25.07.2015 | 5:18
Датчани безмилостно изклаха 250 кита
Морето около Фарьорсктие острови почервеня от кръвта им

250 кита бяха безмилостно изклани край бреговете на Фарьорските острови. Те са от вида гринди, наричани още черни косатки (pilot whales, Globicephala). Морето край островите буквално почервеня, след като животните бяха избити с ножове, харпуни и други подобни оръжия, съобщава „Дейли Мейл”.

Зверството всъщност е традиционно за автономната датска общност всяка година. За пореден път ритуалът, известен като “grindadráp”, предизвика възмущението на природозащитниците.

Първо животните са подкарвани с катери и лодки към капан от мрежи в плитчините. Там ги причакват предимно млади момчета с куки, въжета и сечива, които безжалостно избиват подивелите от страх животни. След касапницата те изтеглят с въжета жертвите си от водата. Водата около мястото на „лова” почервенява от кръвта на невинните китове.

Кадри от тазгодишното зловещо събитие показват как убийците на животните се усмихват и радват на успеха си. Петима активисти на природозащитна организация бяха арестувани заради опит да спрат ужасяващия лов.Те са възмутени и от факта, че датските военноморски сили охраняват събитието и не правят нищо, за да го спрат.

„Как е възможно Дания, която е член на ЕС – противник на лова на китове, подчинена на законите, забраняващи убиването на тези животни, да се опитва да оправдава съучастието си в това клане”, коментира активистка на организацията на Бриджит Бардо за защита на животните.

Въпреки че гриндите не са застрашен вид, жестокостта и насилието, което се упражнява над тях, е шокиращо. На Фарьорските острови кървавият лов е традиция от стотици години. Въпреки че в Дания ловът на китове е забранен, на островите той е позволен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране