24.03.2020 | 18:32
Бойко Борисов „раздаде“ 4.5 млрд. лв. за икономически мерки
Сумата включва пари за три министерства, поемане на част от заплатите в закъсали фирми и 500 млн. лв. за ББР

Премиерът Бойко Борисов свика извънреден брифинг, за да представи икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас заради разпространението на COVID-19.

Заради изявленията на министрите редовният брифинг на Националния оперативен щаб бе отложен, а ген. Мутафчийски и колегите му трябваше да изчакат, за да съобщят последните новини за битката с болестта. Преди да започне обявената тема за икономическите мерки, премиерът започна назидателна реч за забраните и ограниченията – по света и у нас, и подчерта правилните и бързи мерки на българското правителство.

После обяви, че кабинетът мобилизира ресурс в размер на 4.5 млрд. за подкрепа на бизнеса и заетостта. 

Половин милиард  лева ще са за извънредните разходи на трите министерства – на здравеопазването, вътрешните работи и отбраната.

Българската банка за развитие ще получи половин милиард лева, които на практика ще служат за гаранциии на бизнеса, а той ще може да привлече 4.5 млрд. лева кредити, обясни Борисов.

200 млн. лева са предвидени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за хора, пуснати в неплатен отпуск.

Разходите на бюджета за запазване на работни места по схемата 60/40, при която държавата поема 60% от заплатата, ще надминат 1 млрд лева, поясни премиерът.

Ще има отлагане на плащане на данъци до 30 юни, което е минус  600 млн. лева за бюджета, но това са пари, които ще останат у хората. А утре ще гласуваме великденски надбавки за най-бедните пенсионери, както всяка година,  каза още Бойко Борисов.

Решение за увеличаване на капитала на ББР ще бъде взето утре, допълни министърът на финансите Владислав Горанов.  Той каза, че ще има „укрепване“ на ръководството и на административния капацитет на държавната банка. Няма да има „ваканция“ за банкови такси, бе категоричен министърът.  Той каза, че и отлагане на вноските по заеми не се предвижда, помощта ще е под формата на кредити – и за фирмите, и за гражданите.

„С извънредния закон дадохме възможност да се отложи плащането на корпоративния данък. А защо не отлагаме ДДС – защото той е данък, който се плаща от обикновения потребител, не от „Кауфланд“, поясни Горанов.

Талони за автомобили, газовите уредби, всичко това отлагаме, вметна премиерът, разширявайки  „географията“ на мерките и отстъпките в условия на криза.

„На всеки ще обърнем внимание, но е необходимо време, дайте да не истерясваме от първата седмица на извънредното положение“, призова Горанов. И упрекна бизнеса, че до вчера е искал да внася работници от какви ли не екзотични места, а сега бърза да съкращава хора.

Има сектори, в които заплатите са в пъти повече от заплатата на премиера, малко да си орежат разходите, за да спасим най-важното – хората, посъветва Бойко Борисов.

Той посочи, че зимният сезон така или иначе е свършил и туризмът имал „мазнинки“. По повод на тревогите на собственик на дърводелски цех в Банско премиерът увери, че правителството ще се погрижи за всеки бизнес. Минути по-късно пък цитира президента Макрон, който обещал 4.5 млрд евро и грижа за всяа фирма, но още не бил обяснил как точно как ще стане това.

Борисов каза, че няма намерение да прави отделен Икономически щаб (искане на работодателските организации), защото икономическите мерки можели да се обсъждат в тристранния съвет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране