18.01.2015 | 19:14
Бандата от Кулишев поръчвала палежи срещу съседи
Петима от престъпната група остават в ареста

Петима от престъпната група, задържана миналата седмица, остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Магистратите заседаваха над 5 часа по делото за мерките за неотклонение на Мила Георгиева, бившия й съпруг Михаил Георгиев, доведения й брат Максим Кулишев (син на бившия шеф на митниците Христо Кулишев), Георги Божилов, Ангел Ангелов и Мирослав Стоянов. Съдът уважи искането за всички с изключение на това за Ангел Ангелов, на когото бе наложена по-лека мярка – „домашен арест“, заради тежкото му семейно положение. Ангелов е биологичен брат на Георгиева.

В съдебната зала стана ясно, че по делото има двама анонимни свидетели. Според показанията им групата е поръчвала палежи срещу съседи. В единия случай били платени 2000 лв., за да се подпали къщата на съсед, към чийто имот синът на Георгиева – Мартин, проявявал интерес. В друг случай Георгиев поръчал да се опожари автомобил, паркиран пред къщата му в Бояна. Обвинението към Мила Георгиева и Мартин Георгиев е за организиране на престъпна група, а останалите са обвиняеми като участници. Мартин Георгиев и Пламен Цеков още се издирват. Решението на спецсъда може да се обжалва на горна инстанция.

От материалите по делото се разбра още, че в дома на Максим Кулишев са открити 168 грама марихуана. Той твърди, че тя му е предписана от лекар, защото имал глаукома. Свидетели твърдят, че групата има склад за марихуана и контрабандни цигари в Горна Малина, но защитата посочи, че оранжерия в Горна Малина не е открита. Според други показания Мила Георгиева държала и канал за кокаин от Гърция. По време на заседанието стана ясно, че тя ползва охрана. Освен в София групата действала и в Слънчев бряг.

Адвокатите на шестимата пледираха в съда, че свидетелските показания са противоречиви, а доказателства няма. По-рано Нова телевизия съобщи, че всички открити оръжия в домовете на задържаните са законно притежавани. Според свидетели бившият мъж на Георгиева – Михаил, укрил автомат в строеж в близост до дома на сина си Мартин. Преди 2 г. в недостроена къща на улицата, където е домът на Мила, беше открит „Калашников“ с пълнител и заглушител.

Групата бе разбита при спецакция на МВР и спецпрокуратурата в „Бояна“ на 14 януари. Името на Мила Георгиева обаче изплува през 2012 г. в акция „Универсалните“. Тогава тя бе заподозряна за участие в група за ДДС измами заедно със сина на бившия земеделски министър Георги Танев – Иван Танев, известен с прякора Универсалния. Делото все още се работи от спецпрокуратурата, а Танев е издирван от Интерпол с червена бюлетина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране