22.11.2018 | 12:47
Външният дълг на България е 20 процента…
Бойко Борисов на КТБ, Лукойл, Русия, ДПС и Пеевски

Бойко Борисов, министър-председател на Република България, в интервю за предаването „Шоуто на Слави“ по бТВ

Водещ: Тази вечер, за да отговаря на вашите въпроси при мен е премиерът Бойко Борисов. Той изненада много хора като прие тази покана, но по-важното е, че вие изпратихте много въпроси. Получихме над 5 000 въпроса. Много от тях касаят едни и същи теми. Затова избрах най-конкретните от тях. Между другото забелязах и се забавлявах много, докато четох всякакви нелепи интерпретации и небивалици за предстоящата среща от всякакви капацитети в интернет медиите. Затова ще се придържам към вашите въпроси, уважаеми зрители. Надявам се на конкретни отговори. Добър вечер, г-н министър-председател.
Бойко Борисов: Добър вечер на вашите зрители и на вас.
Водещ: Здравейте. Да започваме веднага.
Бойко Борисов: Само едно уточнение.
Водещ: Да?
Бойко Борисов: Лидер на партия или журналист, за да знам и аз колко да съм внимателен.
Водещ: Това няма никакво значение в момента.
Бойко Борисов: В единия трябва много да се съобразявам, ако е само към журналист. Иначе мога да влизам в дебат. От тази гледна точка питам.
Водещ: Няма никаква партия, не е създадена никаква партия. Аз съм телевизионен водещ. Казвам се Слави Трифонов.
Бойко Борисов: Благодаря. Това ме интересуваше.
Водещ: Няма такава партия. Не съществува. И аз ви задавам въпроси от името на зрителите, като даже не съм журналист. Аз съм телевизионен водещ. Добре. Да започваме. Стефан Горанов пита защо не спазвате Конституцията и не отивате в Народното събрание на парламентарен контрол или при гласуване на промени в кабинета, както се случи днес?
Бойко Борисов: Участвам в парламента на всеки парламентарен контрол, когато имам питане. В днешния ден представянето на нов, в случая, вицепремиер можеше да го направи и друг вицепремиер, тъй като от 09.00 часа имам работа в службите и прокуратурата по контрабандата, в 10.00 часа – Министерски съвет, а в 11.00 часа среща със синдикатите и работодателите. Така че с цялото ми уважение и към парламента – отивам винаги когато трябва. Още повече, че новият вицепремиер, който се предложи, е от „Обединени патриоти“ и вицепремиерът Каракачанов най-справедливо и правилно го предложи.
Водещ: Вие и друг път не сте уважавали парламента и /…/.
Бойко Борисов: Аз ги уважавам много, но вижте – много пъти просто се използва това време, за да се изговорят много небивалици, много лични обиди, нападки. И не виждам смисъл. И без това институциите нямат особено одобрение и рейтинг, за да допринасям и аз за това. Така че всеки път, когато е трябвало да отговоря на въпрос, съм бил там и съм отговорил.
Водещ: Нали е парламентарна Република България?
Бойко Борисов: Да, тя е парламентарна.
Водещ: Значи вие сте подчинен. Председателят на парламента има по-висок пост от вас?
Бойко Борисов: Естествено.
Водещ: Значи трябва да сте в парламента.
Бойко Борисов: Да. И винаги когато е трябвало, съм там.
Водещ: Добре. Име – Петър Шишков са ми забелязали. Към вас – как ще обясни цените на горивата, когато в началото на есента на 2013-а година цената на петрола беше 102 долара за барел, а цената на бензина в България беше средно 2,50 лева и ранната есен на 2018-а година, когато цената, съответно цените са 76 долара за барел и пак средно 2,50 лева за бензина при положение, че акцизите и ДДС-то не са променени?
Бойко Борисов: Отговорът ми е сложен на сайта на финансовото министерство днес, именно за да отговори на тези въпроси в промяна на наредбата. Новата наредба, която хората познават като Наредбата за касовите апарати, е, че вече, когато се зарежда на бензиностанцията така, както при сметките на така в бележките ще са длъжни, независимо дали е „Шел“, „ОMV“, „Ромпетрол“, „Лукойл“ , „Еко“ или която и да е друга бензиностанция, да пише колко са акцизите, сиреч колко получава държавата, колко е нетната цена, колко е надценката така, че всеки, като си погледне бона, да знае колко е цената.
Водещ: Това като че ли не отговаря на въпроса, защото цените и данъците са едни и същи. Няма разлика в тях.
Бойко Борисов: Не. Това отговаря… Това е 100% прозрачност. Ето толкова е нетната цена – дали е 105, дали е 50, дали е 80 – колко е акцизът, колко съответно е печалбата не бензиностанцията. Заповядайте, виждате си.
Водещ: Според мен не отговаря точно на въпроса.
Бойко Борисов: Аз повече няма какво да кажа, защото цените се регулират от други органи, които са независими.
Водещ: Добре. Атанас Тимев пита при положение, че „Лукойл“ притежава по официални данни 92% от данъчните складове за горива и всички са принудени да купуват от тях, това не е ли всъщност монопол и защо нито веднъж през вашите мандати не взехте мерки?
Бойко Борисов: Аз не знам някой друг дали е взимал мандати и съжалявам, когато въпросите са такива, които касаят времето много преди мене. По кое време се продаде „Нефтохим-Бургас“ или Българската рафинерия? По кое време? Защо я продадоха точно на „Лукойл“, а не я продадоха на когото и да било друг?
Водещ: Добре, ама нали вие управлявате последните 10 години?
Бойко Борисов: Не. Управлявам с две прекъсвания. И в тези две прекъсвания имаше ли някаква промяна?
Водещ: Не мога да си спомня, но въпросът е към вас, защото вие от 10 години управлявате. Мисля, че само 24 месеца не сте управлявали. Вие управлявате три правителства осем години.
Бойко Борисов: Да. Три правителства през две години.
Водещ: Той е към вас този въпрос.
Бойко Борисов: Въпросът е, че се направиха и се правят всички проверки, изсветлява се това, което максимално може да се изсветли. Освен това, в Румъния има рафинерия, в Сърбия има рафинерия, в Гърция има рафинерия. Като караш по пътя отляво и отдясно, освен „Лукойл“ , има „Еко“, има „OMV“, има „Ромпетрол“, „Газпром“.
Водещ: Ама зареждат от „Лукойл“.
Бойко Борисов: Защо зареждат от „Лукойл“?
Водещ: Защото както разбирам въпроса – има монопол.
Бойко Борисов: Мислите, че компании от най-големите в света компании като „Шел“ и като „OMV“ някой може да ги задължи да зареждат от „Лукойл“? Ако им е по-евтино и ще печелят повече, защо не си вземат от друга рафинерия да си докарат бензина?
Водещ: Аз разбирам, че според зрителя и според това, което хората недоволстват е , че има монопол, който определя цените?
Бойко Борисов: Ако това е монополът, ние обвиняваме в монопол „Шел“, „OMV“ и всички останали. Аз не мога от вашето студио да си позволя това нещо. А и като не им харесва да зареждат от, да не казвам, че утре може да ме, защото и аз подписах декларация за реклами, за второ, трето, четвърто, като участвам във вашето предаване.
Водещ: И така трябва, господин министър-председател.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Особено вие в качеството на министър-председател.
Бойко Борисов: Точно така. И затова всеки може да отиде и си зареди на която иска друга бензиностанция. Поне 10 различни продавачи на горива има. Поне 10. А като сложим и за газостанциите, стават повече.
Водещ: Да, но аз разбирам, че бензиностанциите зареждат от един и същи на едро.
Бойко Борисов: Защо?
Водещ: Защото има монопол явно.
Бойко Борисов: Защо да има монопол?
Водещ: Защото 92% от складовете са на „Лукойл“.
Бойко Борисов: Добре. Аз не знам дали са 92%, но съседна Гърция и съседна Румъния са много по-близко, примерно до Русе рафинериите или до Северна България, от Румъния ако искат да си докарат. Или в Южна България от Гърция да си докарат директно. Никой не ги е спрял. А и пак казвам, когато казват има монопол, това значи че обвиняваме най-големите компании в света в монопол. И трябва действително да сме много внимателни и прецизни в изказа си.
Водещ: Нали навсякъде по света това е много важно – да има антимонополни закони, които защитават конкуренцията и пазарните /…/?
Бойко Борисов: Да. Ако сега бензиностанциите бяха само на „Лукойл“, този въпрос стоеше. Но има на „Шел“, има на „ОMV“, има десетки бензиностанции и десетки рафинерии, откъдето могат да докарат горива.
Водещ: Добре. Петя Иванова пита „Защо като се махне държавният акциз в България и във Франция, цената на горивото е по-висока в България?“
Бойко Борисов: Цената на горивата, виждате, и в Русия имаше, където произвеждат, добиват петрол, във Франция, къде ли не, в Македония, в Гърция, навсякъде. Аз истински се надявам, че в нашите находища в „Хан Аспарух“ и „Силистар“ и това, което вече трети сондаж започна в „Хан Аспарух“, ще има добри добиви и на петрол, и на газ. И тогава този въпрос няма да ни вълнува. Съжалявам, вие видяхте, в САЩ приеха политика за шистовия газ. В България това е мръсна дума. Все едно не съм я казвал, за да не изкарам утре пак хора на протест. Но целият свят в момента умува и прави терминали, за да докарва от Щатите втечнен шистов газ. Ние в България казахме „няма да добиваме“. Тръгнахме, в Генерал Тошево да добиваме конвенциален газ, имам предвид частни компании – пак протест. Спряхме, няма да добиваме, съгласихме се. Когато искаш да добиваш, а имаш огромни залежи и на шистов газ, и на петрол, и на газ, ние се ограничихме само в акваторията на Черно море, да видим дано не ни спрат и там.
Водещ: Добре, Черно море. Говорим за това, че във Франция и България разликата е голяма, при положение, че цената на горивото…
Бойко Борисов: Не е голяма. Затова касовият бон, като започне да излиза, хората ще могат да си направят справка колко печелят компаниите.
Водещ: Добре. Но акцизът във Франция е по-висок, в България е по-нисък, пък цената при нас е по-висока?
Бойко Борисов: Не е по-висока. 2,10 лв. мисля, че е днес.
Водещ: Добре, аз казвам как разчитам въпроса.
Бойко Борисов: И аз го разчитам така. И искам да е много евтино. Искам да е много евтино. Само че България не добива петрол.
Водещ: Т.е. цената без акцизът е по-висока в България, а във Франция е по-ниска – това свързано ли е, че в България не добиваме петрол?
Бойко Борисов: Аз не знам да е по-ниска във Франция.
Водещ: По-ниска е, мога да извадя данни, ако се наложи.
Бойко Борисов: Ще изпратя министърът на икономиката с всички данни или финансовият министър ще дойде и ще разчепкате всички данни. Аз съм поискал от тях да ми сложат на касовия бон и печалбата, включително. За да може точно това, което питате, на хората, когато си зареждат автомобила, да им е ясно. И тогава вече КЗК да види, ако са им равни печалбите, ако са им равни цените, независимо откъде докарват горивото, има ли монопол или не. Тогава ще блеснат сметките. Между другото днес от Митниците хванаха един данъчен склад, където си сложили отстрани друг кран. Ние се уморихме вече непрекъснато да разкриваме подобни черни схеми. И си източват гориво. Днес ги хванахме.
Водещ: Румен Жеков пита: „Здравей, Слави. Моля, попитай господин премиерът колко данъци е внесъл „Лукойл“, откакто начело е господин Златев? Благодаря.“
Бойко Борисов: Господин Златев и „Лукойл“ са на пазара много преди изобщо аз да се замисля да се занимавам с политика. Много, много години преди това. А ако не ме лъже паметта при господин Костов беше продадена рафинерията на „Лукойл“. Така че спокойно могат да се извадят данъците, които са платили. Предполагам и те гледат това предаване. И утре да ги сложат на своя сайт и да ги публикуват – колко данъци са платили.
Водещ: Доколкото знам са на загуба в последните 7 г.
Бойко Борисов: Да го кажат, щом са на загуба.
Водещ: Това са официални данни, които съм ги гледал. Добре. Стоян Иванов „Защо две-три големи фирми печелят всички обществени поръчки и има съмнения за нередности, например GP Груп, а вашето правителство си трае, в играта ли сте?“
Бойко Борисов: Това е несправедлив въпрос.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Защото срещу GP Груп има повдигнати обвинения, спрени 14 милиона плащания, разследван е от службите и в момента се занимава прокуратурата. Към двама души повдигнато обвинение.
Водещ: Иван Панайотов –„Защо въпреки че „Биволъ“ изнесоха данни за злоупотреби на фирма „Юлен“ и нейният фиктивен собственик Георгиус Георгиу, вие не предприехте действия?“
Бойко Борисов: Това, което е направено, сме предприели всички действия.
Водещ: Какво означава това?
Бойко Борисов: Не премиерът се занимава, не изпълнителната власт с тези неща. В случая, доколкото знам, главният прокурор ще бъде при вас и съответно, ако не ме лъже паметта, сигналът беше пратен, след като „Зелените“ до мен, мисля че го пратиха, аз го препратих веднага в прокуратурата. И господин Цацаров ще ви отговори пряко на този въпрос – какво е направено към момента. И съм сигурен, че ще бъде убедителен в отговора.
Водещ: Ирина Стоименов: „Защо, след като казахте, че подкрепяте референдума на хората, референдумът, за втора поредна година вашето правителство залага 11 лв. държавна субсидия за партиите в бюджета? Според закона кабинетът залага субсидията в бюджета, а не парламента?“
Бойко Борисов: Защото законът, помните, тогава и с вас разговаряхме, точно с вашите сценаристи, вкарахме го в парламента, ГЕРБ го подкрепи, не събра необходимите гласове. И работим по стария закон.
Водещ: Да, но Министерски съвет може да предложи, а парламентът да одобри, т.е. бюджетът се предлага от Министерски съвет и вие можете според волята на 2,5 милиона души, които искат субсидията да е 1 лв., да кажете – тази година парламентът ще има за партиите 1 лв. субсидия и така да го предложите в бюджета?
Бойко Борисов: В началото вие казахте, че сме парламентарна република, решава парламентът. Ние това го предложихме и го подкрепихме. Тук има следният риск и трябва да се знае. Ако направим такава ниска субсидия 1 лв., парламентът и политическите партии ще попаднат веднага в ръцете на богатите хора, не казвам дори олигарси, сигурно и в техни ръце. Защото това е единственият начин партиите да имат свой политически живот – семинари, обучения и всичко останало. Трябва да го помислите и вие.
Водещ: Защото в Германия, по принцип те хората са го помислили, защото са гласували на референдум, но ние взехме пример от това, че в Германия е 50 евроцента, а пък Германия е една богата държава. И в крайна сметка цялата история е свързана с това, че тези пари не се използват, а стоят на влог.
Бойко Борисов: 50 евроцента?
Водещ: В Германия.
Бойко Борисов: На човек?
Водещ: Да, на човек. На глас за определена партия, който е гласувал.
Бойко Борисов: На глас.
Водещ: Да. Добре, в България са толкова много парите, че не може да бъдат изразходени.
Бойко Борисов: Трябва да се види и колко са гласоподавателите в Германия, примерно за една партия, 50 евроцента каква сума накрая ще се получи.
Водещ: Много са, да. Но ние сме пак по-малка държава, ние имаме по-малко разходи, защото сме по-малки.
Бойко Борисов: Вижте, знам че е популистко и спокойно можем…
Водещ: Е, популистко. Добре, като не харчат парите, защо са на влог тогава? Вие ГЕРБ имате на влог 20 милиона, обяснявате ги и директно ги декларирате. Защо като не сте ги похарчили, трябва да ви стоят на влог?
Бойко Борисов: Защото от тях правим непрекъснато дарения. И така се е случило, че тогава сме, по старите закони сме ги спечелили.
Водещ: Те хората не дават пари, за да ги дарявате. Те дават пари, за да се финансирате, да се издържате, а не за дарения? Хората, ако решат да даряват, ще даряват по друг начин – на Министерство на здравеопазването или за подобни?
Бойко Борисов: Партиите не са само управляващите. Демокрацията е такава, че има и опозиционни партии, управляваш, след това си в опозиция, получаваш по-малко гласове. Един добър стопанин си съхранява парите, за да може да има и за времена, в които няма да има толкова много гласове.
Водещ: Добре, но ако вие го предложите това, вие сте..?
Бойко Борисов: Какво точно, според вас, да предложа и ще го предложа?
Водещ: Е, сега, не зависи от мен да предложите. От хората зависи – 2,5 милиона са гласували да предложили 1 лв., пък партиите, понеже сме парламентарна република, ще го отхвърлят това нещо и ще си върнат 11 лв.
Бойко Борисов: Добре, защо казах, че е популизъм? Ще се откажем от субсидията, защото 1 лв. е никаква субсидия на практика.
Водещ: Напротив. Милион и нещо е.
Бойко Борисов: Ако имаш милион и кусур избиратели. Утре може да имаме триста. Ние говорим за всички партии, не говорим само за ГЕРБ, а за всички партии. Когато утре вкараме партиите в такъв режим, когато дойдат избори, а примерно догодина два избора има, партиите ще тръгнат през бизнеса и през, да не говорим, че имаше и кампании, които се финансираха от социално слаби, излезе така от Сметната палата, но това е друга тема. Ставаме зависими от олигарси. Трябва ли да го направим? Не знам, не съм сигурен. Според мен, не.
Водещ: Ако има Закон за дарения, както е в Германия? Има такъв закон.
Бойко Борисов: Нали имаше и за президентската кампания Закон за даренията. Какво излезе накрая? Социално слабите плащат. И те не знаят. „Имах желание, но нямах възможност.“ /…/ така каза, голямо желание имах, но нямах възможност. Това е дебат, който може да се проведе пак в обществото. Две са мненията. Може да се сложи коефициент, щом давате пример Германия.
Водещ: Вие го подкрепихте, аз затова ви питам. Вие казахте – „да, подкрепяме решението на хората, подкрепяме, даже и без пари въобще“, аз си спомням много добре. И вие можете да внесете и бюджета. Вие сте министър-председател, вашето правителство внася бюджета и можете да кажете – „да, хората са пожелали, 2,5 милиона, субсидията да бъде 1 лв.“и тогава парламентът, депутатите са принудени да решават. Казват – да, така е бюджетът. Или не, искаме да ги направим пак 11 лв. И вие сте отговорни пред гражданите.
Бойко Борисов: Има риск, голям при това. Убеден съм от този ход. Но мога да поема ангажимент, че ще го предложа. Ще го предложа. Но всеки от нас – политик, водещ или всеки останал трябва да знае пред какви рискове и да можем да отговорим на следващия въпрос – какво би станало в другата ситуация? Дали няма да ни излезе това спестяване много по скъпо след това?
Водещ: Т.е. вие по някакъв начин предпазвате депутатите да не се корумпират?
Бойко Борисов: Всички предпазвам. Предпазвам политическите партии, особено по-малките. Дойдат ли избори, всички тръгват да почват с „какво ще помогнеш“ или искат да помогнат, по-лошото. Но те като помогнат, в кавички, след това идват и си поставят условието. За това, според мен, субсидията не е голяма, но пак казвам – щом така е решено, ще го предложа, да видим какво ще стане.
Водещ: Мирослава Тодорова пита – „Говорите, че Орешарски е фалирал КТБ. Как ще обясните, че през първите ви мандати активите на КТБ от 2 милиарда, станаха 5,5 милиарда и то с пари от държавните предприятия?“
Бойко Борисов: Всички банки растяха тогава. Всички банки растяха. И ние държахме много твърд контрол и постепенно, поетапно намалявахме парите. И не е редно да се говори за Орешарски.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Той не е изкупителната жертва. Това е мандатът на БСП. Отговорност за всичко, което се е случило, носят БСП.
Водещ: Защо БСП?
Бойко Борисов: Защото са мандатоносителят тогава. Те избират министър-председателя. БСП и ДПС избраха Орешарски за министър-председател.
Водещ: Дори и така да е, това стана по време на неговия мандат, Орешарски беше министър-председател.
Бойко Борисов: Да, но мандатът, не е неговият мандат. Мандатът на БСП.
Водещ: Да, но той беше като технократ.
Бойко Борисов: Да са избрали който си искат. Той да им обира пешкира на мандата на БСП?
Водещ: При вашето управление тази банка стана толкова богата?
Бойко Борисов: И беше стабилна банка, както всички останали. И затова ние толкова много искаме в еврозоната да влезем. Защото еврозоната е гарант, че никога не може да се получи подобно нещо. Затова, това ни е основна цел, а другите не го харесват.
Водещ: Тази банка даваше лихва тогава 10%, докато в една друга банка бяха 5.
Бойко Борисов: И затова започнахме да сваляме, за да не я фалираме, а да я оздравим, започнахме да намаляваме средствата в нея.
Водещ: И какво стана в крайна сметка – тези пари, които са длъжни към хората, които са вложили, пак ги платиха хората, в крайна сметка, от фалита на тази банка?
Бойко Борисов: Като дойде някой от БСП, го питайте. Ние тогава бяхме опозиция. Ние бяхме опозиция.
Водещ: Добре. Следващият въпрос Ивайло Иванов: През 2009 г., когато поехте управлението, дългът на България беше 10 милиарда лева и бюджетният дефицит 500 милиона лева. Тогава казахте, че държавата е в колапс. Сега дългът е над 26 милиарда и бюджетният дефицит е почти същият. В катастрофа ли е България?
Бойко Борисов: Просто бих го посъветвал, уважаемият господин, да чете.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Защото, ще кажа.
Водещ: Откъде пък този лист?
Бойко Борисов: Нося си данните, за да ви ги оставя.
Водещ: Можете да го оставите, но аз не съм ви задал този въпрос.
Бойко Борисов: Вашият, той не е гост, вие препредавате въпроси и затова към вас ще го адресирам. И тук много ясно е казано, че в момента нашият дълг е под 20%. 20%. Ръстът на приходите за тези години, 4 г., за които говорите е 10 милиарда лева. 40% ръст на приходите и 30% ръст на БВП при 20% външен дълг.
Водещ: Колко е външният дълг?
Бойко Борисов: 20%.
Водещ: 1 милиард и 26 милиона.
Бойко Борисов: Не. 20%. Той казва 26%.
Водещ: 26 милиарда казва.
Бойко Борисов: И разликата от мандата на БСП за 4 г. досега са 10 милиарда приходи повече в хазната. И 40% повече приходи в хазната, държавният бюджет и 30% ръст на БВП. 110 милиарда лева към момента. До края на мандата 130 милиарда ще бъде БВП. Това са цифри официални и ще ви ги оставя, има ги и на сайта на финансовото министерство. Плюс на вашия задаващ въпрос отговарям – 11 милиарда близо фискален резерв. Плюс за тези последните 2 г. платени, освен че свалихме дълга на 20%, до края на мандата ще бъде, уважаеми господине, 17%. Платихме 1 милиард и 300 милиона за руските реактори. Платихме 1 милиард и 200 милиона за американските централи. И 3 милиарда и 700 милиона за КТБ. Общо 6 милиарда и 700 милиона. И пак имаме 11 милиарда, благодарение на събраната повече пара от приходните агенции и борбата с контрабандата.
Водещ: Добре, колко е външният дълг?
Бойко Борисов: 20%. Ето ви цифрите.
Водещ: 20% от какво?
Бойко Борисов: От Брутния вътрешен продукт. Така се мери. Беше 26%-27%, когато дойдохме този третият мандат, да го наречем, беше 27%. Сега е 20%. До края на мандата 17%. Това са цифрите, които ясно може да се проверят.
Водещ: Т.е. той пита 26 милиарда, от 10 милиарда – 26 милиарда, обаче вие говорите в проценти от БВП.
Бойко Борисов: Да, то така се мери. Само преди няколко месеца изплатихме, ако не ме лъже, върнахме 2 милиарда и 400 милиона от външния дълг. Това са цифрите.
Водещ: Не теглите ли заеми, за да покрие точно външния дълг?
Бойко Борисов: Не. Изплатихме, върнахме заеми за 2 милиарда и 400.
Водещ: Нали изтеглихте 16 милиарда? Аз си спомням, това излезе, изтеглихте 16 милиарда.
Бойко Борисов: Това се говореше от опозицията. Официалните данни – когато дойдохме третия мандат бяха 27-28 процента външният дълг към БВП. Сега са 20%. И те затова спряха да говорят. Вие сте гледали сайта на БСП сигурно.
Водещ: Аз не се спирам, аз непрекъснато гледам сайта на БСП. Аз задавам въпроса, който задава тук човекът. Ще ви кажа как се казваше. Сайтът на БСП, не излизам аз от сайта на БСП.
Бойко Борисов: Това са цифрите. Плюс платените борчове, които изброих преди малко.
Водещ: Сайта на БСП, не излизам от него. Така. Албена Делянова пита: „Тази година трима министри поеха, в кавички, поеха политическа отговорност за смъртта на 20 българи. След това един от тях, министърът на транспорта Ивайло Московски, стана представител на България в Черноморската банка. Вторият министър на регионалното развитие Николай Нанков стана заместник-министър в същото министерство. И третия – МВР шефът Валентин Радев стана депутат. Това ли е поемане на отговорност?“
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Какво означава да?
Бойко Борисов: Взимането на оставките, това да не са министри, е понасяне на политическа отговорност. За Николай Нанков, че го върнах заместник-министър, мога да го обясня с една дума. Следващата година най-важното, което ние, едно от най-важните неща, след образованието, това е въвеждането на тол системата. Тол системата ще донесе приходи в държавния бюджет, защото образно казано тя е който повече кара, повече плаща. Сиреч, колкото повече изразходва пътят, толкова повече плаща. Скърбим, съжаляваме за загиналите. Понесоха политическа отговорност. Нанков го върнах като експерт, защото просто той се занимаваше с тол системата и трябва в рамките на още няколко месеца да довършат. Милиарди приходи ще дойдат повече за държавата.
Водещ: Тя пита за отговорността.
Бойко Борисов: Това е отговорността.
Водещ: Да, но от министър се връща заместник-министър.
Бойко Борисов: Само ви обяснявам защо. От това – да, да се върнеш зам.-министър също е политическа отговорност. Но обясних за него защо. Другите се върнаха депутати, защото такъв е законът.
Водещ: Това се сещам и аз да питам, как така министърът на енергетиката дава оставка, вие го съветвате, даже така разбрах, че да даде оставка покрай цялата история с ЧЕЗ, след това тя отново е министър? Това е така някак си връщане. Защо тя като си е подала оставката, след това, както и Делян Добрев, между другото – Делян Добрев също си подаде оставката, пък след това остана пак? Как така си подават оставката и след това остават на същата длъжност?
Бойко Борисов: Срещнах много мощна съпротива на партията, а и на коалиционния партньор, защото това са действително доказани експерти. И нямаха вина.
Водещ: Специално за Делян Добрев нали имаше нарушения на Конституцията, защото парламентът е длъжен просто да я приеме, а той отказа да приеме оставката?
Бойко Борисов: Имаше и конституционно питане по въпроса.
Водещ: И те казаха, че е нарушена Конституцията, доколкото си спомням.
Бойко Борисов: Нямам памет за това дали и какво са казали. Честно си казвам – партията се съпротиви изключително много.
Водещ: Защо? Нали той си е подал оставката и там имаше съвсем друг казус?
Бойко Борисов: Не е друг казусът.
Водещ: Моралът, по-скоро казусът беше свързан с морала, нали?
Бойко Борисов: Моралът, действително неслучайно ги поисках, но вижте – невинаги един партиен лидер може да надделее, когато партията категорично застане зад тези хора. И в случая не мога да кажа, че не съм положил достатъчно усилия.
Водещ: Вие не сте такъв партиен лидер със сигурност. Вие можете да надделеете.
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Не. Защо?
Бойко Борисов: Защото е демокрация. Преди 5 г. партията е била една, преди 10 г. друга, днес е…всичко се развива. Всичко се развива.
Водещ: Филип от Виена: „Според доклада на ЕК в България няма свобода на медиите. А „Репортери без граници“ споменаха лично Пеевски като основен проблем. Защо, господин Борисов, вие от ГЕРБ подкрепихте медийния закон на Пеевски, в скоби, човекът критикуван от Европа и от вашата партия, а от вашата партия не предложихте собствен законопроект, който да отговаря на европейските критерии?“
Бойко Борисов: Този закон беше подкрепен от всички парламентарни групи. Към закона не вярвам някой да има претенции, защото той изсветлява собствеността на медиите. Неслучайно помолих Катя Захариева да покани еврокомисар, който отговаря по тази тема. Да се направи една широка кръгла маса от всички представители на медиите, различните съюзи и веднъж завинаги да я изясним тази тема. Защото, ако медиите на Пеевски имат 5% дял, защото аз специално знам, че той има „Телеграф“, „Монитор“ и един спортен вестник „Меридиан мач“, мисля че беше. Всички останали са на други собственици. И какво стана модерно в България всеки олигарх или всеки, ако щете, и политическа партия, защото има и партийни телевизии, си прави медии. И в един момент, ако бъде разследван за нещо, казват те ме разследват заради медията, а не заради приватизацията. Което не е вярно. Други пък медии атакуват прокуратурата. А всички заедно атакуват правителството. Този закон изсветлява медиите. Нищо лошо няма в него. Вие от мен, от който и да е човек, свързан с ГЕРБ, с правителството, сложете си ръка на сърцето, по някакъв начин през тези години да ви е повлияно? То сте правили кукли с мен, шаржове, то сте ме правили на маймуна в това студио. Някой веднъж да ви е казал една дума? Ако е, кажете го, да ставаме и да си отиваме. Какво ли не сте ни правили. Когато други бяха премиери, ви завираха в дупките.
Водещ: Е, това е отдавна много. А и въобще въпросът е съвсем различен.
Бойко Борисов: Отдавна, ама факт. Тогава нямаше ЕС, нямаше доклад за Европейската комисия. Но в същото време такъв добър доклад за Европейската комисия никога не е имало. Три от шестте неща, по които беше мониторинговият механизъм, паднаха. И то особено борбата с организираната престъпност.
Водещ: Добре, как го виждате вие, аз сега малко встрани от въпроса, но пак по него, наистина има страх, който е откакто вие сте на власт в продължение вече на 8-9 години медиите са много внимателни наистина и реализират една нищожна част от това, което трябва да правят като журналисти.
Бойко Борисов: Ама това не е вярно.
Водещ: И доказателство за това е, че България е на 111-то място по свобода на словото, а по време на царя беше на 35-то.
Бойко Борисов: По време на царя аз имах повече власт, отколкото сега, като главен секретар. И вие го помните това време много добре. Ние на коя медия? Аз само заради ехидна усмивка на депутат – Антон Тодоров, в Нова телевизия – вашия конкурент, го накарах да си подаде оставката. Заради ехидна усмивка! Свободата на медиите обикновено и в много държави е свързана с управляващите. При нас е точно обратното – автоцензурата на самите журналисти от самите медии. Има медии, в които всеки ден аз съм на карикатура, всеки ден анализът е отвратителен за нас. Дори има такива, които откровени лъжи пишат. И нищо. Продължават години наред. Няма лошо, това е демокрацията. Не е честно това, което някой прави със собствените си медии, след това да го приписват на нас.
Водещ: Тоест твърдите, че това е по-скоро автоцензура, а не защото вие по някакъв начин…
Бойко Борисов: По никакъв. Ето, вие сте факт. Вие кажете за себе си. Ето, колегите са ви тук от БТВ, нека да дойдат и да кажат.
Водещ: Не смеят при мен. Добре. Александър Роев: „Уж сте съгласни с решенията на народа от референдума, защо тогава ГЕРБ внесе промени за ограничение на машинното гласуване и отлагане на електронното гласуване“?
Бойко Борисов: Сутринта го слушах Мишо Константинов, още веднъж много добре го обясни. За машинното сме „за“, за електронното в цяла Европа се отказаха от него заради киберсигурността и заради това, че не може да се осигури сигурността. Защото от другата страна не се знае кой стои, когато си пуска гласа. Това е единственото, което ако се нарича отстъпление, но то е отстъпление в цяла Европа.
Водещ: Е, не е вярно. В Естония, която беше преди нас председател…
Бойко Борисов: В Естония й пробиха картите.
Водещ: Ама в Естония…
Бойко Борисов: В Естония й пробиха картите за изборите. Проверете го и го вижте.
Водещ: В Канада, САЩ…
Бойко Борисов: Не, говорим за Европа сега. Холандия имаше, отказа се. И сега има няколко кантона в Швейцария, мисля. В Германия Конституционният съд го забрани електронното гласуване. Нали говорим за Германия?
Водещ: Добре, ама българският народ пък го иска. Иска да има електронно гласуване.
Бойко Борисов: Иска. И още на първите избори хакерите, защото сме царе в това отношение, като подредят и фалшифицират избора, тогава трябва да видим какво да правим. Рискът от…
Водещ: Ама това е рискът на пряката демокрация. Хората са казали „искаме електронно гласуване“. Това ще промени изцяло, защото има два милиона и половина българи в чужбина, които нямат право да упражняват гласа си. Да речем в Америка…
Бойко Борисов: Имат право.
Водещ: Е, да, трябва да измине 11 000 км, за да отиде да гласува. Хайде не 11 000, но 2000 км.
Бойко Борисов: Вие виждате, че две години след избора на президента Тръмп, основната тема в САЩ, понеже ми давате пример с тях, е каква? Намесата на Русия в изборите на Щатите. Значи те могат да се намесят в Щатите да изберат президент…
Водещ: Това беше за Фейсбук, въобще не ставаше въпрос…
Бойко Борисов: За кое?
Водещ: През Фейсбук беше намесването, през Фейсбук, не беше след електронното гласуване.
Бойко Борисов: Напротив, всеки ден разследванията, които се водят и всеки ден коментарите в Щатите са за намесата на Русия в изборния процес.
Водещ: Е добре, но това е през Фейсбук, не става въпрос за електронно гласуване. Става дума за Фейсбук и оттам идва разследване…
Бойко Борисов: Говорим за избори. Дали е Фейсбук, дали е електронно, кой ще гарантира, че там в Щатите при тези хакери, които за радост България успя да се справи с всички, най-успешната ни дейност беше в борбата с източването на кредитните карти по света, номер едно бяхме заедно с Колумбия като станах главен секретар, и ни извадиха от всички черни списъци сега. Просто имаме фантастични, със злоба го казвам, хакери такива. Киберсигурността неслучайно е номер едно като коментар в момента в Европа – как да защитим системите, как машините да защитим. Само преди точно си спомням мисля, че бяха изборите в Германия, и ни хакнаха системите на 5-6 министерства, включително на Министерски съвет.
Водещ: Трябва да се намери решение за това нещо, защото в крайна сметка има много хора, които…
Бойко Борисов: Милиарди струва защитата на системата.
Водещ: Е, милиарди.
Бойко Борисов: Милиарди отделя Европа в момента да защити своята сигурност.
Водещ: Демокрацията не се мери в пари. Въпрос на отношение и морал.
Бойко Борисов: Е, ние понеже нали и асфалт не се ядеше, и пари не се… много сме щедри на парите. Рискът е този. Нека се дебатира, нека се дебатира в обществото.
Водещ: Мартин Тодоров: „Чувствате ли се удовлетворен от избора си на последния главен прокурор Сотир Цацаров“?
Бойко Борисов: Не смятам да отговарям на този въпрос.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Защото го избира Висшият съдебен съвет. Абсолютно независима институция.
Водещ: Защо проектът „Белене“ беше подновен, след като многократно през годините казахте, че заради този проект България ще бъде ощетена с милиарди и това е попречило да се вдигнат доходите по-бързо?
Бойко Борисов: Защото съдът в Женева ясно определи България да плати милиард и 200 или 300 милиона, колкото беше решението на Арбитражния съд в Париж, с лихви около 300 хиляди на ден, без да може да се обжалва.
Водещ: Ама вие прекратихте договора и след това ни осъдиха руснаците.
Бойко Борисов: Ама как да не го прекратим договора, като договорът беше така направен, че нито имаше ескалации, нито имаше теми, нито… да не се връщаме толкова назад. Съдът накрая каза – тези два реактора руската страна трябва незабавно да ги достави на България, а България е длъжна да плати милиард и 200 или 300 хиляди, уморих се, точната… за американските бяха милиард и 300, за руските реактори, все са реактори, и за „Мариците“, и за това, милиард и 200. И руснаците ги докараха, „Росатом“, и сега стоят два реактора на Дунава. И ето, отговарям на вашия питащ – данъкоплатците на българския народ с техните пари са си купили два реактора. Те стоят на брега на Дунав. Да ги хвърлим в реката? Никой не иска. Водихме преговори с Иран, само че Иран попадна сега под санкции, камо ли пък да им продаваш ядрена технология. И сега имаме два реактора 3 плюс, чисто нови, завити с найлон. Така ли да стоят? А общо сме дали държавата, данъкоплатците, около 3 милиарда, или да ги използваме? Защото в случая, ако трябва да бъдем достатъчно отговорни към себе си, как използваме пети и шести реактор на Козлодуй, нали пак са руски?
Водещ: Добре, тогава въобще защо ги спряхте? Можеше да не ги спирате преди това.
Бойко Борисов: Как да ги…
Водещ: Защо спряхте самия строеж на АЕЦ „Белене“?
Бойко Борисов: Защото трябваше да извадим 20 милиарда да строим.
Водещ: Сега кой ще ги извади?
Бойко Борисов: Сега единственото, което сме подновили, е да търсим инвеститори, без да даваме държавна гаранция за изкупуване на ток. Съдът в Париж направи една голяма добрина – реши всички спорове, които имахме и спорове, ако щете, в обществото, и каза: додайте си тези пари и си получете реакторите. И България в момента като държава е собственост на два нови реактора 3 плюс. И ние, според мен всеки отговорен човек, ако имаш в килера два реактора, няма ли да се помъчиш по някакъв начин да ги вкараш в експлоатация, или да ги продадеш, или да ги използваш за нещо, след като си дал толкова пари? Това искам да направя. Затова и във Финландия ходихме да говорим, там, където има опит, затова говорих с премиерите на Черна гора, на Македония, на Сърбия, да го направим балкански проект, да влязат с някакъв миноритарен дял всички. Това беше преди една седмица в София беше срещата по тази тема. Чакам да ми отговорят, за да сглобим един балкански проект, защото пък електроенергия ще бъде необходима. Ето това искам да направя. Реакторите са произведени в Русия, но са българска собственост. Реакторите са на българския народ.
Водещ: С ЧЕЗ какво стана?
Бойко Борисов: ЧЕЗ е частна сделка. Всички институции в България…
Водещ: Не, защото вие казахте, че ще я спрете и тя идва при вас…
Бойко Борисов: Да. И тя се спря.
Водещ: Е, спря се, но сега чувам, че ще се възобнови, защото всъщност ЧЕЗ не са намерили по-добър… и въобще за тях Гинка не е някакъв…
Бойко Борисов: И за мен не е. И тук пак се връщаме – през кои години се продадоха ЕРП-тата и защо се продадоха?
Водещ: Вие казахте, че трябва да я спрете и държавата да участва.
Бойко Борисов: Да, но веднага следва въпросът – а защо в другите две да не участва? И тогава започваме да изкупуваме за стотици милиони нещо, което преди нас са продали. Защо? Къде е отговорността на тези, които са ги продали и защо са ги продали?
Водещ: В крайна сметка аз не разбрах какво стана с тази ЧЕЗ.
Бойко Борисов: В момента ЧЕЗ си е ЧЕЗ и търси купувач да си продаде дяла.
Водещ: Друг или Гинка? Гинка ли ще бъде купувач или…
Бойко Борисов: Аз не искам да се меся в частни сделки. Това, което българските институции трябваше да направят, мисля, че без никаква моя намеса, категорично казвам, спряха тази сделка.
Водещ: КЗК я спря?
Бойко Борисов: Да. Това са фактите. А какво се чува? Аз чувам много работи, ама… Аз чух онзи ден, че имало драстичен спад на инвестициите. Точно обратното, с 800 милиона са по-големи от миналата година. Може някой да попита и подобно нещо, защото аз горе-долу гледам само такива въпроси се задават.
Водещ: Е, такива са, да. „Защо не намаляват ДДС-то на основните храни“…
Бойко Борисов: Той затова президентът не дойде, защото може да го питате и него някой от тези въпроси.
Водещ: Негов избор. Да беше дошъл. Не дошъл, защото така решил.
Бойко Борисов: Повторете въпроса, извинявам се, не го чух.
Водещ: Въпросът на Павел Банков – „Защо не намаляват ДДС-то на основните храни и лекарства, както е в Европа“?
Бойко Борисов: Къде в Европа е така?
Водещ: Аз чета въпроса.
Бойко Борисов: Европейският съюз казва – може да бъде 20%, 9%, 0% данъчната ставка. Ние имаме от най-ниските данъци – ДДС – 20%, 10% плосък данък, къде да го намаляваме? 5% данък дивидент. И в същото време, вие надали такъв въпрос ще ми зададете, но ако ми остане…
Водещ: Ами ето, в някои държави лекарствата са с по-малко ДДС нарочно, за да могат хората да си позволят…
Бойко Борисов: Да, но производителността в една Чехия, понеже днес я гледах на среща с работодателите и синдикатите, е два пъти по-голяма от производителността в България. И аз също мога да задавам въпроси и да чакам отговори. Ако „Шкода“-Мадара в Шумен беше продадена на „Фолксваген“ и на „Ауди“, сега там щеше да се произвеждат камионите. Ако в Ботевград не бяха разграбени заводите, сега щяхме да произвеждаме автобуси, щяхме да сме на нивото на Чехия и на Словакия. Ние сега се молим да дойде инвеститор в България. Така че в същото време 10 милиарда отиват за пенсионерите, с 500 милиарда повече в следващата година; със 150 милиона повече за хората с увреждания; с 10% ръст на всички доходи. Момент само, да имам 5 секунди време за реклама и аз.
Водещ: Добре, реклама на министър-председателя.
Бойко Борисов: Така че огромни неща се направиха. Половин милиард повече за общините, за да може с образованието и здравеопазването да се справят. Поели сме ангажимент, твърдо го спазваме, година и половина за двойно увеличение на учителските заплати. Магистрала „Хемус“ на всяка цена го правим необратим проект, защото това е жизненоважно за севера. Имаше още половин милиард, които се раздадоха и преразпределиха в системите – образование, а, здравеопазването половин милиард повече. И всичко това е събрано, всичко това е постигнато с много труд и бой с олигарси, данъчни измамници и всички останали, включително и с измамници с лекарства.
Водещ: Не можах да задам една голяма част от въпросите, но просто времето много бързо минава.
Бойко Борисов: Ами поканете ме пак.
Водещ: Ами…
Бойко Борисов: Аз смея да твърдя, че няма въпрос, който да е неудобен за мен. И много искам още да говоря. Защото в момента има крещяща нужда от нормален разговор на политиците. Ние в следващите 1-2 години трябва да говорим какво правим с въглищните централи, колко ще дотираме вредните емисии. Ние крещяща нужда имаме от подкрепа. Газта дойде до нашата граница. Дали ще завие през Гърция и Италия, или ще дойде през България, Унгария и Австрия – трябва мощна политическа подкрепа, не дестабилизация. Влизането в еврозоната, което гарантира и банковия, и застрахователния сектор с чистотата, която европейските институции имат. Да довършим и другите три точки, които Европейската комисия иска в рамките на няколко месеца да падне мониторинговият механизъм. Имаме да решим много важни въпроси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране