28.02.2016 | 0:01
Ивайло гръмнал съученика си заради 7-окласничката Божидара
Искал да довърши приятеля си с контрола в главата, но се отказал

16-годишният Ивайло Гаджов, който в петък следобед простреля в областта на слабините с година по-малкия Даниел Чавдаров, е тормозил онлайн жертвата си от няколко месеца. Инцидентът стана до столичното 26 СОУ “Йордан Йовков”. Гневът му се разпалил след спор за момиче с приятеля му Дани. За да е по-добър с пистолета, младежът започнал да тренира по стрелбища.

Гаджов и Чавдаров били приятели още преди да тръгнат на училище. Спор за седмокласничката Божидара обаче развалил дружбата им. Зам.-министърът на образованието Иван Стаматов и директорът на училището Елка Велкова останаха до късно вечерта на мястото на инцидента.
Двамата месеци наред спорили във фейсбук. Блокирали се и заради това Гаджов си направил нови профили – общо 5 на брой.

“Ще те убия” и “Ще те гръмна” били само част от заплахите, които деветокласникът отправял към бившия си приятел. Той толкова се разгневил, че почнал да спестява от джобните си и да ходи по стрелбища. Предпочитал комплекс в Студентски град. От мястото отказаха коментар как така младежът е стрелял там без придружител.

Във фаталния петък учениците се разбрали да се бият на стадион “Стефан Миленков”, който е точно до 26-о СОУ в столичния кв. “Княжево”. Ивайло Гаджов, ученик в 9-и клас в гимназията по телекомуникации, дошъл с рейс 107 около 15,15 ч. Слязъл от него с ръце в джобовете, видял, че Даниел е с 10-ина приятели от своя 8-и А клас, и без да каже нищо, извадил пистолета и го насочил към бившия си приятел. Чавдаров се метнал към Гаджов, който натиснал спусъка, но куршумът попаднал в земята. След кратко спречкване Гаджов надделял и прострелял Даниел на 5 см от слабините, в които се целел. Тогава се доближил до падналия на земята Даниел, опрял пистолета в главата му, но след миг на колебание извадил патроните и хвърлил оръжието на земята.

“Бягай”, казали му приятелите на Даниел. “Няма смисъл. Така или иначе ще ме намерят”, заявил стрелецът и останал на място до пристигането на линейката. Тогава си тръгнал към дома, където изчакал да го заловят. Съучениците на Дани веднага превързали раната с дрехите си, а младежът им заявил: “Каквото и да стане, не се обаждайте на мама, докато не стигна в болницата”, казаха за “24 часа” очевидци. Сигнала в полицията подал охранителят на 26-о СОУ. Директорката на училището Елка Велкова пък се обадила на Десислава, майката на ранения осмокласник.

“Слънце мое, ти си най-ценното нещо в моя живот. Гордея се с теб. Държа се като истински мъж. Обичам те. Благодаря на Господ, че беше с нас”, написа майката във фейсбук.

“Мамо, добре съм. Не се притеснявай, ще се оправя. Всичко е наред”, казал Даниел в първия си разговор с нея. Жената се разплакала, но благодарила на Господ, че синът ѝ е добре. Той е с огнестрелна рана в областта на корема и бе опериран в петък в “Пирогов”. Състоянието му е стабилно, но остава под наблюдение в интензивното отделение.

Освен Ивайло полицията задържа и вуйчо му – Пламен Вълчев. Именно от него момчето взело законно притежавания пистолет “Астра 100”, който е бил зареден с патрони калибър 9-19. Той е арестуван заради това, че не е съхранявал правилно и по безопасен начин оръжието. Заради това може да отнесе от 2 до 10 г. затвор. Ивайло пък е с обвинение за опит за убийство по начин и със средства, особено опасни за мнозина, каза за “24 часа” говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова. В неделя прокуратурата ще поиска той да остане за постоянно в ареста. По обвинението младежът може да отнесе от 15 г. до доживотен затвор. Прокуратурата ще иска постоянен арест и за Вълчев.

Даниел и Ивайло години наред са тренирали футбол заедно. Двамата почнали да ритат топката първо в махалата, а после и на стадион “Стефан Миленков”, където стана стрелбата. Момчетата отишли и в “Славия” в комплект.

Ивайло бил вратар, Дани – нападател. Заради това често след официална тренировка се натоварвали на рейса и отивали на стадион “Стефан Миленков”, за да продължат със заниманията. Често си и гостували.

Дори след като Ивайло сменил училищата през 2014 г. дружбата им не престанала. Двете момчета са абсолютни отличници и с образцова дисциплина. Не се карали дори заради това, че Ивайло е фен на “Барселона”, а Даниел – на “Реал” Мадрид. Преди около 6 месеца обаче се скарали фатално за седмокласничката Божидара. Момичето се разплака, когато разбра, че тя е причина за стрелбата.

В понеделник в 26-о СОУ психолози от Министерството на образованието и науката ще работят с учениците, обеща зам.-министърът Диян Стаматов. Екипът ще се ръководи от Генади Матвеев, дългогодишен психолог в 26-о, поясни директорката на училището Елка Велкова. Мъжът е руснак и е любимец на децата.

Имало е опит синът ми да бъде прострелян втори път. За мен това е потенциален убиец.” Това разказа майката на Даниел по Нова тв. Тя обясни, че синът ѝ е стабилизиран, а лекарите са го оперирали около 2 часа.

Съседка на стрелеца Ивайло обясни, че той е бил кротко дете. Самата тя помагала в отглеждането, защото майката на момчето работи в Швейцария. Гаджов има и 4 години по-малка сестра Габриела.

“С Даниел са приятели. Тренираха заедно футбол. Нямам представа какво се е случило. Не ми е казвал да са имали конфликт”, разказа за Нова тв бащата Александър Гаджов. Той обясни, че няма представа как синът му се е сдобил с оръжие. Синът му бил с най-висок успех в училище. Ивайло Гаджов е имал рожден ден на 10 февруари. Момчето е трябвало да замине да учи в Швейцария, където работи майка му. Тя мие чинии там, преди това е била адвокат в Софийската адвокатска колегия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране