09.04.2020 | 11:56
Борисов иска онлайн литургии по Великден
Той е провел телефонни разговори с част от митрополитите, с които вече е обсъдил необходимостта от прилагането на по-строги мерки

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с патриарх Неофит, за да поиска от Светия Синод по-строги мерки при провеждането на предстоящите великденски богослужения, съобщиха от Министерския съвет. Срещата в Синодалната палата ще бъде предшествана от извънредно заседание на митрополитите на Българската православна църква.

Премиерът съобщи, че е провел телефонни разговори с част от митрополитите, с които вече е обсъдил необходимостта от прилагането на по-строги мерки. „Те съзнават, че вярата в Бога и здравето вървят заедно. И мисля, че при всички случаи ще намерим добри решения“, заяви Борисов.

Очаква се премиерът да предложи църковните служби да се предават онлайн, за да няма струпване на хора пред храмовете.

Гръцкото правителство вече реши литургиите за Великден да се проведат при закрити врати и да се излъчват онлайн в социалните мрежи. Преди седмица вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски също посетиха Светия Синод, за да искат по-строги мерки, но не постигнаха желания резултат.

От Българската православна църква обявиха, че ще отслужат празничните богослужения по обичайния начини ще дават причастие. Митрополит Гавриил каза, че опасността от вируса не налага промяна в богослужебния живот на църквата.

„Специално за Богослужението за Света литургия смятам, че не трябва да има някаква пречка, тъй като от това няма да дойде разпространението на никаква епидемия. А други събирания трябва да се избягват, да. По никакъв начин, никога не се е предавала и разширявала зараза в църкви, където се извършват тайнства! Никога не е имало епидемии в църквата. Те са прекратявали своето действие“, каза Гавриил.

По тази причина премиерът Бойко Борисов е поискал нова среща с митрополитите, обезпокоен от прогнозата на щаба, че около Великден се очаква да настъпи пикът на епидемиятау нас.

„Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в този пик. Защото в момента спазвайки всички указания на щаба пълзим бавно нагоре, но нагоре! Ние не сме на платото, не сме слезли от него, за да мислим за разпускане на мерките.“, каза преди дни Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране