26.02.2020 | 11:32
Депутатите извикаха Борисов в парламента заради тол системата
Хората около столицата са възмутени от това, че ще трябва да плащат винетки, за да използват Северната скоростна тангента и пътя до Банкя и Бистрица

Премиерът Бойко Борисов ще трябва да говори утре пред депутатите за проблемите с въвеждането на тол системата. Това решиха народните представители в началото на днешното пленарно заседание.

Предложението дойде от групата на БСП, която още вчера обяви, че иска премиерът лично да поеме отговорност с проблемите около тол системата и хаоса с винетките. Зам.-председателят на групата на червените Георги Свиленски напомни протестите от миналата седмица в Нови Искър и в други райони около София. Хората са възмутени от това, че ще трябва да плащат винетки, за да използват Северната скоростна тангента и пътя до Банкя и Бистрица. Въпреки че Борисов разпореди хората да не плащат винетки, проблемът не е решен, защото има множество бюрократични процедури, които трябва да се извършат между АПИ и общината. Същото е и в други градове, където околни села и квартали влизат в обхвата на винетките. Лъжата, която беше казана миналата година януари месец продължава да действа. Хората не знаят какво да правят освен да следят по телевизията някои от управляващите да излезе и да обясни, каза Свиленски.

БСП поиска премиерът да дойде в пленарна зала и да обясни на българските превозвачи по какви правила, какви критерии и какво трябва да плащат и как.

Първоначално предложението на БСП не бе прието, но след поискано прегласувано – „за“ бяха 105 народни представители, „Против“ – 76 и „въздържали се“ – 45, с което то бе прието.

По предложение на ГЕРБ ще бъдат изслушани в парламента и министър Петя Аврамова и проф. Олег Асенов от АПИ за тол системата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране