19.01.2021 | 10:00
Давутоглу: Ердоган ще бъде свален с военен преврат
Предупрежденията на бившия премиер са и, че настоящият президент е силно повлиян от крайнодясната партия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е под „опеката“ на военни пучисти и скоро ще бъде „елиминиран“ от фракцията, която го контролира, заяви бившият министър-председател на страната, а сега лидер на опозиционната Партия на бъдещето Ахмет Давутоглу. Някогашният близък сътрудник на Ердоган каза, че турският лидер също е силно повлиян от младшия му коалиционен партньор и лидер на крайнодясната Партия на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели, предава EA Daily, цитиран от Агенция Фокус.

„В момента Ердоган е под ръководството на останки от периода от 28 февруари“, каза Давутоглу пред турската телевизия Karar, визирайки кадифения преврат от 1997 г., който се смята, че е мотивиран от страха на светските военни в Турция от тогавашната власт на ислямистката Партия на благоденствието (Refah Partisi) на Неджеметтин Ербакан.

„Предупреждавам. Г-н Ердоган скоро ще бъде елиминиран. Г-н Ердоган е на кръстопът, ще му бъде много трудно да спечели избори с Народния алианс (коалицията на управляващата Партия на справедливостта и развитието, водена от Ердоган и ПНД на Девлет Бахчели)“, каза Ахмет Давутоглу.

Лидерът на Партията на бъдещето разкритикува и Реджеп Тайип Ердоган, че „не е пожелал бързо възстановяване“ на представител на опозиционната политическа група, който беше ранен при нападение по-рано този месец. Заместник-председателят на Партията на бъдещето Селчук Оздаг беше нападнат от въоръжена група пред дома му в Анкара. Двама души бяха задържани във връзка с нападението, за което се твърди, че е извършено от група, свързана с турските националисти.

Според Давутоглу Ердоган не приема атаката сериозно, тъй като не е пожелал „законодателят да се възстанови бързо и не се е зарекъл да открие престъпниците“.

Ахмет Давутоглу напусна управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) миналата година и обяви на 13 декември 2019 г. създаването на Партията на бъдещето. Давутоглу придружи представянето на своя политически проект с поредната порция остра критика към държавния глава и ПСР. Според него развитието на Турция е ограничено от концентрацията на власт в едни ръце, икономическата криза и атмосферата на страх. Бившият премиер призова своите сътрудници да „променят генерално политическата система“ на Турция.

Ахмет Давутоглу стана премиер на Турция през 2014 г. – след петгодишен мандат като външен министър. Но през 2016 г. той неочаквано се скара с Ердоган, което доведе до неговата скорошна оставка. Дистанцирането на Давутоглу, бившия вицепремиер Али Бабаджан и редица други видни функционери на ПСР, включително бившия турски президент Абдула Гюл, от Ердоган стана след опита за преврат през юли 2016 г. Освен това и тримата политици не одобриха преминаването на Турция от парламентарна към президентска система на управление, инициирана от настоящия държавен глава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране