20.02.2020 | 11:29
Георги Терзийски не въртял номерца на Борисов, преговарял с общини за пътища без винетки
Общинарите в Бургас, Варна и Пловдив могат да освободят пътища от винетки, ако поемат разходите за поддръжката им, каза шефът на АПИ Георги Терзийски

Никой, който е шофирал без винетка на пътищата от 151-километровата зона около София, няма да бъде глобен. Тол камерите там отчитат кой има винетка и кой не, но генерирането на глоба е съвсем друг процес и той е свързан с разговорите, които водехме със Столична община. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

На въпроса дали прави номерца на премиера той отговори с „Не“ и добави, че се опитва да изпълнява задълженията за ефективния контрол, който трябва да бъде наложен, за да се дисциплинират шофьорите в страната.

След като водещият Антон Хекимян го пита дали е ходил като глашатай, както каза премиерът, за да казва на хората, че няма да плащат за винетки, Терзийски сподели, че е разговарял с кметове, за да се успокоят хората, че няма да бъдат глобявани.

В Пловдив, Варна и Бургас има подобни казуси, уточни водещият.

„Дали сме възможност не само на Столична община, но и на всички други да заявят своите желания за участъци, които да бъдат освободени от винетни такси, но след като те поемат ангажимента да ги поддържат. Пътната агенция ще ги поддържа, защото няма да бъдат извадени от републиканската пътна мрежа, но разходите, които прави, ще бъдат поемани от съответните общини съгласно споразумението, което ще подпишем“, заяви шефът на АПИ.

„Още началото на миналата година отправихме искане до всички общини да уточнят своите граници, за да организираме така дейността, че да бъдат таксувани само участъци, които са извън населените места. Получихме искания от няколко общини за прекласиране на пътищата в общински“, добави той.

„Не се чувствам като глашатай, а като човек, който полага усилия една сложна система да заработи в условията на дефицит от време и човешки потенциал“, сподели Терзийски.

Студентите от Тракийския университет в Стара Загора ще трябва да плащат винетки, ако искат да стигнат до ВУЗ-а, каза Антон Хекимян. На въпроса му дали очаква протести и в други градове, шефът на АПИ отговори, че не знае и добави, че агенцията има готовност да откликне на заявления от общините.

„Не може агенцията да реши сама кои участъци да бъдат извадени от списъка за таксуване“, добави той.

Автобуси от градският транспорт трябва да плащат ТОЛ такси за някои от участъците, каза още Георги Терзийски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране