12.02.2020 | 18:05
Депутатът от ВМРО Деан Станчев скочи срещу съда: Магистрати отменили забраната за религиозна пропаганда по домовете
Съдът разреши на "Свидетели на Йехова" да тормозят християните в Шуменско

„Възмутен съм от решението на Административния съд в Шумен, с което той отменя забраната на Общинския съвет за извършване на религиозна пропаганда по домовете. Това за мен, като народен представител от ВМРО от града е недопустим акт, който е във вреда на шуменци“,.

Това написа в профила си във „Фейсбук“ депутатът Деан Станчев. Поводът е решението на състав на Административния съд /АС/ за отмяна на член 5, алинея 6 на Наредба №1 на община Шумен, забраняващ извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите.

Въпросният текст бе атакуван от сектата „Свидетели на Йехова“ пред няколко съдебни инстанции от 2017-та до сега. Казусът бе гледан от друг състав на шуменския АС, след което стигна до Върховния съд, който пък го върна отново в Шумен. Магистратите заключават, че забраната за религиозна пропаганда по домовете противоречи на нормативни актове от по-висока степен и на Конституцията. Например „по този начин се ограничава правото на вероизповеданията да организират публична дейност и извън молитвените си домове, регламентирано с чл.12, ал.4 от Закона за вероизповеданията“.

„Поредното необяснимо решение на български съд в полза на чужди субекти, които паразитират и провокират устоите на българското общество. Недопустим акт! Разпоредбата на Наредба 1, която беше приета през изминалия мандат, имаше една ясна и точна цел – ограничаването на проповеди и разпространението на литература с неясен характер, които са извън регламентираните за това места“, възмущава се народният представител. 

„Всеки, който се е сблъсквал с дейността на „Свидетели на Йехова“ е запознат с техните агресивни методи на проповед. Нашата битка беше да ги премахнем от площадите и от къщите на хората. България е православна държава, и въпреки правото на религиозна свобода, би трябвало да има определени норми и регламенти, с които всяко вероизповедание да се съобразява. Тази секта е вредна и ние от ВМРО водим битка с паразитната и дейност от години, в цялата страна. И битката ни няма да приключи до тук!“, пише Деян Станчев. 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране