18.05.2020 | 1:12
Сираков моли Божков да му даде акциите на „Левски“
Легендарният футболист на „Левски“ счита, че е срамно клубът да моли за помощ от премиера Бойко Борисов

Умолявам г-н Божков и г-н Попов да дадат акциите на „Левски“. Готов съм да ги взема и да работя за спасяването на клуба. Те направиха изключително много за „Левски“ пред последната година и дълговете от 32 млн. лв. намаляха на 16 млн. лв. Сега само бих ги призовал да направят последната крачка, за да останат завинаги в сърцата на нашите стотици хиляди привърженици. Аз съм готов като официално лице“.

Това обяви пред bTV голмайсторът за всички времена на „Левски“ и бивш изпълнителен директор на клуба Наско Сираков. Повод за неговия вопъл бе ситуацията, в която се намира клубът от сряда, когато номиналният собственик на 86.6% от дяловете и близък на Васил Божков – Георги Попов, ги джироса на премиера Бойко Борисов.

„Аз го заявих в четвъртък на г-н Васил Божков и в петък и на г-н Попов по телефона – че съм готов да получа акциите на „Левски“. Това решение да се обадя дойде след случилото се в сряда – може би най-ужасното нещо в историята на „Левски“. – каза още Сираков. – Това беше подигравка с името на Апостола, с имената на тия момчета, които създадоха „Левски“ през 1914-а, подигравка с много легенди на клуба. Акциите на „Левски“ не може да са оръжие – те са инструмент, за да се работи в името на „Левски“.

Сираков каза още, че е заявил ясно на намиращите се в Дубай Божков и Попов, че няма работа с премиера Бойко Борисов, който не може да приеме акциите, защото „влиза в конфликт на интереси, ако вземе акциите на един отбор – той е министър-председател на всички футболни клубове“.

„Не съм готов с екип. В „Левски“ работят много сериозни професионалисти. Да, може би ще има нужда от допълване някъде, но да не слагам сега каруцата пред коня, при положение, че акциите може да седят така още 1-2 месеца – каза Сираков. – „Левски“ няма само пасиви и дългове. Има и активи – футбилисти, които струват пари, ТВ права, приходи от билети. За 2020 г. са събрани над 840 000 лв. от билети е абонаментни карти. Ние няма да ходим да молим премиера. Срамно ми е дори да си помисля такова нещо – премиерът да не е банкова институция. Той може да помогне само с логистика, той е най-добре прития политик навсякъде в Европа.“

Думите на Наско Сираков дойдоха часове, след като един от най-вещите български юристи в областта на търговското право – проф. Огнян Герджиков, категорично заяви, че актът с джиросването на акциите на ПФК „Левски“ на името на Бойко Борисов няма никаква правна стойност.

Бившият председател на Народното събрание нарече акцията от началото на седмицата „удар във въздуха“ и добави, че коментарът му в началото на седмицата е бил изтълкуван погрешно и обществеността е останала с впечатление, че Борисов вече е главен акционер в „Левски“.

„Джирото е единен документ, не могат да бъдат два. А в случая това не е документ, така че нищо не е станало – заяви Герджиков пред bTV. – Георги Попов може да направи множество такива джира – и на Путин, и на Тръмп. Но Георги Попов е категоричният собственик на „Левски“, той е направил само удар във въздуха. Бойко Борисов не е станал акционер, той може да е такъв, само ако се впише в акционерната книга на клуба. Но само той има правото да се впише там. Собствеността не е променена, защото джирото не е направено правилно. Джирото се пише на гърба на акцията, а не на отделен лист, както го е направил Попов.“

На въпрос какво ще стане, ако Попов и Божков този път направят джиросването както трябва по закон, проф. Герджиков отговори:

„Ако това стане, за премиера ще възникне единствено право и никакво задължение. От едностранна сделка може да възникне задължение за автора ѝ, отсрещната страна няма задължение. Акционерът по начало има само права, единствено преди да стане акционер има задължение да направи вноска. Това е – джиросването не е направено правилно. И ако Наско Сираков иска да вземе акциите, Попов трябва просто да ги джироса на него.“

Проф. Герджиков повтори тезата си, че одържавяването на лотарийните игри на Васил Божков е провиконституционно.

„Има един особен ищах у управляващите да нарушават конституцията. Така беше и при живковата конституция – тя в основната си част бе хубава, само че не се спазваше – коментира юристът. – Защо сега управляващите правят тези неща? Народното събрание просто показва едно пренебрежение, все едно конституцията е документ, който няма стойност за тях. Там е казано кое е държавен монопол. И има един частен бизнес. Това е бизнес на Божков, не може държавата по този начин да му го отнеме. Може да му вземе лиценза за нарушение – това е друго. Но не да му вземе така бизнеса… В Конституционния съд са добри юристи и считам, че ще подходят както трябва по казуса“.

Според Герджиков Божков може да съди държавата, „защото тя носи отговорност за действията си и май трябва да бъде шамаросана 1-2 пъти“.

Изтъкнатият юрист коментира и последните действия на управляващите, които са противоконституционни:

„Ами това, което направиха – за спиране на възнагражденията на депутатите? Ми не се прави така, това не може да е с акт на Народното събрание. Това е личен акт на всеки отделен депутат – посочи Герджиков. – А с извънредното положение? Сега му смениха името, измислиха синоним, за да не звучало лошо. Но в конституцията е казано точно така, защо бягат от тези формулировки? Защо? Това може да бъде атакувано, защото просто не се прави така. Ако искаме да сме правова държава, да не правим такива волни изпълнения, не сме художествена гимнастика. Те искат да правят каквото искат. Не сме се научили да уважаваме закона както трябва – на най-високо равнище!“

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране