12.04.2020 | 0:19
Радев: Борисов гради образа на спасител върху страха от трупове и морги
Всяка власт се нуждае от коректив, особено когато сама е решила да обяви извънредно положение, когато на практика е блокирана работата на парламента и на съдебната власт, заяви президентът

Румен Радев – президент на Република България, в интервю за предаването „Питай президента“ по бТВ

Водещ: Започва специалното издание на „Питай президента“. Намираме се в сградата на „Дондуков“, 2 и предаваме на живо заедно с екипа на бТВ. 28 ден от извънредното положение, в което се намира страната. Как я вижда президентът Румен Радев, как изглежда тя през неговия поглед, какви мерки ще предложи и той за справяне с кризата около коронавируса и излизането от икономическата криза след това? За това дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност и какви са отношенията му с премиера Борисов. За всичко това в „Питай президента“ в следващите минути. Но най-важното – вашите въпроси, които събираме през последните няколко дни, които сме групирали и ще зададем. А те са свързани с политическия, икономическия, обществения живот в страната, но разбира се основната тема е коронавирусът. Господин Радев, добър вечер.
Румен Радев: Добър вечер. Добре дошли.
Водещ: Добре заварили. Започваме директно. Прегледах преди малко последните коментари, които пристигат при нас от зрителите, тези които публикуват и те в социалните мрежи. 90% от хората ви питат следното – защо в условията на криза президент и премиер не сте единни? И директно Фани Миланова – защо вместо да се критикувате взаимно с правителството, не вземете взаимно мерки срещу глада в България? Или Галина Вълкова – до кога ще гледаме големите мъже в държавата да сеят помежду си неуважение, ненавист и лицемерие?
Румен Радев: Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Не е време за емоции, за избухвания, за сърдити пози. И аз в този спектакъл няма да участвам. Но и премиерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито българският народ са публика, от която се очаква по всяко време аплодисменти.
Водещ: Така обаче изглежда, господин президент. Минахте ли границата в отношенията си с премиера Борисов?
Румен Радев: Не мисля, че сме минавали границата. Трябва да има и някакъв баланс. Вие знаете, че всяка власт се нуждае от някакъв коректив все пак. Особено, когато тя е взела решение и то самостоятелно, и без предупреждение да въведе извънредно положение посред нощ. Когато имаме на практика имаме блокиран парламент и съдебна власт. Когато на практика нямаме реален парламентарен контрол. И когато много важно, според мен, критичността на масовата психика и масовото съзнание са драстично намалели от масовия страх.
Водещ: И все пак казахте за безработните, казахте и за хората, които ни гледат в този момент, за тях е изключително важно какви послания идват от най-високите постове в държавата. Затова не трябва ли да действате единно? Да, критика, но все пак единно срещу заразата в извънредното положение, в което се намираме?
Румен Радев:Аз мисля, че сме показали единни действия. Знаете, имахме среща с премиера тук. Имахме после среща след няколко дни и с кабинета, и с представителите на Националния оперативен щаб. Има взаимодействие по редица важни въпроси.
Водещ: Понеже напоследък стана много модерно да се цитира Гьоте, а може би това е единственото нещо, което пък ви свързва с управляващите в момента, един цитат сме избрали и ние „Казват, че истината стои между две противоположни мнения, не е вярно. Между тях стои проблемът“. Какъв е проблемът между вас с премиера?
Румен Радев: Не мисля, че има проблем. Проблем трябва да търсим наистина там, където се сблъскват различни идеи, където се сблъскват паниката с реалността. Вие вярвате ли, че тази криза трябва да управляваме единствено чрез паника, чрез страх, чрез потоци от трупове, през екрана, които се леят непрекъснато.
Водещ: Добре, но премиерът казва следното – вие му забивате нож в гърба. Или ходите след него като дърта свекърва. Прави и такова сравнение. Как приемате думите му?
Румен Радев: Как забивам по-точно нож в гърба? Тук не трябва да се изопачават фактите. Ето, да речем аз направих своето обръщение, върху което на трети април този месец, в което призовах за някакви реални стъпки. И преди това съм ги казвал. И държа на тях да бъде обърнато внимание. Какво последва после? Последва един спор, който всъщност е в главата на премиера. Него го няма. Премиерът излезе и каза така: вие какво искате – Радев, който казва да паднат веднага ограниченията и всички да измрем, да уморим народа или аз, който казва – ще държа ограниченията, за да ви спася. Няма такъв спор. Никога не съм казвал да падат ограниченията. Казах много ясно време е да мислим за ясна национална цел. Как по-бързо управляемо и безопасно ние да започнем поетапно да излизаме от това състояние.
Водещ: И ето, поетапно и безопасно излизане, но все пак излизане на фона на Световна здравна организация (СЗО), която казва: „Не разпускайте мерките още“.
Румен Радев: Когато се цитира СЗО, трябва да се цитира в пълния обем. Да, там има наистина такова указание, че бързото вдигане на мерките би могло да активира вируса в по-голяма степен. Но там има и други неща, които пропусна премиерът. Защо не каза, че в същото това обръщение на д-р Тедрос, който е бил тук, между другото, в тази зала, и аз съм бил в неговия кабинет в Женева, каза нещо много важно, че към тази пандемия трябва да подходим с комплекс от агресивни мерки, които да включват преди всичко тестване, проследяване, установяване на контактите, изолация. Той много ясно призовава за свободно тестване, за безплатно тестване. Защо не се вслушваме ние в това? И нещо много важно, което е разбираемо за кабинета, казва така: „Не можем да се борим с тази пандемия, с огъня, с вързани очи“. И когато говорим за безплатно тестване, ние изтървахме този момент. Аз не искам по никакъв начин да се бъркам в работата на експертите, уважавам и призовавал винаги, можете ли да посочите пример, аз винаги съм казвал: нека всички спазваме това, което подава Националният оперативен щаб и правителството. Аз лично давам пример.
Водещ: Мненията са най-различни, г-н президент, дали трябва да има масово тестване сега или то да е по-късно, за да се открият антитела в /…/.
Румен Радев: Ами да слушаме СЗО, тя казва: „Тестване, тестване“. И знаете ли защо, има два вида тестване, аз пак казвам, не искам да навлизам в работата на експертите, но това, което ние изтървахме този етап, защото бяхме неподготвени, изобщо ние не приехме тази стратегия за тестове, ние и не доставихме тестове, след като повдигнахте този въпрос. Има два вида: едните са в началото, така, както ги прави Сингапур, както ги направи Южна Корея, както ги прави Германия, при които имаме активно тестване. И според мен, е много важно, за да установим какво става, да имаме информация. Това, което ние ще почнем да правим, това е вече след пика, да установим как се е развивала болестта и да установим кой има антитела, кой кога може да тръгне да има някакъв по-активен живот.
Водещ: Ето, отново противоречие. Вие казвате тестването – това е една от мерките, един от аспектите. Премиерът Борисов пък казва друго: казва, че сме взели мерките навреме с ограничаването, с извънредното положение, със социалната изолация преди дори други държави, които са далеч преди нас.
Румен Радев: Нека да кажа положителното – определено да, кабинетът взе навременни мерки, ясни мерки за социална дистанция и социална изолация. Това е безспорно, това е факт, и това е много положително. Кабинетът навреме, не, всъщност, когато се появи първият заразен, тогава кабинетът започна, но все пак успя да се включи да активира нашата родна промишленост да тъче платове, да шие костюми и т.н. Така че това са положителни стъпки. Освен това, кабинетът разгърна активна информационна кампания, даже мога да кажа хиперактивна. Така че това да, това категорично е така. Но не забравяйте, безплатни тестове, масови тестове трябва да бъдат осигурени. Ако вие сте един продавач в магазин, касиер, ако вие сте един шофьор, зъболекар и т.н., няма ли да искате тест? И според мен, това не звучи добре, това е важно, не звучи добре когато се казва: „Ами няма да тестваме, защото тестовете са скъпи“. Е, как така са скъпи? Когато миналата година ние давахме, кабинетът даваше огромни пари за самолети, те не бяха ли скъпи? За газопровод – не беше ли скъп? Огромни излишъци.
Водещ: Може би никой не е очаквал такава ситуация, заради това.
Румен Радев: Така ли? За правителствени самолети и т.н. Не, защото приоритетът на кабинета, и аз съм го казвал неведнъж, е в инвестиция в инфраструктурни проекти. Трябва да обърнем този приоритет, много пъти съм го казвал, в инвестиция в човешки капитал. Трябва да се дава повече за хората. Защото ако бяхме давали повече за здравеопазване, образование и т.н., щяхме да имаме друга готовност. И затова е много важно, според мен, и не трябва да се говори така…
Водещ: Някой би казал: „Коя друга европейска държава пък прилага масовото тестване? Дали навсякъде се случва в Европа?“ Защото да, вглеждаме се в Далечния Изток, но дали така е при нас, или поне в европейските държави?
Румен Радев: Преди няколко дни канцлерът Курц излезе, вие знаете, не само той, и обяви началото на стратегия за излизане от тази пандемия. Тя е много важна. Тя е по-важна дори от обявяването на извънредното положение, защото има голям риск, трябва да става управляемо, трябва да става много координирано, трябва да става по ясни критерии. Там тестванията са над 12 хиляди на 1 милион. И там имат представа и могат да си позволят да започнат някакви стъпки.
Водещ: Връщаме ви към зрителските въпроси, но да изчистим този с отношенията ви с премиера. Оставаме с впечатлението, че когато сте заедно, сте се разбрали, но след това сме свидетели на разнопосочни послания.
Румен Радев: Защо беше тази реакция на моето вето? В края на краищата, всички, народните представители го приеха, и тези от ГЕРБ го приеха. „Льо Монд“ цитира, този ежедневник, световноизвестен, и даде положителна оценка на това вето. Защо трябваше оттам нататък да има тези избухвания, реакции и т.н.?
Водещ: Критикуваха ви, между другото, че давате извънреден брифинг, пресконференция в контекста на лична загуба, която преживяхте.
Румен Радев: Вижте, това е много лично. След като съм обявил, че ще правя нещо, аз го правя. Така ме е възпитал моят баща, да се отнасям с чувство за дълг към всичко. Но това са дълбоко лични моменти. Аз нямам нужда от личен говорител, който да обявява за смъртта на моя баща. Ако имах нужда, щях да помоля премиерът да бъде такъв. Той се провъзгласи самоинициативно. Благодаря му.
Водещ: Моите съболезнования. А защо все пак дадохте брифинга? Не отменяте нищо, което правите, казвате, но беше ли важно? Защо не се видяхте с Борисов например, за да го обсъдите?
Румен Радев: Аз 2 часа преди ветото звъннах на премиера и казах: „Така и така, ще налагам вето на две разпоредби“ на първото, знаете, за дефиницията за това какво представлява един вид информация, и вторият, разбира се, за спекулата, където всъщност се сриваха всички пазарни отношения. Не само към Борисов, аз го направих към лидерите на всички парламентарни групи. И мисля, че беше редно в такава обстановка.
Водещ: Колко често се чувате с него?
Румен Радев: Дотогава се чувахме по-редовно, след това – не.
Водещ: Преустановихте телефонни обаждания, контакти, всякаква комуникация, така ли?
Румен Радев: Не това е най-важното. Когато обаче се говори изкривено през медиите, казвам изкривено, защото се вкарват неща, които не са били казани никога, това вече е проблем.
Водещ: Зрителски въпрос. Боян Йорданов пита редно ли е президентът да използва в публични изявления и коментари казармен език? Това е обидно за всички българи и би трябвало публично да се извини на нацията, казва г-н Йорданов.
Румен Радев: Ами те самите народни представители приеха команди. Те сами допуснаха да бъдат управлявани с команди. Как се стигна до това доброволно отказване от заплати – по команда на г-н Борисов. Неведнъж българският парламент е приемал да бъде командван. Явно така разбират от командване. Разбира се, това е в един стил, който на мен не ми е присъщ, но аз очаквам… Да кажа още нещо, все пак е извънредно положение, някои дори мечтаят за военно положение. Ето ви съответният език.
Водещ: Кой мечтае за военно положение?
Румен Радев: Е, имаше такива приказки, изречени в ефир и къде ли не. Аз не съм го казвал никога.
Водещ: Почти военно положение мисля, че го каза Иван Гешев – главният прокурор. Така ли е, прав ли съм?
Румен Радев: Вие ще кажете. Аз го чух някъде.
Водещ: Вие трябва да го кажете. Дали потвърждавате /…/?
Румен Радев: Аз очаквам българският парламент, и това е страшно важно, да бъде на висотата на своите функции като най-висш орган в държавата. Ние сме парламентарна република. А не да бъде изпълнителна волята на изпълнителната власт и да бъде нейн придатък- той по Конституция трябва да упражнява ефективен контрол върху изпълнителната власт. и се надявам това все пак да стане.
Водещ: И все пак, приемате ли казаното от Томислав Дончев, че командата, която сте дали: „Шашкайте се във всички посоки“, ако останем на същия език?
Румен Радев: Ами още веднъж да ви кажа – депутатите допуснаха да бъдат командвани многократно от г-н Борисов. Е, това не е ли шашкане от всички посоки, в момента, което става?
Водещ: Одобрявате ли удължаването на извънредното положение, г-н президент?
Румен Радев: Аз подписах указа за поправките в Закона за извънредното положение. След като експертите са предложили такива мерки, след като изпълнителната власт ги е утвърдила, те трябва да се изпълняват. Това го казвам многократно. Но аз съм казал какво очаквам, а те не се сбъдва. Към тези мерки, значи, за здравите мерки ясно, там има консенсус. Хората, българите се научиха и влязоха в тази роля, да спазват социална дистанция, социална изолация. Но ние драстично изоставаме с въвеждането на реални ефективни социални и икономически мерки. Това е огромен проблем, това създава напрежение. И тук трябва да работи много.
Водещ: За мерките ще говорим една по една тези, които са предложни от управляващите, и тези, които предлагате и вие. Но все пак зрителски въпрос. Кина Първанова пита, тъй като стана въпрос за ситите и гладните: “Той отвори въпроса за ситите и гладните, той от коя категория е?“ Вие в случая.
Румен Радев: Моята заплата категорично ми позволява неща, които обикновеният българин не може да си ги позволи. Тук илюзия няма. Да, така е. Аз затова си дарих март месец още заплатата на възрастите хора във Видин. Обадих се на кмета, разпитах каква е обстановката. Имат банкова сметка, имат създадена организация, могат ако имат повече средства да поемат още възрастни хора, така че го направих.
Водещ: Цялата заплата, част от нея?
Румен Радев: Цялата заплата.
Водещ: Личната ваша заплата дарена във Видин?
Румен Радев: Да, така е.
Водещ: Между другото, стана ясно, че депутати от НФСБ и депутати от ГЕРБ ако не се лъжа също са дарили част от февруарските си заплати, така че тази команда: „Кръгом назад“ важи ли…
Румен Радев: Прекрасно. Аз говорих за март. Вижте, според мен, не приемам моралния призив на хора, които превърнаха този казус с дарителството, което е свято нещо това е индивидуален акт според мен, в някакъв политически фарс, който се разигра в Народното събрание. Не е това начинът, можеше да стане по съвсем друг начин. Пак казвам, по команда. Това е доброволен жест. Опорочи се и той в българския парламент, за съжаление.
Водещ: Г-н президент, още един зрителски въпрос от Живко Желев: От какви средства г-жа Радева е дарила 10 хиляди лева?
Румен Радев: Тя има своя фондация, която се занимава и с набиране на средства и съответно с инициативи. Но приоритетът на българите в момента е един, и той е голям – борбата с коронавируса, ограничителните мерки и социално-икономически мерки. Мисля, че там очаквам повече въпроси.
Водещ: Въпроси със сигурно ще има, но и тези са много важни. Тези задават нашите зрители, няма как да ги подминем. От въпросите, свързани с извънредните мерки: работодател-работник отношенията като че ли бяха регулирани. Имаше стъпка назад от страна на управляващите в съотношението 60:40. Част от осигуровките ще бъдат поети от държавата. Одобрявате ли тази мярка?
Румен Радев: Ще покаже реакцията на работодателите и на работниците. Видяхте, че първия вариант, когато нямаше никакво поемане на осигуровките от държавата, интересът беше много слаб. Сега има индикация, че повече работодатели могат да се включат, но в момента нямаме още достатъчно информация.
Водещ: Трябва ли да има помощи за най-бедните – това също питат хората. Откъде обаче да дойдат парите, казват управляващите?
Румен Радев: Задължително трябва да има. Когато говорим за социални и икономически мерки, има три условия: те трябва да бъдат навременни, достъпни и безвъзмездни. Това е много важно. В момента ние все още нямаме никакви безвъзмездни мерки. Това е препоръката и на европейските институции, това е препоръката и на Международния икономически форум, и на такива капацитети като Марио Драги и други видни световни икономисти. Закъсняхме, мога да ви кажа. Други държави масово въведоха веднага ясни социални мерки никой да не остава извън борда, и самонаети, малки и средни предприятия, хора с надомни занятия, много са, и културни дейци. Трябва да бъдат включени всички. И още нещо, аз казах за опасността гладът да победи страха. Какво става с гладния човек – той излиза на улицата и помита всякакви ограничения и мерки. Това ли трябва да се случи? И аз се радвам, че вече има вслушване в това, ето, виждат синдикатите говорят за това, което става в други държави. Това са за най-застрашените ваучери за храна, това са минималните обезщетения да бъдат актуализирани.
Водещ: Вие какво предлагате? Откъде трябва да дойдат тези пари? Тъй като основното е, че подпомагайки социално слабите или всички безвъзмездно, трябва отнякъде да се намерят средства.
Румен Радев: Аз го предложих. Това го предложих още първия ден, когато бяхме с премиера тук и заедно излязохме да адресираме вас, чрез вас целия народ. Разглеждане спешно на финансовите инвестиционни приоритети. Има резерв, който интересно защо правителство към момента не обсъжда. Финансовият министър го спомена след мен и този диалог замря. И това е много важно, защото то определя и лимита и заема, който ще теглим – дали ще стигнем до 10 милиарда и ще го изплащат поколения, или ще преразгледаме вътрешните резерви, а такива има, за да можем този лимит да го държим по-нисък.
Водещ: Казахте преди малко обаче: закъснели сме с тези мерки.
Румен Радев: Определено.
Водещ: Има определено аргумент за това, че трябва да отмине някакъв период от време, за да е ясно каква част от бизнеса и хората ще се нуждаят от помощ, за да може да им се помогне реално, а не просто да се раздават пари.
Румен Радев: Не приемам този аргумент. Как го направиха другите държави? Веднага анализ бърз и веднага мерки. Трябва да се постигне много важно – самите управляващи казват: „В тази криза е много важно доверието между институциите и хората“ – как се гради това доверие. Изключително важно е хората да усетят, че има държава, че има държава, която мисли за тях, защото това влияе и на психическия климат вътре в семействата, които са затворени, а той е много разклатен. Всички казват, и д-р Тедрос го казва, че имунитетът е много важен. Когато си под психическо напрежение имунитетът се срива много бързо. А това е важно условие, за да можем да се държим в тази криза с много по-малка заболеваемост. Ето това се пропуска. Към мен има обаждане, вече молби от родители с деца с увреждания, с аутизъм, за които става непосилно да стоят тези деца в къщи. Отдавна призовах, тези мерки в някои отношения са непосилни и като глоби, видяхте какво стана, и като характер на мерките.
Водещ: Добре де, но едно е рискуваш живота, другото е по някакъв начин да се съобразиш с условията.
Румен Радев: Да ви кажа ли какво рискуваме – това, което стана в Англия, аз не искам да става тук това, което се случва в Англия. Идва един момент, в който хората прекрачват някаква психологическа бариера, и в Англия със стоплянето на времето масово излязоха по парковете, и полицията остана безсилна да ги спре. Не трябва да допускаме това да се случва в България. Как?
Водещ: Нали точно в Англия им дадоха пари обаче? Нали им дадоха пари да си стоят хората по къщите? Тук дори и да ги дадат, може да се повтори същият сценарий.
Румен Радев: Вие колко време мислите, че семейство с малки деца и с възрастни хора, всички затворени в малко помещение, ще издържат? Затова е по-добре според мен, управляемо, с ясни правила, зададени от правителството, Националният оперативен щаб да се каже: „Добре, излизате в парка. По един или с дете“ – при такива условия, нека полицията да седи. Пуснете Витоша. Нима във Витоша вирусите са повече, отколкото в един автобус, или метро, или магазин? Трябва да става обаче управляемо, трябва да стане навреме, защото аз от това се опасявам, мисля че и в щаба също го мислят, да не стане така, че хората в един момент да не омаловажат мерките. Това е много по-опасно.
Водещ: Смятате ли, че може да се стигне до това? И когато казвате да бъдат пуснати на Витоша, самият ген. Мутафчийски каза: там най-вероятно имало събор обявен, разбира се под шеговита форма, защото дори в по-студено време хората се бяха насочели натам, за да не стоят по домовете си.
Румен Радев: Аз, което съм виждал на Витоша: всяко семейство си е излязло, разпънало е одеяло, почива си и на достатъчно разстояние от другите. Това трябва да бъде. Ние българите доказахме, и това е прекрасно, че можем да бъдем съзнателни, можем да бъдем отговорни. Трябва да стават тези мерки, според мен, като се наблегне на съзнанието на хората, на солидарността.
Водещ: Ако това обаче /…/ на здравето на хората, г-н президент, и наистина станат повече положителните случай или, не дай си Боже, смъртните случаи се увеличат, ако бъдат разхлабени макар и малко мерките сега, тогава основният въпрос е кой поема отговорността при пълни болници и по-висока смъртност?
Румен Радев: Вижте, когато говорихме за този спор, който премиерът използва с д-р Тедрос, СЗО, и обяви това твърдение: „Ето аз искам да ви запазя живота, да стоят мерките, Радев иска да се махнат, – въпреки че такова нещо не съм казвал – „и да умрете“. Премиерът е много опитен, обигран политик и той не хвърля думи на вятъра. Но не приемам да се гради образа на спасител върху страха, който той сам раздухва с трупове, с морги, с масови гробове, с ад, който слиза тук. Нека да мислим за психическото състояние, за имунитета на хората. В същото време, ако нещо се обърка ще има виновен – разбира се, Радев.
Водещ: Смятате, че върху вас може да бъде прехвърлена вината? Питам ви обаче, тъй като сме на тази тема: Магдалена Циброва: „Г-н Радев, защо критикувате карантината, като знаем за опита на държави, като Италия, Испания и други?“ Казахте част от аргументите, но все пак да отговорим на зрителката.
Румен Радев: Нека пак да бъда ясен: не критикувам карантината, а апелирам за това да има достатъчно мерки, социални, икономически да се управляват ограниченията разумно. В много държави в Западна Европа, които са под карантина, парковете са освободени за индивидуален спорт. А виждате, че и г-жа Фандъкова вече говори, и премиерът говори. Явно ще стигне до това, но трябва да се види – ако става, аз ви казвам, да стане управляемо. Вижте какво става с трафика, аз наблюдавам всеки ден – в началото имаше празни улици, нямаше коли, няма хора. Виждате ли какво става днес?
Водещ: Факт е, че от няколко дни трафикът се увеличава.
Румен Радев: Трафикът е със същата интензивност почти, както беше и преди кризата – все повече хора на улицата. Трябва да има управляемост на този процес. За това апелирам. Трябва това, което казах, да си поставим ясна национална цел как ще излизаме, защото хаосът при излизането от тези строги мерки може да бъде много по-вреден от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение. И аз не казвам да излизаме сега, аз казвам да мислим, защото това е много сложен въпрос. Виждате САЩ след нас влязоха в тази криза, но вече мислят сериозно, обединени са усилията, учените и от Харвард, заедно с университетите в Ню Йорк, от Пенсилвания, вече се заформя стратегия. Но излизане не като дата, дата не можем да кажем, а какви критерии трябва да се спазват. Първо трябва да се мине разбира се този пик, този коефициент R0 наречен, предполагам и вие самите знаете какво е това – това е колко хора се заразяват от един вирусоносител. Той трябва да спазване под определена величина. Затова трябва да има тестване. И трябва да има три важни фактора: капацитет на болници, капацитет на тестване, капацитет на сертифициране на хората, които са тествани с изградени антитела. И много важно – сега трябва да се мисли каква ще бъде организацията – тя е много сложна – между централна и местна власт, училища, лаборатории, публични заведения.
Водещ: Виждаме, че сега в Банско ще има масово тестване, полицаи също се тестваха, видяхме, че 7 души имат антитела. Кажете ни обаче, Александър Шуманов пита: „Какви ще са последиците от икономическата блокада според неговия щаб?“ най-вероятно има предвид вашият Стратегически съвет, който създадохте преди една година. Та, спрямо вашите виждания, спрямо може би Стратегическия съвет, какви мерки бихте предприели вие, не един и двама зрители питат, ако вие бяхте на мястото на министър-председателя? Примерно бихте ли удължили извънредното положение?
Румен Радев: Аз ясно се произнесох: мерките трябва да останат докато определим ясни критерии да излизаме управляемо. Какви са опасностите? Две основни в този момент. В момента, в който излезем, поради факта, че ние закъсняваме с подкрепата на хората в нужда, с най-голяма нужда, на домакинствата, на малкия и среден бизнес, други държави, които го направиха, ще бъдат далеч пред нас във възстановяването. Ние ще губим конкурентоспособност и ще излизаме много по-късно и не се знае по кой от трите т.нар. „способа“ U, V и L, знаете ги, ще излезем. И следващото, ако ние се забавим с мерките, ако ние се забавим с възстановяването, ако ние изпаднем в рецесия, ако други европейски държави, и не само европейски, вече дърпат мощно напред, какво ще се случи – часова имиграция към тях. Това е за мен най-лошият сценарий. На тази демографска катастрофа, която бяхме преди влизането в тази криза, ни остава тя да се задълбочи след излизането. Да, някои от тези хора се върнаха, но имаме опасност и други, които сега момента са тук, и те да тръгнат.
Водещ: Оксана Василева пита, тъй като сме на тази тема: „Какво е неговото предложение или решение да не гладува българският народ? Защото е лесно да се критикува, да се чете от хвърчащо листче“, казва тя.
Румен Радев: Казах много ясно, че такива мерки се предлагат и от Международния икономически форум, от големи капацитети, ние ги виждаме и в други държави. Аз не говоря за хеликоптерни пари, тоест, да ръсиш на всеки, има механизми за целенасочено финансиране на най-уязвимите групи, на малкия и среден бизнес. Това е критично важно. И на хората, които са застрашени от глад. И синдикатите вече работят там. Повишаване, преразглеждане и актуализация на минималните обезщетения, ваучери за храна. Не трябва да оставаме гладни хора. Това е изключително важно. Има социални структури, този процес може да бъде обхванат.
Водещ: Рекордни нива на безработица. Смятате ли, че системата на НОИ ще издържи?
Румен Радев: Аз се надявам, но когато говорим за безработица, нека помним това, което е казал големият Буров, че безработицата е най-голямата беда за всяко едно управление. Защото безработицата ражда болести, глад, мизерия, престъпност. Така че ние трябва да мислим как да снижаваме тази безработица по възможно най-бързия начин, как да запазим трудовата заетост.
Водещ: Казахте част от тези стъпки, и повторите дори част от тях, но зрителите може би искат и повече конкретика, защото наистина питат: как, как, как? Ако вие бяхте на това място. Дори имаше въпрос ако беше президентска република, какво бихте направили? Та, какво бихте направили: 1, 2, 3 като бързи стъпки за излизане от кризата?
Румен Радев: Досега ги казах, и в моите послания много ясно ги казах. Но вижте, президентът е свободен и длъжен да дава насоки, да отправя послания, да посочва слабости, породени от действия или бездействия на изпълнителната власт. Не очаквайте директно конкретни стъпки с цифри, разчети, проценти и т.н. Това е изцяло в прерогативите на изпълнителната власт. Там е оперативната информация, там са оперативните правомощия по управлението. Мисля, че това което съм казал до момента е абсолютно в насоки и въпреки, че медиите, въпреки че управляващите реагират понякога истерично, виждате че се движим в тези мерки. Това, което още обаче не е предприето, едва днес чух за зелени линии, за зелени коридори вече и за детски консултации и т.н. Това е нещо,което повече от 10 дни апелирам да се адресира много сериозно. Това са двете ограничителни, забранителни заповеди на министъра на здравеопазването за забрана на планови операции, на профилактични прегледи и за изграждане на капацитет в почти всички болнични заведения за лечение на коронавирус. Вие знаете ли на месец колко българи се диагностицират с рак? Хиляди са. Ако това не бъде извършено на време, какво става с тези хора, какви ще бъдат последствията? И не само там, вече имаме смъртни случаи, от това че болниците не работят, хората не ходят в болниците за критично спешни случаи.
Водещ: Нека да не плашим специално раково болните, защото мисля че терапиите към тях не са спрели, за диагностицирането може би е по-различен случаят, не знам.
Румен Радев: Вижте, стана модерно и не прекъснато се говори за смърт. Хората са затворени и гледат от екрана смърт днес толкова загинали в България, по света и т.н. Смърт се лее отвсякъде. Искате ли да си поговорим малко за смърт? Хората претръпнаха.
Водещ: В какъв контекст да си поговорим за смърт?
Румен Радев: За смъртността в България. Защото аз като президент не искам и не трябва да деля живота и смъртта на българите само на българи, починали от коронавирус, а всички останали да ги забравим. Годишно средно в България умират хора около 2000 човека от усложнения от грип. Това е в зимния период на месец грубо колко са това? Близо 3000 човека. По принцип какво става с тези хора?
Водещ: 300 човека може би имате предвид на месец, защото казахте на месец?
Румен Радев: Да. Извинете. 300 човека. Каква е средната смъртност в България на ден? Ако разделим грубо. Да, това са груби цифри, това е една мрачна статистика, но около 300 човека на ден. От какво умират тези хора, нека да се замислим и за това. Няма ли да направим брифинг? Вчера умряха в България примерно 300 човека, от тях 60 от онкологични заболявания, от сърдечно-съдови заболявания, други заболявания, от глад, от студ, от липса на медикаменти, от липса на достъп до здравеопазване. Защо ги забравяме тези хора? И само сега ли се сетихме за възрастните хора в България. Преди кризата не бяха много в нашия фокус.
Водещ: Мрачно звучи тази статистика, изреждането на това какво кой от какво е починал?
Румен Радев: Ние трябва да мислим, защото ще мине и тази криза и ние пак ще забравим, че има възрастни хора. А те имат нужда от държавна подкрепа. Трябва да мислим как да вдигнем продължителността на живота. Имаме 6 г. разлика от средното в ЕС. Най-ниско сме като продължителност на живота в ЕС.
Водещ: Утре обещаха от оперативния щаб да изнесат статистика миналата година, сега каква е смъртността, така че очакваме тези резултати, защото тези данни с починалите от пневмония също станаха много популярни в социалните мрежи. Въпросът е кой как играе с цифрите, кой как ги манипулира или пък ги обяснява. Защото има различни сценарии.
Румен Радев: Игра с живота няма, според мен не трябва да има. Да, това е мрачна статистика, но нека не забравяме, че грижата за възрастните хора трябва да бъде неотменима задача на държавата. Да се осигури достъпно здравеопазване, да се осигурят елементарни условия, поне да ни ги отделят на много места. Хиляди хора от тях гладуват.
Водещ: Добре. Споменахте, но все пак защо не наложихте вето на текстовете от закона за бюджета?
Румен Радев: Защото има нужда от неотложни мерки. Аз казах скоростта е решаваща, България закъснява. Но ние трябва да следим какво става с тези 10 милиарда. Аз още веднъж апелирам да се преразгледат инвестиционни проекти, така че да намалим реалният заем от този лимит до 10 милиарда. И много е важно силен обществен контрол. Защото досега показахме, че може да се харчи изкуствено заложен бюджетен излишък по никакви бих казал правила.
Водещ: Ще свикате ли КСНС и всъщност зрителите в социалните мрежи питат защо не сте свикали такъв и за вас извънредното положение не е ли опасност за националната сигурност?
Румен Радев: Вие знаете, че първите изявления на водещите експерти, между другото част от тях членове на националния щаб в момента, дадоха изявление, първите изявления, че този вирус няма да стигне до България, след това имаше изявление, че грипът от тип Б е много по-опасен. Изведнъж на 26 февруари националният оперативен щаб стана факт и пое оперативната дейност под ръководството на МС. Е, как да свиквам Консултативен съвет за национална сигурност при тази обстановка. Няма как.
Водещ: Мисля че в закона има все пак такава постановка да се предизвика такъв извънреден?
Румен Радев: Винаги има възможност, но тя оперативната дейност започна. Тя започна. Освен това никой не ме пита, не ме предупреди за това среднощно заседание за обявяване на извънредно положение.
Водещ: И все пак, господин президент, според вас коронавирусът опасност ли е за националната ни сигурност?
Румен Радев: Коронавиурсът е опасност. Защо? И учените много добре го обясняват. Да, той е различен от обикновения грип, да, разбира се има различни форми на грип по това, че инкубационният период е много по-голям, той е 14 дни, може би и повече. В същото време способността един вирусоносител да заразява е много по-голяма. По-лесно се предава. По-дълго е времето да е устойчив този вирус. Така че представлява опасност. Но трябва да има адекватни мерки към тази опасност. Трябва да се отчита общата картина.
Водещ: Аз затова питам коронавируса, но и последствията от коронавируса, защото те най-вероятно ще бъдат икономически.
Румен Радев: Но трябва да има баланс. Аз затова апелирам от ден първи – баланс между здравни, социални и икономически мерки. Засега този баланс не е постигнат. Има решителни мерки в областта на здравната сфера, да и те са коректните мерки, те са наложени на време, но ние изоставаме драстично в другите мерки.
Водещ: Като върховен главнокомандващ бихте ли одобрили включването на армията в помощ на полицията?
Румен Радев: Много ясно го казах в моето обръщение по отношение на ветото, че в тежки моменти армията е длъжна да стои до своя народ и да помага. Какво повече да кажа? но имах едно уточнение и аз знам, че армията ще се включи, ако е необходимо. Но когато се вменяват правомощия за употреба на сила, защото в закона има и такова правомощие наред с другите, не би било зле да се търси по-широк консенсус между институциите. Редно е, такъв консенсус не беше потърсен.
Водещ: Не са ви питали за това дали да бъде включена армията или по-скоро предполагат, че има някаква ревност. Има ли у вас ревност за това дали армията може да излезе?
Румен Радев: Не.Вие ме чухте. Армията може да върши много неща. Логистични функции, защита на границата, така че да бъдат отменени част от служителите на полицията, блокиране на райони, много неща може, обработка химическа и т.н. Но има вменено правомощие за употреба на сила. Единствено за това, единствено за това казвам, че е по-добре да се търси по-широк консенсус, за да не останат съмнения, че армията може да бъде изплезвана за злоупотреба със сила.
Водещ: Борисов обаче каза в парламента има стол за президента, защо той не отиде там, за да се консултира, всъщност трябва да е двупосочно това търсене?
Румен Радев: Кога да отида в парламента? Когато гласува сутринта рано за извънредното положение. Аз разбрах от медиите.
Водещ: Вие не сте били уведомен, така ли?
Румен Радев: Разбира се не бях уведомен и това стана достояние.
Водещ: В началото на февруари свалихте доверието си към управляващите, още ли е така?
Румен Радев: Аз свалих доверието заради неща, които описах много ясно в моето обръщение, на най-вече заради начина на управление, заради начина на упражняване на властта, заради начина на изразходване на публичните средства. Изграждаме пак същата опасност. По време на криза аз съм длъжен да работя с това управление и аз го показах. Не съм се дръпнал аз от тази съвместна работа. Вие видяхте и къде се случи този разрив, това беше моето вето.
Водещ: Как работите с новия главен прокурор?
Румен Радев: В какъв смисъл?
Водещ: Одобрявате ли действията му?
Румен Радев: Ако получа някакъв сигнал, аз го препращам в прокуратурата. Мога да кажа, че с битовата престъпност трябва да се води решителна борба. Тя е бич, но само усилията на прокуратурата не са достатъчни и никога прокуратурата и във взаимодействие с МВР, това е основна задача на МВР, няма да пречупят битовата престъпност, ако не решим проблема с бедността. Това е големият проблем. За да решим проблема с бедността, трябва фокусът да се насочи по-нагоре и да се отиде там, където има условия за голяма корупция. Там трябва да се насочат усилията и на прокуратурата.
Водещ: Бяха публикувани записи обаче с прокуратурата с предполагаемо ваше участие. Вие разпознахте ли вашия глас?
Румен Радев: Да, това беше част от разговора, който аз не съм предизвикал, не съм се обаждал аз. И в който аз не знаех изобщо за тази проверка, че това е случаят. Това се разбра и от записите.
Водещ: Опитахте ли се да укриете някаква информация или да дадете нареждане информация да бъде скрита от КПКОНПИ?
Румен Радев: В никакъв случай. Аз съм командвал ВВС и знам, че в регистратурата има всички заповеди, разпореждания и протоколи. Всичко се пази там и те до един бяха публикувани като опис и доставени в протокола на КПКОНПИ от август месец миналата година. Нито един документ не е скрит.
Водещ: Смятате ли, че сте извършвали държавна измяна или че сте извършили във вашия мандат като президент например държавна измяна, или пък може би преди това?
Румен Радев: Никога.
Водещ: Една от актуалните теми днес е Българската банка за развитие /ББР/. Извън политическите въпроси, всъщност и зрителските които зададоха, беше бихте коментирали отпуснатия кредит от 75 милиона лева на търговец, свързан с колекторска фирма?
Румен Радев: Аз мисля, че действията по освобождаването на изпълнителния директор и на борда на банката вече нямат никакво значение, след като този заем е утвърден. И това правосъдие в ефир е прах в очите на хората. Най-важно е какво ще каже прокуратурата и дали изобщо ще каже нещо. Проблемът е и той е отдавна, че едрият бизнес отдавна стана приоритет на тази банка, която е създадена да кредитира малкия и среден бизнес. И най-вероятно ще се случи същото, целият проблем ще спре до ниво борд и ръководство на банката, както се случи и с Комисията по хазарта и се оказа, че никой нито я назначава, нито я контролира.
Водещ: Христина Колева пита как би оценил работата на Националния оперативен щаб, когато на карта е заложено здравето на всеки един българин? Може би вашата лична оценка към ген. Мутафчийски?
Румен Радев: Познавам ген. Мутафчийски отдавна, много преди сформирането на този национален оперативен щаб като съзнателен и отговорен офицер, експерт, организатор, но оценката я дадоха хората. Хората изпълняват решенията, препоръките на Националния оперативен щаб и това е най-голямата оценка. Тук идва другият въпрос, че с тази заповед за сформирането на щаба от 26 февруари всъщност той се поставя в една много деликатна ситуация. Той е нещо като информационен експертен, оказващ и управляващ орган. И се влага в тези роли според желанието на министър-председателят. Големият проблем е защо не се използва Закона за защита при бедствия, който дава на изпълнителната власт много по-широк спектър от инструменти, който дава възможност да се разгърне, планира и задейства единната спасителна система за територията на цялата страна. Това не стана факт. И още повече защо не се използва, вие знаете, то изтече в медиите, националният план за готовност за грипна пандемия? Изключително подробен документ, който между другото не е актуализиран от 2006 г., но който дава много важни неща. Каква е подготовката, която се води, какви са всички предварителни действия? Ако той беше спазен, ние щяхме да влезем много по-подготвени в тази криза с реално управление, защото там отгоре стои в тази структура вицепремиер, всички заместник-министри, не само експерти лекари от широк спектър, но икономисти, юристи и т.н., за да имаме общ поглед, за да имаме ясна йерархия, за да имаме комплекс от мерки. Това не видяхме, затова беше това лутане, проби и грешки и хаос в първата седмица.
Водещ: Тестван ли сте, господин президент? Д-р Петър Москов предложи да се самозаразите доброволно, бихте ли го направили?
Румен Радев: Това не беше ли един министър, който искаше да се регистрираме с един средновековен метод с палци? Явно и мисленето му е от онази епоха.
Водещ: Тестван ли сте?
Румен Радев: Тестван съм. Веднъж отрицателен тест.
Водещ: Трябва ли да има съкращения в държавната администрация?
Румен Радев: Това трябва да бъде единно решение. И трябва да бъде подложено на анализ, а не да бъде едноличен акт.
Водещ: Красимир Христов пита – защо избягва пресконференцията на живо с журналисти?
Румен Радев: Искам да направя една голяма разлика. Това, което прави тук президентството, това е обръщение към народа и НС съгласно член от Конституцията. Там няма място за пресконференция. Там всичко е ясно. Прави се обръщение и това е. От въпроси на журналистите никога не бягам, и както виждате обикалям страната непрекъснато, и в София, давам брифинги, приемам всякакви въпроси и от централни, и от регионални медии.
Водещ: Слушахте ли речта на кралицата? Казахте, че не искате да ставаме като Великобритания, но чухте ли думите й? ще припомня на нашите зрители – „заедно ще се справим с тази болест и искам да ви уверя, че ако останем единни и решителни, тогава ще я преодолеем“. Защо ние не оставаме единни и решителни, поне така изглежда?
Румен Радев: Напротив. Аз мисля, че българите се оказаха единни и решителни в лицето на тази криза. Тя показа, че можем да бъдем мобилизирани, можем да бъдем съпричастни, можем да бъдем солидарни, можем да бъдем решителни в името на човешкия живот, а това което каза кралицата, аз го направих още при първото си изявление, че можем да бъдем успешни само с единство между институции, общество и ангажираност на всеки един от нас. Духът е същият, смисълът е същият.
Водещ: Казахте, че има разрив отново в отношенията, не се чувате често, но общувате най-вероятно заради ветото, което наложихте преди повече от седмица, но все пак – ще подадете ли ръка на Борисов?
Румен Радев: Никога не съм отказвал да подам ръка, стига да бъде искрена и стига да не се правят други сметки.
Водещ: Чувствате ли се обединител на нацията?
Румен Радев: Да, чувствам се. Но нацията трябва да се обединява около ясни цели. Тези цели трябва да ни водят към бъдещето и ние имаме голямо предизвикателство към момента. Аз вече заявих многократно, трябва да имаме ясна национална цел възможно по-бързо. Казвам възможно. Да се върнем към някакъв относително нормален живот с относителна свобода на движение, управляемо и безопасно. На следващо място – ние трябва да мислим каква ще бъде обект, това го заявих вече, на следващия Консултативен съвет за национална сигурност за нов ефективен модел за управление на национални кризи. Това, което имаме в момента, то не сработи както трябва. И следващото много важно – трябва да имаме модел за социално и икономическо възраждане. Не казвам този случай за възстановяване. Ние трябва имаме много по-голяма национална цел и амбиция. Да използваме тази инерция от обединението на нацията, тези възможности, които видяхме като действие като единни, за да можем да достигнем бързо да преодолеем всички социални и икономически негативи и да вървим много по-нагоре.
Водещ: Тъй като това беше темата на днешния ден къде ще призовете хората да бъдат на Великден – в домовете или в храмовете? Финални думи на края на интервюто?
Румен Радев: Аз уважавам решението на Светия синод, нека всеки бъде с молитвите си където реши – вкъщи или пред храма. Но при спазване на всички мерки за социална дистанция, всички санитарни мерки.
Водещ: Смирен ли сте, господин президент?
Румен Радев: Бил съм изправен пред редица опасности. Знам как и да се боря, знам как и да се бия, но знам и как да бъде смирен.
Водещ: Много благодаря за това интервю.
Румен Радев: Благодаря и аз.

1 коментар

  1. Станински каза:

    Към плювачите по Президента – Искам да ви попитам,дали наистина сте толкова тъпи,че не разбирате една очевадна,проста истина- колкото повече се стараете в оплюването,толкова повече рейтингът му се вдига,заедно с вярата,че в него е надеждата за България !?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране