11.03.2020 | 17:51
Цветанов: Държавата се управлява от един човек – Бойко Борисов
Бившият втори в ГЕРБ е загрижен за демокрацията у нас

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов тръгна на обиколка из страната, където представя създадения от него Евроатлантически център. Пред в .“Тутракански глас“ Цветанов дава оценки за начина на управление на държавата.

– Как ще определите днешното управление на държавата?

– Можем да го определим с известни кризи, в които се влиза през определен период от време – кризата с водата в Перник, кризата с боклука, който вече е обхванал цялата страна. Коронавирусът и бежанският поток, който в момента е на външната граница на Европейския съюз, дадоха възможност да се отклоним от кризисните проблеми.

За голямо съжаление, през последните 3-4 години са се натрупали огромни проблеми и точно затова си задаваме въпроса дали административният капацитет на компетентните агенции и институции имат способността да противодействат и да не допускат това да се случва. Защото в момента се създаде усещането, че в държавата институциите отсъстват. Институционално структурата е нарушена, защото всичко се фокусира върху един човек, който може да решава проблемите. Това не е добре за една демократична държава, която е част от силна и обединена Европа. Когато всичко отива и рефлектира върху Борисов, това означава, че всъщност всички останали вече нямат способността да правят политики и да решават проблемите. Не е важно каква ще бъде наказателната политика за дадените нарушители, въпросът е какви са стъпките и мерките, за да не допуснем това да се случва.

– Как ще коментирате противопоставянето на президентската институция и изпълнителната власт?

– За мен е изключително тревожно противопоставянето, което наблюдаваме в последните месеци между президентството и изпълнителната власт. Противопоставянето и персоналният сблъсък между президент и премиер отслабва външния глас на България във всички международни форуми, в които държавата е представлявана от премиера или президента.

– Прави ли Ви впечатление, че виновни за различните ситуации, които се случиха напоследък в държава са все министри или държавни служители от коалиционния партньор на управляващите?

– Аз не бих искал да правя разграничаване между един от двата коалиционни партньори, защото управлението е отговорност на всички тези, които са приели и са се съгласили да участват заедно в един управленски мандат. Има си управленска програма, въпросът е дали тя се изпълнява по начина, по който е била декларирана в тогавашния момент. Защото аз не знам никъде, на коалиционен съвет, на който и аз съм присъствал, да се е говорило, че трябва да се въведе по този начин Наредба 18, с трикратно отлагане на въвеждането й, която създаде едно усещане за невъзможност средният и малкият бизнес да може да оцелее. Когато искаш да правиш политики, ти трябва да си в диалог с всички, които трябва да изпълняват тези законодателни разпоредби. В тази посока смятам, че в много от случаите е нарушена комуникацията. Смятам, че това, което в момента трябва да се направи, е колкото е възможно повече да се върнем към това, което беше декларирано в началото на управленския мандат.

– Свързват името Ви с нов политически проект.

– Създава се едно такова усещане, но аз мога да кажа, че в момента цялата ми енергия е насочена към срещите, които провежда Евро-атлантическият център за сигурност в страната, на които отговаряме на присъстващите за всичко, което те имат като комуникация към Центъра. Идеята е да направим срещи в областните центрове.

Що се отнася до политически проект, аз смятам, че това, което имам като отзиви от срещите, които провеждам, почти навсякъде се поставя темата от необходимостта от нов политически проект. Защото в момента център-дясно политическото пространство не се чувства представено. Те смятат, че гласуват по начин, по който да не се допусне връщането на БСП на власт, но не, затова, че се предлагат добрите решения на сложните въпроси и политиките, които трябва да се правят. И може би от тази гледна точка се създаде едно такова усещане за нов политически проект. Времето ще покаже какво ще се случи…

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране