18.11.2018 | 0:01
Фашизмът е тук
Това, което подчинените на Цацаров спецове в Специализираната прокуратура извършват с две клети жени – бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и бившия зам.-кмет Биляна Петрова, няма нищо общо със защита на правото

Кафявата чума на фашизма е тук сред нас. Марширува в строен, последователен ход. Мачка. Инквизира. Наказва без правосъдие. Безнаказано. Безпардонно. Безцеремонно. Нейното име е Специализирана прокуратура и съд.

Звучи невероятно, нали? Тези, които са призвани да следят за спазването на закона, да инквизират от негово име. Това, което подчинените на главния прокурор Сотир Цацаров спецове в Специализираната прокуратура извършват в продължение на месеци с две клети жени – бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и бившия зам.-кмет Биляна Петрова, няма нищо общо със защита на правото. Напротив, това е опит за унищожение на слабите. Това е фашизъм. Нищо повече. Нищо по-малко.

Какво е фашизъм?

Една от основните отличителни черти на фашизма е преследването на слабите. Не е нужно да има някаква друга причина освен самата слабост. Фашистите изповядват идеята за еднопартийна държава.  Политическите врагове на фашизма, или дори номинираните за такива, са преследвани с всички редовни и извънредни държавни механизми до терминирането на набелязаните жертви. Но наред с това фашистите вярват, че само силните нации и техните екземпляри могат да оцелеят чрез отстояване на себе си в борбата срещу слабите.

Случаят на Иванчева и Петрова

Вече месеци наред единствената цел на държавните правоохранителни органи е да смачкат морално и физически две жени. Били и те длъжностни лица – кмет и зам.-кмет, обвинени в корупция. Иванчева и Петрова са в ареста от седем месеца – те бяха зрелищно арестувани на 17 април пред Спортната палта в София, където бяха държани 5 часа в белезници, което се предаваше и в ефира на телевизиите. Обвинението към тях е, че са взели подкуп от 70 000 евро от близкия до властта строителен предприемач Александър Ваклин.

Съдебният процес се води в Специализирания съд под обвинението на Специализираната прокуратура. И процесът засега е катастрофа за обвинението. Защото никой от свидетелите на прокуратурата не заяви в съдебната зала, че обвиняемите са поискали подкуп. А как се дава подкуп, без да е поискан? И не е ли това съвсем различно престъпление със съвсем различни обекти на разследване?

Историята с двете жени придоби фашизоиден образ в последните седмици, когато на два пъти те уж бяха освобождавани от ареста в по-леката мярка домашен арест. И двата пъти определението на първоинстанционния Специализиран съд беше отменяно от Апелативния специализиран съд. Вторият път по особено садистичен начин в спешен режим и извънредни заседания на извънредния съд.

Защо бяха освободени Иванчева и Петрова?

В определението си за пускането им под домашен арест съдията Хинов изтъква две основания: необратимо влошаване на здравословното състояние на подсъдимите и невъзможността им да упражняват адекватно правото си на защита от ареста.

Първото основание съдията обоснова с представените експертизи от лекарите – вещи лица. По техни данни психическото състояние на Иванчева е показало силна депресивна симптоматика, а при Петрова липсата на медицински надзор е довела до неблагоприятно развитие на нейното соматично заболяване и състоянието на зрението й.

Второто основание на съда е още по-стряскащо. А то е, че „в условията на тъмнина и влошено психическо и физическо здраве интелектуалните способности на подсъдимите намаляват и те стават негодни да упражняват адекватно правото си на защита“.

С други думи двете не са в състояние да се защитават.  B eĸcпepтизaтa зa здpaвocлoвнoтo cъcтoяниe нa Билянa Πeтpoвa e пocoчeнo, чe ĸъм нacтoящия мoмeнт тo e пoдoбpeнo, в cpaвнeниe c пpeдxoднoтo изcлeдвaнe.

Какво последва?

Определението на съда беше моментално протестирано от специализираната прокуратура. Мотивите? B eĸcпepтизaтa зa cъcтoяниeтo нa Дecиcлaвa Ивaнчeвa ce coчело, чe в мoмeнтa нe ce нaблюдaвa oбocтpянe нa здpaвocлoвни пpoблeми, ĸoитo дa нaлaгaт oпepaтивнa или дpyгa cпeшнa интepвeнция.

Забележителното е, че оcвeн пpoтecт, пpoĸypaтypaтa внece в cъдa и иcĸaнe дa ce cпpe пpeдвapитeлнoтo изпълнeниe нa мepĸитe зa нeoтĸлoнeниe „Дoмaшeн apecт“ нa Ивaнчeвa и Πeтpoвa дo пpoизнacянe нa въззивнaтa cъдeбнa инcтaнция. Искането впоследствие беше уважено.

Toвa иcĸaнe e нaпpaвeнo c oглeд пpeдoтвpaтявaнe нa възмoжнocттa пoдcъдимитe дa ce yĸpият и дa извъpшaт нoвo пpecтъплeниe.  Подобно искане е безпрецедентно. То е нелепо. Но не само. То е форма на висш цинизъм и на разправа. То е фашизъм в чист вид.

Изключение

Защото в същото време за дaнъчни престъпления и разследване за пране на пари за над 10 млн. евро прокуратурата поиска една от най-леките мерки „парична гаранция“ за двама от управителите на скандалната компания „ДжиПи груп“, приемана за близка до управителя на „Лукойл България“ Валентин Златев.

Но не само. По делото срещу Иванчева и Петрова под домашен арест вече е третото замесено лице Петко Дюлгеров. Човекът, който фактически е водил преговори за подкуп от името на Иванчева. Човекът, който физически е взел белязаните пари.

Към бившия кмет от ГЕРБ прокуратурата няма претенции, че може да се укрие или извърши ново престъпление.

А докато тече разправата на прокуратурата с Иванчева и Петрова от списъка на свидетелите по делото се оказа, че е заличен действащият кмет на София Йорданка Фандъкова. Последният човек, с който служебно са се срещнали двете жени, преди да бъдат зрелищно арестувани.  А може би според прокуратурата не е добра идея двете да могат да разкажат извън ареста какво са си говорили на срещата с Фандъкова…

Мирослав Иванов

http://www.transmedia.bg

2 коментара

  1. Джоуи каза:

    Докато има мръсни комунисти ще има и фашизъм! Когато спрат да се занимават с политика, тогава ще си живеем много добре

  2. Колето каза:

    Имаше една книга Фашизмът на Ж.Желев. И там добре бе описано ,че пътят към демокрация/в днешно време вече този термин е поовехтял, но все пак, ще мине през военна диктатура или фашизъм. Май се оказа прав.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране