15.11.2018 | 11:56
Скандални изказвания на депутати от БСП за домашното насилие
Проблемите в семейството се изглаждали под завивките

Скандални изказвания на депутати от БСП се чуха в пленарната зала при дебатите преди гласуването на промените в Наказателния кодекс за криминализиране на някои форми на домашното насилие.

„Много често съседите могат да чуват, че в семейството има скандал, но те не виждат, че вечерно време под завивките взаимоотношенията се изглаждат“, заяви народният представител от левицата Димитър Стоянов, който е юрист.

„Любовта е едно много крехко цвете, което, ако не се полива с пари, много бързо увяхва“, заяви пък колегата му Александър Паунов, като се позова на дългогодишния си семеен опит.

Все пак депутатите приеха единодушно промените, внесени от ГЕРБ, на първо четене със 137 гласа „за“. Според тях, психологическият тормоз и преследването се инкриминират, а наказанието е до 5 години затвор.

Въвежда се и инкриминиране на всички форми на системно преследване. С промените ще се осигури защита за потенциалните жертви на принудителни бракове, които може да бъдат задължени от техните семейства да напуснат страната.

През Наказателния кодекс се предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. С измененията жертвите на домашно насилие ще бъдат уведомявани, ако задържаният извършител на деянието спрямо тях избяга или бъде пуснат на свобода. Измененията се подкрепят от Министерството на правосъдието.

Неправителствени организации предлагат да се уточни, че жертви на домашно насилие са не само брачни партньори, но и хора във фактическо съжителство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране