03.11.2020 | 19:29
Атентаторът от Виена – албанец от Македония
Той е роден и израснал в австрийската столица

Като 20-годишен мъж от албански произход и с корени от Северна Македония е идентифициран убитият нападател от Виена. Той е роден и израснал в австрийската столица, съобщават местни медии.

Известен е на австрийското разузнаване като един от 90 австрийски ислямисти, които са пътували до Сирия, съобщава в Twitter редакторът на вестник Falter Флориан Кленк. Според него името му е Куртин С.

По-късно вътрешният министър Карл Нехамер потвърди, че става дума за 20-годишен мъж с досие за тероризъм и с корени от Северна Македония, който има гражданство и от Австрия, и от балканската страна.

Нехамер добави, че извършителят е бил въоръжен с автомат, пистолет и голям нож, носел и е фалшива жилетка с експлозиви. Убитият от полицията вътрешният министър определи като „симпатизант на Ислямска държава“. По-късно властите потвърдиха, че става дума за последовател на терористичната организация.

Продължава издирването на най-малко още един екстремист, който е успял да избяга, съобщи по-рано на пресконференция вътрешният министър. Претърсени са 15 жилища във Виена и град Санкт Пльолен, на километри от столицата.

Четирима души загинаха, а 15 са ранените след снощната масова стрелба в центъра на австриската столица. Седем от ранените са в тежко състояние, включително един полицай.

Атаките снощи са станали на шест места от въоръжени с автомати нападатели, съобщиха в Twitter от полицията във Виена. По думи на вътрешния министър зад стрелбата стоят „ислямистки терористи“.

Според американската организация SITE Intelligence group, която следи за дейността на терористите в интернет, джихадистите са нарекли стрелбата във Виена „отмъщение за участието на Австрия в американската коалиция срещу терористичната група „Ислямска държава“.

Първоначално изстрелите са чути пред синагога в центъра, но не е ясно дали тя е била целта.

Гражданите още снощи бяха посъветвани да не излизат от домовете си, а учениците са освободени от занятия днес. Властите призоваха хората да се въздържат от преминаване в отцепената зона, както и да избягват обществения транспорт.

Силите на реда помолиха също очевидци на ставащото в центъра да не пускат видеозаписи в социалните мрежи, а да ги пращат на полицията на специално създаден за целта линк.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата, съобщиха от българското министерство на външните работи.

Френският държавен глава Еманюел Макрон изрази подкрепа за австрийците в с послание на френски и на немски.

„Ние, французите, споделяме шока и мъката на австрийския народ, ударен тази вечер от атентат в центъра на своята столица Виена. След Франция, сега една приятелска страна е атакувана. Това е нашата Европа. Нашите врагове трябва да знаят с кого си имат работа. Ние няма да отстъпим“, написа той в Twitter.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране