22.10.2018 | 6:27
Хиляди искат оставката на Симеонов
Майки на деца с увреждания заявиха, че е недопустимо човек, заемащ такъв пост, да изразява подобно мнение за хора с увреждания

Хиляди български граждани се събират днес в 12,30 часа пред Министерския съвет, за да искат оставката на вицепремиера по социалните въпроси Валери Симеонов. Обществото е скандализирано от поредното му обидно изказване по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания. В петък той ги нарече „група кресливи жени с уж болни деца“.

Очаква се това да е най-масовият протест в рамките на кабинета „Борисов 3“. До момента участие в събитието, организирано във фейсбук от каузата „Системата ни убива“, са потвърдили над 5200 души, а 23 000 са заявили интерес, пише „Дума“.

Общественото негодувание изригна след скандалния коментар на лидера на НФСБ миналия четвъртък. „Законът за хората с увреждания беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, изкарваха на пек и на дъжд тези уж болни деца без грам майчинско чувство и грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законът за хората с увреждания е заченат в грях“, заяви Симеонов пред телевизия СКАТ. Повод за коментара му стана решението на Тристранния съвет да подкрепи частично законопроекта за хората с увреждания, след което правителството гласува близо половин милиард лева за реализация на мерките в закона.

Отвратени от думите на вицепремиера, призоваха във фейсбук: „Протестът ще продължи до подаването на оставката на Валери Симеонов! Носете си топли дрехи и храна“. Сила набира и онлайн петиция, която настоява за отстраняването на националиста от кабинета. До момента тя е подписана от над 3500 души. Очаква се днес протести да бъдат проведени в Пловдив и Стара Загора. Българите в Лондон пък ще започнат да се събират пред посолството ни във вторник от 19 ч.

Майки на деца с увреждания заявиха, че е недопустимо човек, заемащ такъв пост, да изразява подобно мнение за хора с увреждания. „По-важното е това ли е мнението на останалите министри от кабинета, попита Боряна Драганова, майка на дете с увреждания. „Свикнахме да ни определят по различен начин. Обидни са не само думите на вицепремиера, защото нашите деца не са „уж болни“ и затова искаме да поеме отговорност за тях“, заяви Димитрина Русева, която също има дете с увреждане. Според нея явно и обществото е болно, щом такива хора са на управленски постове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране