16.11.2018 | 0:01
По-високият данък за старите коли остава!
За бедните щял да е кутия цигари отгоре, за мощните - се вдигал драстично

Парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Президентът наложи вето тази седмица, като най-атакуваната промяна засяга повишаване на данъка за старите автомобили с цел постигане на по-голяма чистота на въздуха в градовете.

Днес в бюджетната комисия, която е водеща, протече дебат по ветото на президента. В рамките на дебата се изказа депутатът от ДПС Йордан Цонев, който каза, че ще подкрепи ветото на президента, така, както групата му е направила и в зала, а именно – гласувала против промените в закона.

„Последните години компрометираме законодателния процес по отношение на данъчните закони. Това не е добра практика, защото има достатъчно време те да се внесат.„Ако не беше тази практика, сега може би нямаше да има вето върху 5 данъчни закона, а върху 2. В тази комисия съм от 1997 година, не е добре за нас самите нещата да се обръщат с главата надолу“, каза още Йордан Цонев.

Георги Търновалийски също обяви, че БСП е против повишаване на данъка на старите автомобили и каза, че групата ще гласува в подкрепа на наложеното от президента вето. „С данъка върху старите автомобили няма да бъде постигнат екологичният ефект, който се очаква. Може дори да се окаже, че старите автомобили са по-екологични, защото всички са на газ”, каза той.

В края на дебата думата взе председателят на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ, която каза, че повишаване на данъка на старите автомобили е промяна в правилната посока, която дава насока на общините да управляват своите приходи и разходи в посока чистота на въздуха.

Тя подчерта, че повишението на данъка било под една кутия цигари на месец за повечето стари коли и даде пример с по-мощните автомобили от категория ЕВРО 4 и нагоре, които с тази промяна щели да плащат по-висок данък. „Обхваща се много голям контингент от мощни автомобили с тази промяна. Досега те плащаха минимален данък, сега ще плащат 400-500 лв.”, каза Стоянова.

„За“ повторното приемане на промените в закона гласуваха 12 депутати – от ГЕРБ и Обединени патриоти, 9 бяха „против“ – БСП и ДПС.

Според приетата промяна за автомобилите се въвежда коренно различен начин за определяне на данъчната основа. Досегашният имуществен компонент, който се базираше на база на мощността на автомобила и годината на неговото производство, се допълва с един екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификати под 3, ще имат утежнение в данъка за сметка на по-новите, които имат сертификати 5 и 6.

Последните промени в закона бяха приети от депутатите на 7 ноември, а държавният глава ги върна за ново обсъждане на 13 ноември.  През Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът измени и редица други данъчни закони, сред които и удължаването от 2 на 4 години на срока, в който общините трябва да се подготвят за реформата за таксата върху битовите отпадъци, както и въвеждане на по-високи данъчни ставки за имоти в курортите, особено по морето.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране