23.11.2018 | 11:26
Къде живее министър Горанов?
Финансовият министър обитава апартамент в елитен жилищен комплекс в кв. "Изток", собственост на бизнесмена Кирил Домусчиев

Живее ли финансовият министър Владислав Горанов в луксозен имот на Кирил Домусчиев? Без да плаща наем.  На този въпрос ще трябва да отговори прокуратурата. Още днес ще започне проверка срещу Горанов, обеща снощи главният прокурор Сотир Цацаров в ефира на „Шоуто на Слави“.

Отговорът му бе провокиран от зрителски въпрос по темата. От няколко години медиите периодично изнасят информация за това, че финансовият министър обитава апартамент в елитен жилищен комплекс в кв. „Изток“, собственост на бизнесмена Кирил Домусчиев. Според неофициална информация жилището е с площ 180 квадрата, а наемът на сградата е 10 евро на квадрат. Което прави 1800 евро на месец. Горанов обаче обитава луксозният апартамент безвъзмездно.
От така изнесените данни има основание на проверка, която ще започне още утре, каза Цацаров в четвъртък вечер.

Дали финансовият министър е в конфликт на интереси, може да установи и новата комисия Антикорупция. На 8 декември изтича срокът, в който комисията трябва да прегледа декларациите на висшите политици. Ако открие основания за проверка, КПКОНПИ също може да започне разследване.

Въпреки че Горанов обитава луксозното жилище от години, досега не е имало нужда да го декларира. След създаването на комисия Антикорупция обаче хората от високите етажи на властта вече са задължени да посочват и чуждо имущество, което те или техни близки ползват, независимо как и на какво основание, уточнява в. „Сега“ в материал по темата. В декларацията от 2017 г. Горанов е посочил, че обитава безвъзмездно апартамент от 1800 кв. метра. Става въпрос за жилище в луксозния комплекс „Есте Хоум едн СПА“. Комплексът се води собственост на „Есте пропъртис“ ЕООД, дружество, което е дъщерно на „Адванс пропъртис ООД“ – собственост на Кирил и Георги Домусчиеви.

Домусчиев отдавна е сочен като един от бизнесмените, близки до властта. Шефът на КРИБ е собственик на Лудогорец и на два фармацевтични гиганта. Само преди дни, след топли прегръдки с Горанов и Борисов в Министерски съвет, заклейми протестите за вредни. По-рано заплаши, че се изкара чистачките и секретарките си на контрапротест в подкрепа на Валери Симеонов. За Домусчиев се зашумя и покрай т.нар. „поправка Домусчиев“ в Закона за приватизационен и следприватизационен контрол. Тогава вицепремиерът Валери Симеонов обяви промените за лобистки и ги описа като „спасяването на редник Киро“. Става въпрос за възможност на братя Домусчиеви да им се опростят над 58 млн. лева неустойки заради неизпълнение на договора за приватизацията на Български морски флот. В крайна сметка мнозинството се отказва от поправката след вето на президента и разпореждане на премиера Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране