11.11.2018 | 14:16
Нинова поведе БСП на война с Камарата на строителите, обясни защо не критикува Цацаров
Съдебната система е независима и политиците нямат право да се месят там, коментира соцлидерката

Бурен „пленум” на БСП се очаква днес. Преди заседанието на Националния съвет на партията отново говориха критици на сегашното ръководство.  Необичайно обаче пред репортерите излезе и самата лидерка Корнелия Нинова. „Предизвикахте ме с тия страховити заглавия „Преврат”, „Кървав пленум”, „Взимат главата на Нинова”, та си викам – чакай да сляза, че да ме видите, цяла съм, с глава”, обясни Нинова.

Тя анонсира какво ще се случи днес: „Ще се обърна към всички членове на Националния съвет с предложение да приемем декларация-обръщение към българските институции и българските граждани в защита всички на четиримата колеги-депутати, подписали искането до АПИ за ревизия на строителството на магистрали и в защита на Елена (Йончева – б.а.) и Георги Михайлов.”

Припомняме, че тази седмица народни представители от „БСП за България” поискаха от Агенция „Пътна инфраструктура” външна проверка на строителството на важни магистрали и пътища в страната. Последва реакция на Камарата на строителите, от която настояха за оставките на четиримата депутати, подписали се под искането – Елена Йончева, Христо Проданов, Георги Свиленски и Крум Зарков.

Междувременно главният прокурор поиска имунитетите на Елена Йончева и Георги Михайлов заради разследване за престъпления срещу тях.

Днес Корнелия Нинова коментира: „Президентът е прав, като казва, че свободомислието се наказва. Не само се наказва, то просто се тъпче. Потъпкват основни човешки права и свободи и затова ще се обърнем днес към всички български граждани, да защитим тези права и свободи. Абсолютно е недопустимо в правова и демократична държава, бизнес да поставя условия на депутати да не изпълняват основните си правомощия да искат информация и да се борят срещу корупцията.
Обръщам се към Камарата на строителите – знаем колко сте големи и знаем колко сте силни, но има неща, които са по-големи и по-силни от всеки от нас. Това са Конституцията и основните права на българските граждани. Нито ще подават оставки четиримата, нито ще спрат да ходят на работа. Нещо повече – ще внесем отново подписката в АПИ, като ще се обърна днес към всички депутати, които поканих да дойдат, със 79 подписа, не с четири.”

По отношение народните представители на „БСП за България” Корнелия Нинова се обърна към Камарата на строителите: „Елате и ни извадете 79 души затова, че искаме истината и че се борим срещу евентуални корупционни практики”.

Лидерката на БСП обясни, че на Националния съвет ще бъде предложена още една декларация във връзка с нападките на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов към президента Румен Радев.

Според Нинова, Цветанов е оспорил Конституцията на България. БСП щели да изпратят съответната си декларация „в европейските институции”.

Лидерката на соцпартията бе попитана прокуратурата и Цацаров ли потъпкват свободите с обвиненията към Елена Йончева и Георги Михайлов.
Корнелия Нинова отговори: „Разбирам въпроса ви и желанието ви да се намеся с думи в работата на съдебната система и няма да го направя, защото досега говорихме за демокрация, нали? Съдебната система е независима и политиците нямат право да се месят там. Политиците имат право да изразяват позиция и нашата позиция е, че това срещу Ели и Георги Михайлов се прави заради техните действия като депутати, политици и разследващ журналист.”

Според Нинова нарушенията се доказват в съда, а тя самата имала право на мнение по въпроса.

Лидерката на БСП смята, че потъпкването на свободите е видимо от последната поредица от събития.
„Аз свързвам цялата поредица от събития, които се случиха последната седмица, но то не е само това. Отново атака по делото на Светла Бъчварова, сваляне на имунитета на двамата колеги, заплахата от едрия бизнес, че няма да ни пуска до работа, защото искаме да проверим дали има нарушения или не. Аз го свързвам в една цяла поредица. Изказването на Цветанов, че служебният кабинет, който е конституционно разписано нещо, е нещо вредно… Как при Плевнелиев не беше вредно, а сега, щото е Румен Радев, е вредно? Знаем, че ви е страх от служебен кабинет на Румен Радев, но това не може да е основание да оспорвате Конституцията на България”, коментира Нинова.

След въпрос какво мисли за обръщението на президента Румен Радев към нацията по повод 10 ноември, водачката на БСП отсече: „Бих се подписала под всяка дума, казана от него. Споделям напълно казаното.”
Корнелия Нинова обеща, че в бъдещата им партийна телевизия журналистите ще са свободни.

Тя прочела и че щяла да има страшна битка със Сергей Станишев за листата за евроизборите. Днес Националният съвет обаче само щял да одобри процедурите и правилата за номинации.

Атанас Мерджанов по-рано коментира, че заседание на Конгреса на БСП трябва да има всяка година. Тази година обаче нямало да се състои, а то се отлагало за януари 2019 г.

На това Корнелия Нинова отговори, че демократично на последното си заседание Националният съвет на БСП е решил това, макар че тя била на друго мнение.
Лидерката на БСП не отговори защо няма да бъдат допуснати репортери на днешното заседание на пленума.

Един от вътрешните опозиционери Георги Божинов коментира преди пленума, че има опасност БСП да се превърне в авторитарна и лидерска партия и това е неприемливо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране