повече и без това обтегнатите отношения между Борисов и политическия му съперник – президента Румен Радев, който отрече обвиненията по свой адрес в четвъртък.

„Той прекрачи границата“, заяви Борисов пред журналисти предния ден. – „Той си позволи да пуска дрон и да ми прави снимки“ – цитира Bloomberg. (Борисов обвини президента, че пуска дрон около дома му, но не обвърза директно наличието на снимки конкретно от спалнята с дрона – б.р.)

Премиер и президент са в схватка, откакто Радев спечели президентските избори през 2016 г., като президентът обвинява премиера в провал в битката срещу корупцията.

България е под наблюдение от Европейския съюз заради лошото си представяне в областта на върховенството на закона и ограничения успех в борбата с корупцията по високите етажи на властта, което препятства приемането на страната в Шенген, отбелязва Bloomberg. (Комисията „Юнкер“ препоръча отпадане на мониторинга над България за върховенството на закона, в момента реално такъв не тече и към момента се предполага, че последният доклад на Брюксел е наистина последен. Преди формалното окончателно отпадане на мониторинга трябва да има официално решение на настоящата комисия – б.р.)

Борисов заявява, че снимката, на която той е заснет, докато спи в премиерската резиденция, може да е истинска. За останалите казва, че може да са манипулирани, но отказва да влезе в подробности преди резултатите от разследването, продължава Bloomberg.

Радев, който е подкрепян от опозиционната социалистическа партия, заяви, че има дрон, но отхвърли обвиненията, че го е ползвал да снима Борисов и ги нарече „фантазия и параноя“.

Президентът настоя за независимо разследване на автентичността на кадрите, както и на изтекъл в медиите запис, в който човек, който звучи като Борисов, говори с пренебрежение за друг политик, описва ситуацията агенцията. (Става дума за записа, появил се преди снимките. Премиерът и представители на ГЕРБ заявяват, че става дума за фалшификация, но самият Борисов първоначално обяви, че няма да иска експертиза на аудиото – б.р.)

„Подобно нахлуване в личното пространство, където г-н Борисов спи, е заплаха, такава инвазия в личния живот е ненормална“, е цитиран още да казва държавният глава от агенцията.

Според Борисов, за когото Bloomberg припомня, че някога е бил бодигард на комунистическия диктатор Тодор Живков, целта на появилите се снимки е да подкопаят управлението му преди важни „геополитически“ решения за България, които предстоят през юли. След тях е очакваното приемане на страната в механизма ERM-2 – чакалната за еврозоната, каза още премиерът.

Bloomberg споменава в края и репликата на министър-председателя от сряда:

„Отсега нататък ще спя с пистолет.“

Политическите новини от България намериха място и в Ройтерс, като акцентът е обвинението от страна на Бойко Борисов към опонентите му, че подкопават управлението му с цел блокиране на по-дълбоката интеграция на България в ЕС (явно се има предвид кандидатурата на България за т.нар. чакалня за еврозоната – б.р.).

Агенцията разказва, че 61-годишният министър-председател е в третия си мандат от 2017 г., но през последната седмица е под натиск заради публикуван запис, в който глас, приличащ на този на Борисов, се чува да отправя обидни бележки по адрес на председателя на Народното събрание, както и да разпорежда на независим финансов регулатор да проверява българска компания. „Ройтерс не може да потвърди автентичността за записа“, подчертава агенцията и припомня, че прокуратуратата е обявила, че ще направи проверка за аудиото, което се отнася за събития от април 2019 г., като изследва дали става дума за незаконно подслушване или манипулация.

В „емоционално изявление“ от централата на ГЕРБ в сряда вечер Борисов заяви, че записът е фалшифициран. Следва описание и на изтеклите впоследствие снимки, като агенцията подчертава, че и тяхната автентичност не може да потвърди. Цитира се отново репликата на Борисов, че „политическите ми опоненти удариха дъното“ и разказа му как това се случва в момент, в който през юли предстоят важни за страната събития – път към чакалнята на еврозоната.

„Въпреки публичното недоволство от ендемичната корупция в страната популярността на Борисов се увеличи по време на коронавирус пандемията“, припомня Ройтерс, като се позовава на социологическите проучвания в България и сравнително малкия брой починали от коронавирус. И цитира твърдението на Борисов, че опонентите му – в това число президентът Румен Радев, социалистическата опозиция и други по-малки политически фактори, се опитват да го свалят от власт и да предизвикат предсрочни избори и служебен кабинет, назначен от Радев. Припомня се, че редовният парламентарен вот е през март догодина.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране