30.01.2019 | 19:31
Богомил Манчев: България трябва да работи за беземисионна енергеника
Основния проблем е, че природният газ също е с ограничен хоризонт максимум до 2050 г., казва бизнесменът

С изграждането на АЕЦ „Белене“ ще имаме работеща ядрена централа до 2088 г.. Горенето на природен газ е ограничено във времето, една от алтернативите в бъдеще са водородните централи. До 5 години и с инвестиции от 3.5 млрд лева можем да постигнем диверсификация на доставките на газ. България трябва да развива ВЕИ сектора, казва енергийният експерт Богомил Манчев. Неговата актуална най-нова компания GCR е специализирана в анализи, управленски и проектантски решения за енергийната индустрия. Интервюто  е от новия брой на сп. „Бизнес Клуб“.

-Как виждате България на енергийната карта на Европа през 2030 година?

-С работещи АЕЦ „Козлодуй“ и „Белене“, работеща ТЕЦ „Варна“ на природен газ. Освен това с реконструирана ПАВЕЦ „Чаира“, производство на електроенергия по комбиниран способ в топлофикационните дружества, работещи ВЕИ мощности и задължително с изградена и работеща “ Умна мрежа“.

-А централите на въглища?

-Кратък отговор – силно редуцирано производството на ел. енергия от въглища.

-Предвижда ли се приемане на нова енергийна стратегия за България и какво трябва да съдържа тя като основни параметри?

-Да и тя се разработва с хоризонти до 2030 г.,  2040 г.,  2050 г. В нея трябва се съдържа всичко казано до тук и как до  2050 г., ще направим беземисионна енергетика!!!.

Основния проблем е, че природният газ също е с ограничен хоризонт максимум до 2050 г., защото при изгарянето му също се отделя въглероден двуокис, а ние искаме беземисионна енергетика. Една от възможностите е горенето на водород.

-Казусът „Белене“ и ресурсът на АЕЦ „Козлодуй“. Какво правим?

-Ресурсът на АЕЦ „Козлодуй“-  за 5-ти енергоблок  е 2047г., а за 6-ти енергоблок е 2051г. При построяване на АЕЦ „Белене“, ще имаме работеща АЕЦ до 2088г.

-Газовият казус. Кога ще се постигне диверсификация на доставките като прогноза. Колко трябва да плати държавата ни, и обществото ни?

-Ако се изпълни газопровода от Турски поток до Провадия и се продължи през северна България до Сърбия ще можем да получим възможност за диверсификация частично. С изпълнението на връзката с Гърция ще получим възможност диверсификация.

Тези проекти могат да се направят за 3-5 години. Тези проекти като бюджет са 3-3,5 милиарда лева.-

-Проблемът с въглищните централи. Може да постигнем отсрочка, но и ще трябва да ги закрием след определени от ЕК срокове. Каква е алтернативата им?

-Алтернативата е ядрена енергетика заедно с ВЕИ и ВЕЦ. Водородната енергетика също е част от решаване на проблема.

Въпросите зададе: Велислав Русев

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране