23.01.2015 | 8:20
Гришо на 1/8-финал в Мелбърн след 5-сетов трилър
Българинът отстрани финалиста от 2006 г. Маркос Багдатис

Григор Димитров се класира за осминафиналите на Откритото първенство на Австралия след драматична битка и истински тенис трилър. В третия кръг на турнира най-добрият ни тенисист победи Маркос Багдатис (Кипър) с 3:2 сета (4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3) след 3 часа и 32 минути игра.

Така българинът си заработи 175 000 австралийски долара oт наградния фонд и 180 точки за световната ранглиста, а в опит за втора поредна година да достигне до четвъртфиналите в Мелбърн ще срещне победителя от мача между Анди Мъри (Великобритания) и Жоао Соуса (Португалия).

По време на днешния сблъсък ожесточено съревнование цареше не само на игрището, но и по трибуните. Българи и кипърци не спираха да подкрепят своите фаворити с песни и възгласи и създадоха изключително гореща атмосфера на корт №3.

А двамата гладиатори на арената се „захапаха“ още от първите минути на двубоя. 29-годишният кипърец демонстрира страхотна ефективност на начален удар и не даваше шансове на Григор на ретур. От своя страна българинът бе колеблив на сервис и в деветия гейм допусна пробив, който му коства и сета.

Във втората част първата ни ракета значително повиши процента на вкаран първи сервис, което моментално се отрази и на резултата. При 5:2 гейма в полза на Димитров, Маркос поиска намесата на физиотерапевт поради травма в лявото бедро. След медицинската пауза кипърецът успя да спечели само един гейм.

В третия сет Григор заигра изключително дефанзивно и пасивно. Изпитваше трудности при придвижването по корта и след слаба игра допусна пробив в осмия гейм, който се оказа достатъчен за изхода на сета. В следващата част неточностите от ракетата на кипъреца следваха една след друга и той допусна четири двойни грешки. Димитров се възползва от неефективността в играта му и вкара мача в решителен пети сет. В него Гришо започна по-добре, осигури си ранен брейк и успя да задържи преднината до края на мача.

Днес Димитров не показа най-добрия си тенис, но положителното е, че прояви характер. Маркос Багдатис е негов стар познайник и добър приятел. Кипърецът игра на финал в Австралия през 2006 г., когато в битката за титлата успя да вземе и сет на Роджър Федерер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране