08.09.2019 | 22:58
Гардиън нарече Гунди „артист“
Историята на Аспарухов е един голям успех и още по-голяма мъка

Гардиън нарече Гунди „артист“ в публикация от 6 септември – ден преди мача България – Англия.

Когато Англия и България бяха привлечени в една и съща квалификационна група за Евро 2020 миналия декември, имаше един играч, който беше особено развълнуван от това да се изправи срещу Англия, пише медията.

България може да няма много надежда да се класира за турнира през следващата година след поражения от Чехия и Косово през юни, но капитанът Ивелин Попов се надява да черпи вдъхновение от един от най-известните играчи в историята на страната преди мача им на Уембли. Неотдавна Попов имаше късмет да купи ценната фланелка, с която легендата Георги Аспарухов – Гунди преди точно 50 години вкарва знаменития си гол на Уембли в контролата с Англия (1:1).

Историята на Аспарухов е един голям успех и още по-голяма мъка, тъй като човекът, който веднъж получи оферта от Милан, докато играеше в комунистическа България, загива трагично на 28 години в автомобилна катастрофа през юни 1971 г. Няколко дни по-късно стотици хиляди хората присъстват на погребението му в София и въпреки че успешният нападател напуска този свят в началото на 70-те години, през 1999 г. той бе избран за най-добрият футболист на България в историята преди Христо Стоичков.

След като отбеляза 150 гола в 247 мача в българската лига, Аспарухов не само освети националната сцена, но стана име в Европа, разписвайки се срещу отбори като Бенфика на Еузебио и Милан на Нерео Роко, пише Гардиън.

България загуби вчера от Англия в европейските квалификации от група А. Четвъртите в света от последния шампионат на планетата разбиха съперника с 4:0.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране