26.02.2019 | 0:01
Боби Михайлов призна: Нямаме стадион за Мондиал 2030
За съвместната балканска кандидатура и за Евро 2028 са нужни арени за 40 000 зрители в София, Пловдив, Варна и Бургас

Шефът на БФС Борислав Михайлов призна, че България е най-зле от четирите балкански държави, които смятат да издигнат обща  кандидатура за Евро 2028 и Мондиал 2030. Бившият капитан на националния тим обяви, че трябва да се изградят 4 стадиона с капацитет от поне по 40 000 души, за да се борим за домакинства. От думите му стана ясно, че дори и Националният стадион трябва да бъде изграден наново.

„Нямаме нито един нормален стадион. Дано спечелим поне една от двете кандидатури. Тези проекти остават за нашите деца. Румъния е най-близо, имат чисто нов стадион в Букурещ и един в Крайова. Сърбия имат много проекти, започват нов Национален стадион, който има осигурено финансиране. Същото се отнася и за Гърция, ще реконструират Олимпийския стадион, на ПАОК. В Крит имат стадион. Ние сме най-зле, затова дано успеем да построим 4 стадиона“, обяви на пресконференция в Националната футболна база в Бояна Михайлов след среща със спортните държави на 4-те балкански държави. На нея бе решено, че кандидатурата за двата форума официално ще бъде издигната до края на годината. В София бе уточнен и текстът на меморандум за съвместно сътрудничество. Той ще бъде съгласуван до края на седмицата и най-вероятно ще бъде подписан на 12 април в Солун, когато е следващата среща. След Солун домакин ще бъде Румъния. Четиримата спортни министри бяха единодушни, че кандидатурата ще помогне много за бъдещето на спорта в България и ще покаже, че 4 малки държави от края на Европа може да са конкурентни на големите.

Красен Кралев обяви, че София, Варна, Бургас и Пловдив са градовете, които се обсъждат да бъдат предложени за евентуалните домакинства. Според него, страната ни има достатъчно възможности и време да изгради необходимата инфраструктура, където е необходимо, за провеждането на подобни големи шампионати. На този етап обаче България няма магистрална връзка с нито една от съседките си.

„Имаме учреден инициативен комитет по подготовката на кандидатурата. Все още сме на етап проучване на възможностите да излезем с обща кандидатура. Наясно сме какво трябва да свършим като спортна и транспортна инфраструктура. За конкретни суми и отчети, ще го обявим публично, за да се знае какви средства ще са необходими за провеждането на първенствата. Това е сериозен политически проект, който ще даде сериозна заявка за сътрудничество не само във футбола. Ще работим като приятелски държави. Имаме амбиции Балканите да се превърнат в сериозен център на организиране на спортни събития“, каза Кралев.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране