08.03.2020 | 1:09
Нова врътка на Борисов! Даваме 60 млн. лв. на „Лафка“ за разпространение на частни вестници
Като се има предвид, че повечето печатни медии са пряко или непряко притежавани от ДПС, тяхното разпространение вече ще му излиза безплатно, тъй като ще бъде поето от всички данъкоплатци

Държавата е готова да даде близо 60 млн. лева за четири години на частна фирма, която да се заеме с разпространението на печатните медии. От „Български пощи“, които бяха натоварени с доставянето на печата, са обявили обществена поръчка за цялата дейност – от планиране до връщане на непродадените издания. Стойността на проекта е по 15 милиона лева годишно или 60 млн. за четири години напред. Това съвсем реално означава, че поръчката може да бъде дадена и на досегашните разпространители, които спряха дейност след фалита на „Лафка“ и са пряко свързани с Делян Пеевски. Те имат разработена мрежа от дистрибутори и крайни точки за продажба.

Обявената обществен поръчка осветлява фарса, който разигра премиерът Бойко Борисов, обявявайки, че държавата ще поеме разпространението на печата. Всъщност решението на властта помага на Пеевски да спести разходи по дистрибуцията и едновременно с това премиерът „изпълнява“ обещанието си отпреди година, че ще разбие монопола на пазара.

Като се има предвид, че повечето печатни медии са пряко или непряко притежавани от Пеевски, тяхното разпространение вече ще му излиза безплатно, тъй като ще бъде поето от всички данъкоплатци, коментира Медиапул.

От 1 март официално пощите поеха разпространението на печата. От досегашните обяснения на транспортния министър Росен Желязков, чието ведомство е принципал на пощите, стана ясно, че държавата ще дотира разпространението на вестници и списания. Това ще стане чрез намаляване на отстъпката, която издателите дават на разпространителите, а разликата ще се поеме от държавния бюджет. До момента няма точни изчисления колко ще струва това. Максималната сума можела да е 15 млн. евро на година, тъй като за по-голяма се изисква разрешение за държавна помощ от ЕК.

От поръчката, обявена от „Български пощи“, излиза, че дружеството е готово да дава по 15 млн. лева на година за разпространение. Търси се фирма, която ще трябва да сключва договори с пунктовете за крайна търговия, да планира заявките за всеки тираж, да взима изданията от печатниците и да ги разпределя в страната,да връща непродадените вестници и списания, както и да администрира плащанията.

Според изискванията в поръчката могат да участват фирми, които в последните 3 години са изпълнили поне една поръчка със същата или сходна дейност.

Кандидатите трябва да имат поне 140 коли, с които да разкарват вестниците из страната, както и минимум 400 служители, които да са заети с изпълнението на поръчката. Всеки ден изданията ще трябва да се доставят до 24 национални маршрута и 150 регионални. Очаква се да се правят по 3100 доставки на ден до минимум толкова крайни пункта. Дневно ще се разпространяват поне 325 000 печатни издания, а на месец да се издават 30 000 фактури, пише още в заданието на поръчката.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране