12.09.2023 | 20:13
Бербатов атакува Михайлов за расизъм, черно тото и пиянство
Опозиционерът обвинява ФИФА и УЕФА в двоен аршин при наказанията

Димитър Бербатов предприе нова мощна атака срещу Българския футболен съюз и неговия президент Борислав Михайлов. В обвиненията му този път имаше директни препратки за пиянство, черно тото и расизъм.

Бившият нападател на “Манчестър Юнайтед” бе кандидат за президент на БФС на последния Конгрес на централата, но загуби след ловки юридически процедури.

Този път голмайстор №1 на националния отбор използва платформата на кандидатурата си – страницата “Р-Еволюцията е тук” в социалните мрежи, за да зададе сериозни въпроси към ръководството на БФС, както и към международните футболни власти и по-конкретно ФИФА и УЕФА.

Бербатов използва за повод скандала с шефа на испанския футбол Луис Рубиалес, който подаде оставката си след целувка по устата с футболистка, пише dir.bg.

“Защо си затваря очите ФИФА за изцепките на президента на БФС? В колко голям скандал трябва да се замеси президент на източноевропейска футболна федерация, за да се стигне до санкция от ФИФА? Един президент на футболна федерация може да получи забрана от ФИФА следващите 15 години да се занимава с футбол на национално и международно ниво, а името на друг вече 18 години продължава да бъде забърквано в скандали, без да му бъде потърсена отговорност от международна футболна институция”, пита Бербатов.

По смисъла на правилата на ФИФА, обвинението в сексуално посегателство е еднакво по тежест провинение с това в расизъм, черно тото и корупция. А това са част от обвиненията, които не просто “висят на врата” на Борислав Михайлов, но категорично уронват оскъдните остатъци от престижа на българския футбол, припомня нападателят.

Ето пълният текст с обвиненията:

Подозренията за участие в схеми с уредени мачове и близостта на Михайлов с боса на черното тото Дан Тан датират още от 2010 г., когато двамата бяха заснети да празнуват Нова година в Сингапур в компанията на друг заподозрян за черно тото българин – Костадин Хаджииванов. В последствие дясната ръка на Дан Тан – Радж Перумал, написа в книгата си, че това били “българските партньори” на Дан Тан. Скандалът за черно тото гръмна по време на приятелския двубой Естония-България през февруари 2011 г., договорът за който е бил сключен само два дни след новогодишното празненство. И въпреки че българските власти тогава не провериха случая, ФИФА разследва и анулира резултата от мача, а главният съдия беше арестуван в Унгария.
И това беше само стартът на поредицата тежки спортни и публични скандали, които бележат голяма част от управлението на Борислав Михайлов на БФС. В следващите няколко години станахме свидетели на расизъм по време на два двубоя България-Англия, отекнали в целия свят, данни за икономически престъпления и неправомерно изразходване на държавни средства от страна на БФС, разследване за корупция във футболното ни съдийство и множество пиянски и дискриминативни прояви на Михайлов в телевизионен ефир.

Михайлов бе принуден да подаде оставка, която странно защо не бе приета от Изпълнителния комитет на БФС веднага, но след повече от година, когато Димитър Бербатов обяви кандидатурата си за президент на БФС, Михайлов внезапно оттегли оставката си на следващия ден и се завърна като спасител на българския футбол. След връщането му във футболната ни централа, президентът на БФС е обвиняван, че е съсредоточил усилия в отстраняване на повече от 130 клубове-членове на БФС, които желаят промяна в управата на федерацията, и че умишлено отмени в последния момент Конгреса на БФС, насрочен за 18 март 2022 г., от страх да не загуби от Димитър Бербатов, който се ползва с широка обществена подкрепа.

И следват въпросите, които отправя Бербатнов към ФИФА и УЕФА:

В колко голям скандал трябва да се забърка президент на източноевропейска футболна федерация, за да се стигне до санкция от страна на ФИФА? Интересува ли се ФИФА от управлението на източноевропейските футболни федерации?

Защо ФИФА не показва същата твърдост и отношение към провиненията на Борислав Михайлов, който многократно е уронвал престижа на българския и световния футбол, както световната федерация направи с президента на Кралската испанска футболна федерация Луис Рубиалес?
Ненамесата на ФИФА в случая “Михайлов” подсказва за двоен стандарт. Излиза, че ФИФА реагира, само когато това е продиктувано от широк обществен интерес. Това не говори добре за световната футболна централа и процесите там.

Тъй като БФС е член и на ФИФА, и на УЕФА, задаваме същия въпрос и към европейската футболна асоциация: УЕФА, в колко голям скандал трябва да се замеси президент на източноевропейска футболна федерация, за да се стигне до санкция?”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране