17.05.2020 | 14:52
ГЕРБ опроверга Борисов: Цените в ресторантите няма да паднат
Само преди дни премиерът твърдеше, че лично ще гледа дали те намаляват след като ДДС падне от 20 на 9 на сто

Няма да паднат цените в ресторанти и заведенията заради намаляване на ДДС-то в сектора от 20 на 9%. Това заяви депутатът от ГЕРБ и съвносител на законопроекта Тома Биков в „Деня започва с Георги Любенов“ по БНТ. Той обясни, че това е антикризисна мярка целяща и изсветляване на сектора. Според икономистите обаче сваляне на ДДС само за едни сектор ще предизвика принципа на доминото за фиска.

По този начин ГЕРБ опроверга своя лидер и премиер Бойко Борисов, който твърдеше, че лично ще наблюдава дали падат цените. Само преди дни Борисов заяви, че зорко ще следи приходите от ДДС месец за месец. От рестораньорския бранш били уверили премиера, че с по-ниския 9%-ен данък, ще направят повече приходи за бюджета отколкото при 20% налог. „Когато падне данъкът с 11%, ми е интересно дали с 11% ще паднат цените. Това също ще го проследим“, поясни тогава Борисов.

20% в момента е ДДС-то, но ти ако не плащаш ДДС, ако го криеш, за което имаш счетоводни разходи, плащаш на счетоводители,за да го укрият. Изведнъж ти кажат 9% и започнеш да го плащаш на 9% и си съкратиш счетоводните разходи, може да се окаже, че е по-лесно да го платиш, отколкото да не го платиш, обяви Биков. Той твърди, че на този етап било много трудно да се каже какъв ще бъде ефекта върху фиска. „От гледна точка на самия данък обаче, това е данък върху потреблението. Т.е. идеята , бизнес да се подкрепя с данък върху потреблението е просто абсурдно. Това няма как да стане. Единствения начин, по който все пак може да се случи, ако всъщност този данък не се третира като данък върху потреблението. Т.е. цените остават същите, ставката се намали и по този начин се увеличат печалбите на самите компании, което всъщност противоречи на идеята на самия данък“, твърди депутатът от ГЕРБ.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Освен ако Герб Не прехвърли 11% върху печалбата на ресторантите.Няма как ресторантите и баровете управлявани от престъпници и професионални изманици да започнат да си плащат данък 9 % след като те плащат и сега 20% данък върху 10 до 40% от оборота им, просто нама как да стане.В Слънчев бряг ти искат от 25 до 80 лв за да влезеш в бар, там цените на питиетатаса са завишени 10-15 пъти, като влезеш вътре има 0т 300 до повече от 1000 човека всички платили минимално 25 дори и да не са изпили и едно питие което не вярно, същото това заведение декларира че и имало оборот за 300 -500 лж на вечер и плаща 10%данък върху тази декларация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране