11.04.2015 | 14:00
Гласят Димитър Радев за шеф на БНБ
Той е бивш зам.-министър на финансите, в момента е чиновник в МВФ
Снимка: Капитал

Съветникът в Международния валутен фонд Димитър Радев в фаворит за поста управител на БНБ, съобщава “Капитал”. Той е дал съгласието на управляващите да бъде назначен на позицията. Неясно е кога точно и дали Радев сам ще избере екипа си.

В края на март финансовият министър Владислав Горанов изрази надежда до края на април БНБ да има нов управител. Той спомена, че се водят преговори с няколко души, включително служителите в Международния валутен фонд (МВФ) Димитър Радев и Николай Георгиев.

Управляващите са отправили първо предложение до Радев, който е пътувал до София преди около две седмици и е склонил на предложението, така че разговорите с Георгиев не са се задълбочили.

Димитър Радев има 21-годишна кариера в Министерството на финансите. Бил е заместник-министър на Димитър Костов (настоящ подуправител в БНБ), а също и на Муравей Радев от правителството на Иван Костов. Напуска министерството при избирането на Милен Велчев. От 14 години работи в МВФ. Постът му до голяма степен е свързан с това, което е правил в България – да предлага техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси.

В тази област са и множеството му публикации. Според експерт от Вашингтон позицията му в МВФ се равнява на директен пратеник на Кристин Лагард за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка.

Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов коментира, че ако новият гуверньор на БНБ дойде от чужбина, той няма да може да бъде свързван с политическия живот в страната. Ако пък новият управител на БНБ е специалист от България, то той ще е по-добре запознат със ситуацията тук.

1 коментар

  1. Кукулкан каза:

    Пример за връзкар и естествено обвързаност с „тайните служби“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране