04.07.2019 | 0:01
Давутоглу се завръща на политическата сцена
Бившият премиер на Турция гласи партия срещу Ердоган

Повторните местни избори в Истанбул и разгромяващата победа на опозиционния кандидат за кмет на мегаполиса извадиха окончателно експремиера на Турция проф. Ахмет Давутоглу от зоната на мълчанието. Без да съобщава имена, той започна серия от критики срещу президента Реджеп Ердоган и управляващата му Партия на справедливостта и развитието (ПСР). След 3-годишно мълчание, въпреки несъгласието към редица аспекти от водената политика, тези дни той заявява, че „на времето имаше правителство, което изпълняваше дадените обещания, а сега масите бяха доведени до безнадеждно състояние. Някой трябва да даде сметка за това, особено след проведените местни избори и тези в Истанбул“.

Давутоглу твърди, че знае за всички критики и обвинения за опит за разцепление в редиците на ПСР, но контрира, че „ние напуснахме премиерското място именно за да не настъпи разцепление в партията. Ако нещата вървяха добре, ако управлението на ПСР бе в съответствие с ценностите на нацията, щяхме да мълчим до края на света“.

Според него, след като си загубил само с 13 хил. гласа, а после на повторни избори губиш вече с 800 хил. гласа, отговорността не е на един отстранен премиер, а на тези, които са станали причина за сериозни проблеми в политическия живот, в морала и действията при управлението. Ключово в словата са думите, че „ПСР не е партия на един човек или на едно семейство. Партиите и политическите движения не се разцепват от върха. Разцепване от върха не е сериозно притеснение. Сериозно е, когато се получи разцепление в масите. Ако 15 процента от масите отидат другаде, никой не може да ги спре“.

Позоваването му на данни, че през 2015 г ПСР е имала 49.5% подкрепа, а сега в съюз с Партия на националистическото действие (ПНД) взема 44%, от които 8-10% са на ПНД, говори за допуснати грешки, които са довели до сериозно отстъпление. Давутоглу е убеден, че „тази партия не я създадохме така – за едно семейство, за един човек“. Подчертава с апломб, че „сега не е време за мълчание“. Убеден е, че „с отделянето на една или друга личност партия не се разцепва“. Положението става неспасяемо, ако големи маси се отделят въпреки заплахите.

След такива думи неговият извод, че „има нужда от ново политическо разбиране“ идва съвсем логично. Все пак, без да споменава име, той критикува водената от финансовия министър политика в стил „знам всичко и гледам отгоре на нещата“, с което няма как да се излезе от кризата. Още повече когато се работи в екип от близки хора с недоказани качества. А министърът Бeрат Албайрак е президентски зет.

След такива изказвания трудно може да се опровергават информации, че върви процес за обявяване на нова партия в Турция, което според непотвърдени данни било планирана за наесен. Според турски медии като водещи фигури се очертават експремиерът Давутоглу и бившият външен министър Али Бабаджан, а зад тях с логистична подкрепа ще бъде бившият президент Абдуллах Гюл. Безспорно на турския президент Ердоган му предстоят интересни събития и доста притеснения във вътрешен план. Въпреки задоволството от проведените срещи в Осака на срещана на Г-20. И особено след срещата с президента Тръмп.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране