20.05.2019 | 0:27
Десислава Танева: Нямам къща за гости
Тя отрече ДПС да кадрува във фонд "Земеделие"

Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите на Република България, в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ

Водещ: Гостът ми днес е новият министър на земеделието Десислава Танева. Здравейте.
Десислава Танева: Здравейте.
Водещ: Новият и стар министър, вие вече бяхте министър веднъж.
Десислава Танева: Дори и аз може би щях да допълня това като реплика – новият стар, да.
Водещ: Мак сте и единствената жена, която е оглавявала Министерството на земеделието, поне доколкото си спомням аз. Така ли е?
Десислава Танева: Да. Статистиката казва това – първата жена. Сега статистиката ще се допълни и с първия министър на земеделието, повторил мандат, независимо колко ще трае той.
Водещ: А може би щяхте и да потретите, ако не беше един фалстарт в първия кабинет на Борисов, но нищо. Както и да е.
Десислава Танева: Да не се връщаме толкова назад. А и статистиката в крайна сметка е никому нужна.
Водещ: Да не се връщаме назад. Никому. Важно е какво ще свършите.
Десислава Танева: Важно е какво ще се свърши, да.
Водещ: Аз знам, че идвате от Управителен съвет, даже имаше опасност да закъснеете малко. Това, което всички се питаме – успяхте ли да уволните онази заместник-шефка на Фонд „Земеделие“, чийто телефон стоеше в една от къщите за гости?
Десислава Танева: Да, аз идвам от Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“, който свикахме вчера, веднага след като бяха гласувана за министър в Народното събрание и отидох на Министерски съвет. Аз си знаех спешните задачи разбира се. Свикахме го. Точка първа от общо 13 точки в дневния ред на днешното заседание беше освобождаването на г-жа Иванка Багдатова като заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. Избрахме нов заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.
Водещ: Кой?
Десислава Танева: Това е г-жа Евдокия Кръстева, понастоящем експерт и началник отдел в Министерски съвет. Била е от 2001 до 2008 година мисля, в този период, близо 7-8 години главен секретар на Изпълнителната агенция по лозята и виното, държавен експерт. Била е в постоянното представителство в Брюксел. Дългогодишен експерт само в сферата на земеделието. С това образование разбира се. Надявам се, че тя ще успее да се справи със задълженията си, със задачите, които й предстоят. И се надявам, че ние днес сме направили един добър избор.
Водещ: Аз също се надявам, защото това не е избор само за вас и за нея, а това е избор за всички нас.
Десислава Танева: Това е избор за хората.
Водещ: За хората, да. Надявам се настина да е човекът. Така или иначе сме започнали да говорим за Фонд „Земеделие“, имах и други теми, но нека да разясним няколко свързани неща. Изненадаха ли ви размерите на корупцията и прегрешенията, свързани с тази програма, която ние за краткост наричаме „къщи за гости“ или „къщи за тъщи“?
Десислава Танева: Да, усещането за корупция наистина е много тежко. Репутационният риск също. Какви са точните размери, наистина това са процеси, по които в момента се работи. Проверяват се всички къщи за гости. Но темата за къщите за гости и съмнението, че там може да възникне проблем наистина по отношение на правила, на корупция, бяха още в първия ми мандат като министър. Последният сключен договор за къщи за гости е от септември 2014 година. Тогава аз още не бях встъпила като министър в първия си мандат. След съмнения, които се породиха, а те бяха точно от такива проверки, които бяха извършени съгласно правилата на Европейския съюз. Там, съгласно регламента, 1 % е извадката от бенефициентите, които трябва да бъдат проверени. Те са на случаен избор. Методологията, която следва Държавен фонд „Земеделие“, е за 5 %. Но както виждаме, и това се оказва недостатъчно. Това е част може би и от нашия манталитет. И в този смисъл такава тотална изненада поне за мен няма. Аз имах такива съмнения и тогава и публично съм го обявявала. Нова мярка тогава подобна не е отваряна в мандата ми като министър. И пак повтарям – последният сключен договор е от края на 2014-а.
Водещ: Значи вас ви е глождело нещо още тогава. Съмнявали сте се, че нещо не е наред?
Десислава Танева: Имах съмнения, че ползвайки програмата, има значително по-висок риск за изпълнението на тази мярка така, както е разписана, но не и за постигането на целите на тази програма, защото тези къщи за гости са направени със сигурност по правилата и рамката, която Брюксел е задал, но те не способстват за постигането на целите на тази мярка, а целта е да се осигури алтернативна заетост на хората от селските райони. Освен със земеделие, да се занимават и с други дейности – туристически например.
Водещ: А то какво се оказва – че някой си е построил семейно имение с европейски пари, виличка.
Десислава Танева: Да. И това със сигурност трябва да бъде санкционирано, но това не е масовото, защото къщи за гости има и те са повечето, аз съм сигурна, че повечето от къщите за гости наистина ще излязат къщи за гости, в които хората работят семейно, фамилно. То няма иначе как да се прави този бизнес особено в райони, които са подходящи за такъв вид дейност. Наистина свързани с културно-историческото ни наследство райони. Ето, аз съм от Сливен като избирателен район. Село Жеравна е прекрасно място за това и там наистина има къщи за гости, включително финансирани и по тази програма. И повярвайте ми – във времето, в което има фестивали в този район, а те вече са няколко, не само Фестивалът в Жеравна на фолклорната носия, но и други фестивали. И сега, ако се опитате да резервирате стаи, няма да намерите свободно място.
Водещ: Надявам се, че е пълно с гости, а не с роднини, защото се оказа, че някои примат за гости роднините.
Десислава Танева: Надявам се тези случаи да бъдат санкционирани и те да са единици. На фолклорния фестивал в Жарвана идват около 20 000 души и чак до Ямбол стигат местата, където биват настанявани тези посетители. Така че трябва да гледаме постигането на целите. В този смисъл новата посока, в която ще се приемат, надявам се бързо до края на годината, европейското законодателство за новата селскостопанска политика, ще търси от страните-членки постигане на резултати, на индикатори. Това между другото значително ще подобри и контрола, защото ако индикаторът не е ти да си създал работни места, не извършваш туристическа дейност, не можеш да се възползваш от тази програма.
Водещ: Добре. Аз само искам да ви върна към един разговор, който вероятно сте проследили след оставката на Порожанов. Тук беше Мирослав Найденов – също земеделски министър в кабинета на Борисов. Той каза нещо, което е смущаващо. Вие ще кажете дали е така – че трябва проверка на проверката, защото според него е въведен един софтуер, разбира се не го цитирам, а преразказвам усещането от това, което той ми възложи с този разговор, според който на случаен принцип или на такива индикатори, докато един човек може спокойно, на субективен принцип да избягва определени къщи.
Десислава Танева: Ама не, моля ви се, проверките или риск анализът в Държавен фонд „Земеделие“ естествено, че със софтуер на случаен принцип се избират и субективният елемент е изключен. Няма как…
Водещ: Сигурна сте?
Десислава Танева: Ама как да не съм сигурна, технически е невъзможно. Защото такива проверки се правят и на инвестиционните мерки, но и на директните плащания. Има 110-111 хиляди заявления за директни плащания за миналата година. Всичко е чрез софтуер. Не би могло да има субективен фактор. Субективният фактор би дошъл, ако е възможно да бъде пробит този софтуер. Това е една съвсем друга тема. Но системата от проверки, които са пет пъти, както вече казах, завишени, отколкото изискванията по регламент на ЕС, очевидно обаче за нас и това не е достатъчно и трябва да бъдат повече, се извършва, разбира се, по електронен начин. Очевидно…
Водещ: А как се разпределят средствата? Защото сега, както ги нарекоха къщите за гости, къщи за тъщи, оказва се, че роднини на лидери, на политици са се сдобили с това. Връзкарство, уреждачество, корупция, как се печелят тези пари от хора, които са на постове? Какво е вашето обяснение?
Десислава Танева: За мен трябва всеки конкретен случай да бъде ясно проследен и много лесно може да се установи има ли субективен елемент. Защото има и друга, как да кажа, друга страна на нещата. Има втори, трети братовчеди, невинаги всички са в добри отношения. Не може за това, че едно лице е в обществено-политическия живот роднините му, някои от които дори вероятно да не сме в добри отношения, да не може нищо да работи. Така че не трябва всичко под един знаменател да се гледа. Но истината е, че там, където е имало субективизъм или заобикаляне на правилата, или не по правилата процедура проведена, всичко това е установимо и може да може да бъде санкционирано.
Водещ: Вие ще направите ли проверка?
Десислава Танева: В момента тече проверка и тя е от прокуратурата.
Водещ: Кой я прави?
Десислава Танева: Държавен фонд „Земеделие“ проверява абсолютно всички къщи, Държавен фонд „Земеделие“, това ми е докладвал изпълнителният директор, вчера още следобед се видяхме, след като отидох в министерството за първия си работен ден в този мандат. Докладва, че в момента няколко човека събота и неделя се преснима цялата, абсолютно цялата документация на всеки един проект за къщи за гости, за да се провери. Това е лесно установимо и, разбира се, трябва да всички санкции да се приложат с цялата строгост на закона, за да не се допуска това и да не се изкривява една мярка, която би била полезна за райони, в които има потенциал, селски райони, за развитие на туризма. Това трябва да се поощрява. Възможностите за намиране освен на земеделска дейност, на алтернативни дейности за поминък на хората там е единственият, основният инструмент, с който тези хора, могат да останат по тези райони. Даже, проверките са масово между другото от самия Фонд „Земеделие“, пък на място в момента се ходи по къщите за гости. Аз не знаех, че ставам отново министър, когато започна всичко това, аз имам избирателен район. Дори там хората са притеснени и казват да не би сега тези, които пък имаме къщи за гости, работят, за да се докаже това, че има нарушение, пък ние да изгърмим, които сме правилни, пък някой пак да се уреди. Нали? Има го и това притеснение. Така че не трябва и хората, които са положили усилие и си работят, да имат такива притеснения.
Водещ: Никой не е споменавал такова нещо според мен.
Десислава Танева: Е, казвам го. Пак казвам, аз съм си била в избирателния район и моята тема винаги е било земеделие.
Водещ: Понеже питам всички политици, които идват тук, при вас възможно ли е да има конфликт на интереси? Имате ли къща за гости, имате ли апартамент на евтини цени, имате ли барбекю-тераса? Просто питам всички.
Десислава Танева: Да, аз какво да искам да кажа по тази тема. Не, нямам къща за гости, това вече между другото ме питаха. Затова така се усмихнах. Аз си декларирала всички придобивания, всичко, което трябва да се декларира по закон, и след влизането ми в политиката, в обществено-политическия закон беше в местен план, в Общинския съвет в Сливен, в края на 2007 г. на местните избори и откровено казано, след тази дата съм се въздържала, независимо от декларираните си средства, на които са платени данъци и мога наистина да придобия на абсолютно пазарна цена апартаменти, просто не ми е необходимо, съм се въздържала от придобивания поради усещането, което биха създали, декларирала съм си средствата от самото начало и вариантите в декларацията отразяват движението на доходите ми за съответната година.
Водещ: Тоест нямате придобивки, откакто сте във властта?
Десислава Танева: О, не, нямам. Това е съзнателен мой избор. Имам парична средства, които съм декларирала, те са достатъчно…
Водещ: Е, не ви ли утесня жилището, с две бебета се сдобихте?
Десислава Танева: Не, на човек не му е необходимо толкова много. Аз съм човек, който по принцип предпочита да живее в провинцията и сред природата. На човек му трябва преди всичко свобода.
Водещ: Добре. Това беше важно уточнение. Наистина питам всички, защото както се казва – трябва да знаем с кого говорим. Сега няколко конкретни въпроса, които са много важни, защото след оставката на Порожанов слушах представители на много бизнес и браншови организации в земеделието да имат тревоги. Относително кратки отговори, ако обичате. Наистина ли ще удължите директните плащания с една седмица?
Десислава Танева: Да, още вчера, това може би беше първото действие, което направих. Държа обаче да отбележа, че, да, ние удължихме срока по ред, който е различен от предходни години. До 23 май ще могат да се подават заявления без санкции. Съответно се удължава и последната дата на периода, когато се чертае със санкции. Но ако трябва да бъдем обективни, ходът на кампанията за подаване на заявления тече в нормален темп. Има подадени към днешна дата 104 000 заявления. За сравнения миналата година за целия период, включително и със санкции, са подадени 111 000 заявления за директно подпомагане. Тоест ние сме в нормален ритъм, но поради по-късното предаване на правните основания, възникването на някои проблеми, особено при биологичните производители и по изрично тяхно настояване наистина сметнах, че е по-добре да даден едноседмичен срок за удължаване на тази кампания. Удължаването на този срок не би повлияло върху последващите процеси за проверки на съответните заявления по правилата, по които се работи. И го удължихме наистина основно и най-вече заради искане, успокоение на бранша и най-вече на биологичните производители. От вчера това е факт. Трябва да изтече процедурата по промяна на съответната наредба. Срокът за това е 14 дни. Да не влизаме в детайли. За земеделците и производителите трябва да е ясно, че има удължаване с още 7 дни, когато заявлението ще е без санкции.
Десислава Танева: Факт е, че наистина има поражения върху пчелните семейства. Аз съм абсолютно съгласна с това, че контролът по отношение на пръсканията, има наредба за това, към момента и към днешна дата категорично за този сезон и аз мога да потвърдя, защото пак казвам, че преди да вляза в кабинета, аз съм си била в района. И между другото два дни преди избирането ми или три, нямам конкретен спомня, около 40 пчелари от „Югоизточна България, а може би и от Северна имаше, бяхме се събрали в Сливен с Мария Габриел, която на практика сложи пчеларството на масата на дебата в Европейския парламент още като евродепутат. И в този смисъл европейската подкрепа за този сектор ще претърпи подобрение и развитие в новия програмен период и трябва да оценим, че това се дължи изключително много на Мария Габриел. Преди това пчеларството не беше тема.
Водещ: Добре, но минаваме в предизборна агитация. За това ще ни дадат на СЕМ.
Десислава Танева: Извинявам се. Затова периодът на тази смяна е крайно неподходящ, защото е в пика на предизборната кампания.
Водещ: Нищо, обаче кажете, използват ли се неразрешени?
Десислава Танева: Срещнахме се с 40 човека пчелари, представители на браншови организации. Тази тема категорично я има. Категорично проблемът към момента е липсата на какъвто и да е контрол по отношение на уведомяването. Системата на Министерството на земеделието, храните и горите в лицето на БАБХ. Има си наредба по отношение на часовите зони. Какво се разбрахме с пчеларите? По няколко мерки тогава на срещата в Сливен. Няма да казвам с кого е била, защото очевидно нарушавам законодателство или правило в това отношение. Една от мерките, даже сме провели диалог, трябва разбира се да извикаме и другата страна, той не може да е едностранчив. Трябва всички сектори да имат условия да получат доброто като производство за тях. Наредбата, ако има необходимост от промени, очевидно има. Има тема за часовите пояси на пръскане, има тема и за начина на уведомяване.
Водещ: Спазва ли се според вас?
Десислава Танева: Не. Това е една от причините. Няма контрол. По отношение на контрола в този вид на наредбата сега ще вземем мерки, но истината е, че трябват и нови мерки особено по отношение на уведомяването категорично. Нещо повече – на срещата бяха представени и нови способи за контрол, които вече са за контрол, но и за информационно осигуряване, които вече са приложени в други европейски страни, за които ще има и средства от ЕС в новия програмен период. И ние това трябва да го направим задължително. Трета мярка, която пчеларите много добре приеха и вече мога да кажа, че във вторник имаме събиране и за това, съвет с директорите на държавните горски стопанства. Това са плановете за залесяване, които се приемат с годишния стопански планове на държавните горски предприятия. Залесяването в районите. Рам, където е възможно, ще се комуникира с пчеларски организации да бъде с медоносни култури. Има няколко посоки на работа.
Водещ: Разбрах. Кажете за тези пестициди. Който трябва да ги контролира? Използват ли се у нас много вредни?
Десислава Танева: БАБХ. В България се използват пестициди, които са разрешени от същата агенция, но битува мнението, което наистина извън контрола трябва да обори и самите земеделски стопани да разберат това, че нелегално внесените препарати, каквито има масово внесени от Турция например, не са нито по-ефективни. Битува мнението, че от Турция си ги взимат по-евтини и по-ефективни. Това абсолютно категорично не е вярно и всеки агроном може да докаже това, всеки аграрен университет, всеки, който база знания.
Водещ: Трябва да има наказания за това, защото пчелите умират, хората се тровят.
Десислава Танева: Има наказания. Въпросът е – тези пчели, които умират, те не умират за това, че препаратът е нелегален. Те, ако не се спазват изискванията по наредбата за опазването им, дали препаратът е легално продаван в България, внесен, или нелегално – ефектът е един и същ.
Водещ: За пчелите е един и същ, но за хората може би е по-лош.
Десислава Танева: Един и същ е. Но ефектът за хората и растенията е различен, защото когато купуваш лицензиран и законно продаван препарат ефектът със сигурност би следвало за това, за което ръсиш, да е по-гарантиран. Винаги когато съм говорила с тези вносители, съм казвала, че трябва българските земеделски производители да бъдат убедени и в пазарната цена на продавания препарат, защото оплакването е, че те са скъпи, а тогава по естествен пазарен начин ще се реши проблемът с този нелегален внос, тъй като контролът очевидно е неефективен.
Водещ: Разбрах. Имам още 125 въпроса.
Десислава Танева: На всеки мога да отговоря.
Водещ: Знам, че можете да отговорите. Следващия път. Благодаря ви.
Десислава Танева: Нещо повече. Бух предложила тези въпроси да ми бъдат дадени, ако има мейли за обратна връзка, ако тези въпроси са конкретни, ние ще отговорим в обозрим срок, тъй като все пак 125 въпроса трябва да се напишат.
Водещ: Благодаря ви за този разговор. Следващия път продължаваме.
Десислава Танева: Аз благодаря. Но нека да кажа само една новина, извън рокадите в Държавен фонд „Земеделие“. Това го пропуснах, защото отговарях конкретно на вашите въпроси. Тази вечер ръгнаха плащанията по „Натура“. 11 4000 стопани близо ще получат 44,6 милиона лева. Това са очаквани плащания. Нека да го знаят.
Водещ: Че вече е натам. Парите идват. Благодаря ви.
Десислава Танева: Благодаря.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране