12.11.2018 | 22:35
Захариева лъже: Избягалите са двойно на върналите се
Избягалите са 26 992, а върналите се в родината са 13 060 души, сочи официалната статистика

Миналата година за първи път се е наблюдавало изравняване на броя на хората, които напускат и тези, които се връщат в България, заяви вицепемиерът и външен министър  Екатерина Захариева на срещата си с българската общност във Вашингтон. Твърдението на вицепремиера обаче се разминава с данните на НСИ за 2017 г.

Избягалите са 26 992, а върналите се в родината са 13 060 души, сочи официалната статистика. Реалната може и да е по-критична, тъй като данните на НСИ включват само лицата, които са декларирали промяна на настоящия си адрес пред властите.

По време на посещението си в САЩ,  Захариева се похвали, че сред основните теми на разговора й с американския и колега Майкъл Помпео бил  въпросът за включване на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания. Държавният департамент на САЩ напрактика отрече това нейно твърдение, като изобщо не спомена за повдигането на визовата тема в официалното си прессъобщение, където надлежно са изброени доста други.

Оказа се невярно и твърдението на вицепремиера, че  правителството не е поемало ангажимент за Пакта за миграцията на ООН. През септември  т.г. пред 73 сесия на ОС на ООН, лично премиерът Борисов заяви, че България взе активно участие в процеса за договаряне на документа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране