04.12.2018 | 0:37
И учениците на бунт във Франция, блокираха 100 училища
11 склада за гориво в страната са затворени заради блокада на протестиращи

Вълната от протести във Франция преля в недоволство на учениците към образователната система. Над 100 училища в страната са блокирани като продължение на демонстрациите на „жълтите жилетки“, пише в. „Гардиън“.

Припомняме, че протестите през уикенда прераснаха във вандализъм и улична война. Демонстрантите палеха автомобили и сгради и вандалстваха най-вече в богатите квартали на Париж. Над 370 души са арестувани, над 200 са ранени.

Вчера недоволството продължи с мирни антиправителствени демонстрации, изграждайки барикади на пътища и в складове с гориво. Ученици, които протестират срещу промени в колежите и университетската система, се възползваха от протестното настроение и блокираха училища. Около 100 средни училища са напълно или частично блокирани във Франция, включително и в южния град Тулуза и в района на Париж.
Седем ученици са арестувани, след като силите за борба с безредиците са извикани в училище северно от Париж заради обърнат автомобил и подпалени кошове за боклук.

Френските власти традиционно се страхуват от протести на ученици, защото демонстрациите им се разпространяват бързо.

Междувременно 11 склада за гориво в страната са затворени заради блокада на протестиращи. Повече от 70 бензиностанции са останали без гориво и на места са поставени ограничения на продаваното количество.

АП съобщи, че френските парамедици са се присъединили към антиправителствените протести.
Десетки линейки блокираха мост, който води към парламента. Те се оплакват относно промени в работните условия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране