06.10.2015 | 0:02
Борисов нареди на Плевнелиев да върне закона за военното разузнаване
Йордан Бакалов подаде оставка, Николай Ненчев не я прие

Президентът ще наложи вето на текста от Закона за служба „Военна информация“ за условията за заемане на поста директор, обеща официално премиерът Бойко Борисов в изявление вчера и така на практика вмени това задължение на политически независимия по закон държавен глава.
Припомняме, че преди дни с гласовете на депутати от ГЕРБ бяха приети на второ четене промени в закона за военното разузнаване, които не позволяват цивилно лице, без военно образование, да заема поста директор.

По този начин новоназначеният шеф Йордан Бакалов практически се оказа, че не отговаря на условията за заемания пост. Предложението между първо и второ четене беше направено от депутата от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков, чиито аргументи повлияха и на депутати от ГЕРБ. В знак на протест тогава пленарната зала напускаха депутатите от Реформаторския блок (РБ), от чиито редици произлиза и Йордан Бакалов.

Бойко Борисов се позова на свой разговор в петък със съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев. На въпрос за начина, по който гласуваха депутатите от ГЕРБ, половината от които подкрепиха текста „анти-Бакалов“, и дали няма някой друг кандидат за поста, Борисов отговори: „Много изненадващо беше. Ще го проверя. И аз чух за такъв друг кандидат, който не бяха споделили с мен този си свой кандидат, така че ще ги изчакам да се върнат от кампанията. Аз го харесвам Бакалов и не виждам защо като е военно разузнаването да няма цивилен началник. Той е бил вътрешен министър. Това е човек, който е бил в комисия „Вътрешна сигурност“ в парламента“. Според премиера „не е някой, взет от улицата и сложен“. „Достатъчно грамотен човек и достатъчно добър, според мен, професионалист, за да се възползваме от неговите качества“, продлъжи анализа си Борисов.

Междувременно стана ясно, че Йордан Бакалов е подал оставка. Това съобщи самият Бакалов пред БНТ като мотивите му за напускане са свързани с промените в Закона за служба „Военна информация“. Часове по-късно военният министър Николай Ненчев не прие подадената оставка, като го увери, че вярва в неговите професионални качества. Йордан Бакалов е вторият цивилен директор в историята на българското военно разузнаване. Първият бе Веселин Иванов, назначен с указ на президента по предложение на първото правителство на ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране