18.07.2015 | 0:25
Давутоглу със скандално изказване: Ще върнем реда на Османската империя
В Турция се водят преговори между парламентарните партии за сформиране на ново правителство

“Ще възстановим реда и справедливостта на Османската империя”. Това заяви в пламенна реч турският премиер Ахмет Давутоглу пред членове на неговата ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) по повод празника Рамазан байрам.

“С Божията воля ще върнем реда и справедливостта на османците в днешния и утрешния ден”, каза Давутоглу, цитиран от онлайн изданието на вестник “Хюриет Дейли нюз”. Според медията Давутоглу направил изявлението, след като група членове на партията, присъствали на митинга, започнали да скандират: “Ходжа Ахмед отведи ни в османските времена”, докато той говорел за политическите перспективи на Турция след парламентарните избори миналия месец, на които ПСР загуби мнозинството в парламента.

В Турция се водят преговори между парламентарните партии за сформиране на ново правителство.

Традицията на Султаната

Под “междуцарствието, безвластието и хаоса, които превърнаха Турция в “болния човек на Босфора”  според Давутоглу би трябвало да означават “модерната, светска Турция, създадено през 1923 от Кемал Ататюрк. До идването на власт на Ердоган тези 80 години според лидерите на ПСР са представлявали един период, в който “Турция е  изневерила на себе си”.

Съвременна Турция под лидерството на Ръководителя Ердоган ще върне отново държавната традиция на Султаната. Някогашните владетели на Османската империя имали свещена историческа мисия: да държат високо и да знамето на Пророка, във все по-далечни страни. Книгите на политолога Ахмет Давутоглу, преди всичко ранните му творения,  са изцяло подчинение на този панислямистки дух – сащият, който той демонстирра сега и като премиер на президента Реджеп Ердоган.

Същата мисия той изпълняваше и като външен министър на при бившия премиер Ердоган. Той напълно споделяше регионално-политическите амбиции на своя Велик Ръководител и се опитваше да сложи край на представата за Турция като ” пасивен мост между Изтока и Запада” и да наложи новата визия за Турция като “активен, самостоятелен център на властта”.  За целта той популяризира принципа на външната политика на “нулеви проблеми със съседите”, в комбинация със силна икономика и с окончателно разрешаване на кюрдския проблем, като по този начин страната се превръща във важен политически фактор в региона. Давутоглу положи усилия за преодоляване на пропастта с Армения, с която Турция няма дипломатически отношения. Но Арабската пролет разби тази политика, като остави Турция с множество проблеми със съседите.

Отношенията с Египет се обтегнаха след подкрепата на Анкара за сваления ислямистки президент Мохамед Морси, а споровете с Израел достигнаха нови висоти в резултат на атаките срещу Газа. Това прави немислимо сближаването в средносрочен план. Сега Турция няма посланици в три ключови държави в региона – Египет, Израел и Сирия. Заради безпокойството на Запада от авторитарните тенденции в Турция отношенията със САЩ охладняха, а импулсът към евентуално членство в ЕС беше изгубен.

“Стратегически дълбини”

Окуражен от Ердоган, който винаги се е стремял Турция да се превърне в световна сила, Давутоглу винаги е търсил водеща роля на страната като посредник при конфликтите в Близкия Изток. Тази нова политика не винаги беше приветствана и предизвика обвинения, че правителството окуражава “неоосманизъм” и дори “панислямизъм” в стремежа си за възстановяване на турското влияние в цялата бивша Османска империя.

Той беше определен от списание “Форин полиси” за един от “100-те най-големи световни мислители на 2010 г.” заради препозиционирането на Турция като “регионална сила” и отхвърлянето на клишетата след Студената война за страната като мост между Изтока и Запада. Той отхвърли обвиненията, че страната, която е член на НАТО и кандидат за членство в ЕС, се отдалечава от Запада, като настояваше за интегрирана външна политика.

Давутоглу, който е ревностен мюсюлманин, понякога сваля усмивката си, за да прави изявления, напомнящи избухванията на самия Ердоган. “Очевидно някои искат от нас да бъдем безпристрастни! Някои също така искат да стоим настрана от “тресавището” в Близкия Изток. За нас това, което те наричат тресавище, е центърът на свещеното откровение!”, каза Давутоглу в пламенна реч по време на Рамадана през юли.

Давутоглу, който говори перфектно английски, немски и арабски, е роден в Коня, най-консервативната в религиозно отношение провинция и бастион на управляващата ПСР. Той е женен с четири деца и посвещава време на семейството си извън работата, въпреки че също така споделя страстта на Ердоган към футбола.

“Много обичаме да караме кола. Ахмет Бей шофира сам. Пеем песни с децата”, каза в интервю през 2011 г. съпругата му Саре, която е лекарка. “Мога да кажа, че единственото нещо, което той обича да прави, е да отваря кутии с книги и да ги подрежда”, допълни тя. Давутоглу е публикувал книги по международната политика. Визията му за Турция е обобщена в книгата му “Стратегическата дълбочина”, смятана за ключов теоретичен труд за турската външна политика.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране