25.02.2015 | 15:55
Лъчо Мозъка лекува СПИН със слуз от свиня
Депутатът лобира Агенцията по лекарствата да разреши илача
Галерия

Илач от слуз на тимосна жлеза на свиня лансира в Изпълнителната агенция по лекарствата депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, известен повече като Лъчо Мозъка.

Слузта била представена пред регулаторния орган като мощен имуностимулатор, а искането било да се разреши клинично изпитване на продукта върху болни от СПИН в Инфекциозна болница.

Лъчезар Иванов търсел връзки в здравното министерство, във Фармацевтичния факултет, като и политическа подкрепа на най-високо ниво, за да бъде разрешен продуктът, чийто химичен състав е неизвестен, пише в новия си брой „Галерия“.

Имуностимулаторът носи името ITV-1lmmunH, а заявител на изпитанията е фирмата „Иммунотех Лабораториес БГ“. Опитите лекарството да бъде изпробвано върху нищо неподозиращи болни у нас датира от 2013 г. , но Агенцията по лекарствата категорично отказва експериментите на 20 юни миналата година. Специалистите се аргументират, че илачът не отговаря на европейските изисквания за безопасност.

В средата на миналата година документацията за разрешение на клинично изпитване на продукта отново е внесена. Лъчезар Иванов тогава плаши служителите с уволнение, ако не бъде дадена зелена светлина за имуностимуланта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране