26.02.2019 | 0:01
Боби Михайлов призна: Нямаме стадион за Мондиал 2030
За съвместната балканска кандидатура и за Евро 2028 са нужни арени за 40 000 зрители в София, Пловдив, Варна и Бургас

Шефът на БФС Борислав Михайлов призна, че България е най-зле от четирите балкански държави, които смятат да издигнат обща  кандидатура за Евро 2028 и Мондиал 2030. Бившият капитан на националния тим обяви, че трябва да се изградят 4 стадиона с капацитет от поне по 40 000 души, за да се борим за домакинства. От думите му стана ясно, че дори и Националният стадион трябва да бъде изграден наново.

„Нямаме нито един нормален стадион. Дано спечелим поне една от двете кандидатури. Тези проекти остават за нашите деца. Румъния е най-близо, имат чисто нов стадион в Букурещ и един в Крайова. Сърбия имат много проекти, започват нов Национален стадион, който има осигурено финансиране. Същото се отнася и за Гърция, ще реконструират Олимпийския стадион, на ПАОК. В Крит имат стадион. Ние сме най-зле, затова дано успеем да построим 4 стадиона“, обяви на пресконференция в Националната футболна база в Бояна Михайлов след среща със спортните държави на 4-те балкански държави. На нея бе решено, че кандидатурата за двата форума официално ще бъде издигната до края на годината. В София бе уточнен и текстът на меморандум за съвместно сътрудничество. Той ще бъде съгласуван до края на седмицата и най-вероятно ще бъде подписан на 12 април в Солун, когато е следващата среща. След Солун домакин ще бъде Румъния. Четиримата спортни министри бяха единодушни, че кандидатурата ще помогне много за бъдещето на спорта в България и ще покаже, че 4 малки държави от края на Европа може да са конкурентни на големите.

Красен Кралев обяви, че София, Варна, Бургас и Пловдив са градовете, които се обсъждат да бъдат предложени за евентуалните домакинства. Според него, страната ни има достатъчно възможности и време да изгради необходимата инфраструктура, където е необходимо, за провеждането на подобни големи шампионати. На този етап обаче България няма магистрална връзка с нито една от съседките си.

„Имаме учреден инициативен комитет по подготовката на кандидатурата. Все още сме на етап проучване на възможностите да излезем с обща кандидатура. Наясно сме какво трябва да свършим като спортна и транспортна инфраструктура. За конкретни суми и отчети, ще го обявим публично, за да се знае какви средства ще са необходими за провеждането на първенствата. Това е сериозен политически проект, който ще даде сериозна заявка за сътрудничество не само във футбола. Ще работим като приятелски държави. Имаме амбиции Балканите да се превърнат в сериозен център на организиране на спортни събития“, каза Кралев.

1 коментар

  1. Денислав каза:

    Вероятността да ни изберат за домакини е малка, а ако случайно се случи, има достатъчно време, за да се направят стадионите както трябва.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране