22.03.2020 | 16:51
След ветото на президента: Падат текстовете “анти спекула“, редактират този за медиите
Румен Радев "услужливо забрави да каже, че предложението за мерките срещу спекулата е по искане на БСП

Текстовете за мерки срещу спекулата в Закона за извънредното положение ще отпаднат, ще бъдат редактирани текстовете в него, които предвиждат глоба от 1000 до 3000 лв. и до 3 г. затвор за „предаване по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога или и невярна информация за разпространението на заразна болест”.

Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов, който даде извънреден брифинг в 14:30 ч. днес, два часа и половина, след като президентът ген. Румен Радев обяви, че налага частично вето именно заради тези текстове.

Законът предвижда от 1 до 3 г. и глоба от 5000 до 10 000 лв. за спекула с цените на стоките по време на извънредното положение. Той предвижда затвор за невярна информация, без в него да има определение какво конкретно означава това.

Изявлението на президента обаче бе определено от министър-председателя Борисов като „доста неочаквано“, защото по думите му двамата са провели две срещи за седмица и Борисов го информирал всекидневно по телефона. Премиерът определи поведението на президента днес дори като „нападение в гърба“.

Днес сутринта – разказа Борисов – президентът му се обадил, за да му каже двата мотива, с които ще върне частично закона за ново разглеждане в Народното събрание. Именно затова премиерът не очаквал острите критики, които чул. На свой ред Борисов заяви, че президентът „услужливо забрави да каже, че това (предложението за мерките срещу спекулата – бел. ред.) е по предложение на БСП“. Премиерът допълни, че от БСП са заплашили да излязат от пленарната зала, ако не приемат предложението им и затова от ГЕРБ склонили.

„Приехме го, за да има консенсус. Това му казах и на президента. Той каза, че знае.“  По другия мотив – за медиите – Борисов заяви:

„За думичката „невярна“ (информация) – казах му да я заменят с каквото искат“, каза премиерът и обясни какво се е имало предвид – наказание за „тези, които осъздават зловредно паника, например: „Умрели 1000 души а те (държавата, щабът – бел. ред.) ги крият“.

„Щабът дава цялата налична информация сутрин и вечер. Искам мнението на всеки специалист да се чуе. Утре правим съвет към правителството за мерките след извънредното положение. Не искам да остане нечуто мнение на специалист – ръководим се единствено и само от мнението на специалисти и експерти и ги прилагаме на секундата“ – подчерта премиерът и увери, че мерките у нас са „най-добрите в Европа“ и „Италия и Испания дават за пример България“.

Той обобщи и мерките така: „Където има ступване на хора, затворихме ги едно по едно, за да се предотвратява пандемията“, а причината за тях обясни по следния начин:

„Първата основна задача, за която полагаме огромни усилия, е да не се събират много хора близко на едно място. Първата е да защитим живота и здравето на хората… Натискайки разпространението на вируса, ние печелим време – хората да заболяват, да оздравяват и да остава възможност (да има легла) за лечение в болниците в името на всеки българин.

Второто е нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии.“

Според премиера държавата е готова за 4000 болни по едно и също време от коронавирус в момента, допълни Борисов.

„За разлика от тези популисти, които всеки ден си менят мнението, ние с моите колеги носим цялата отговорност, цялата“ – заяви още премиерът и допълни, че това, което днес е казал президентът, няма нищо общо с думите му от миналия четвъртък.

Няма да бъде освободен държавният резерв, нито ще има пределни цени на храните – увери премиерът по повод искания на левицата.

По повод евентуалното въвличане на армията премиерът бе категоричен, че тя ще бъде използава, само „ако полицаите омалеят“.

По повод някои неприети искания на левицата задочно премиерът се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова с думите: „Не ни карайте да похарчим парите – нали се готвите да управлявате?“. „Бих му казал на Радев – не пожелавай властта на ближния, защото може да стане твоя“ – каза в края на продължилия повече от час брифинг.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране